Ποινικές ευθύνες σε 5 αστυνομικούς για την είσοδο κροατών οπαδών στην Ελλάδα

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη βρίσκονται πέντε υψηλόβαθμοι αστυνομικοί στους οποίους αποδίδονται ποινικές ευθύνες που συνδέονται με την είσοδο στην Ελλάδα οπαδών από την Κροατία το καλοκαίρι του 2023, όταν κατά τη διάρκεια συμπλοκής δολοφονήθηκε ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για τον επιχειρησιακό χειρισμό της οργανωμένης έλευσης των κροατών οπαδών στη χώρα μας, στο πλαίσιο προγραμματισμένου αγώνα μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της ΑΕΚ,  σύμφωνα με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών, που δεν επικύρωσε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας στην οποία είχε καταλήξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών, θα πρέπει να ελεγχθούν για το κακούργημα της έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, μετά το τέλος της οποίας η εισαγγελέας Πρωτοδικών ζήτησε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα λόγω ελλείψεως δόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας δέχεται ότι οι αστυνομικοί δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών,  ώστε οι Κροάτες όχι μόνο να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα) αλλά και να εισέλθουν στην Αθήνα, να κινηθούν ανενόχλητοι με μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι, να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στον Περισσό και να αποδυθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετείται καμία παράβαση του ποινικού νόμου, καθώς δεν υπήρχε δόλος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας Εφετών διαφώνησε, καθώς είχε τη γνώμη ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος για τους πέντε αστυνομικούς. Οπως επισημαίνεται, το αδίκημα διέπεται από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το επελθόν αποτέλεσμα του τραυματισμού πλειόνων φιλάθλων και, ιδίως, του θανάσιμου τραυματισμού του φιλάθλου Μ. Κατσουρή.

Ετσι, η δικογραφία διαβιβάστηκε και πάλι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης.