Μπαράζ επιθέσεων Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Μαχητικά κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών

Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Εντείνεται η ανησυχία

Μεγαλώνει η ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τις μαζικές επιθέσεις και το λουτρό αίματος στον Λίβανο. Το Ισραήλ τις τελευταίες ώρες εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, τις σφοδρότερες των τελευταίων μηνών, στο νότιο Λίβανο, ενώ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν θέσεις της Χεζμπολάχ καταστρέφοντας εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά του Ισραήλ. Νωρίτερα χθες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε διάγγελμά του, κατηγόρησε το Τέλ Αβίβ πως χτύπησε αθώους πολίτες και παιδιά, και προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα απαντήσει στην τρομοκρατική αυτή πράξη, με δίκαιη τιμωρία.

Χτυπά τον Λίβανο από αέρος το Ισραήλ. Δεκάδες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ. Δείτε βίντεο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τις τελευταίες ώρες θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά του Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Σε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών από τις αρχές Οκτωβρίου – όπως ανέφεραν στα ρεπορτάζ τους λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης – ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερα από 100 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών, τα οποία αποτελούνταν από περίπου 1.000 σωλήνες με βλήματα που θα χρησιμοποιούνταν σε επικείμενη επίθεση της Χεζμπολάχ.

«Οι IDF θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες και τις υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, προκειμένου να υπερασπιστούν το κράτος του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στη ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Οι συσκευές επικοινωνίας παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά προτού φθάσουν στον Λίβανο, αναφέρει η λιβανέζικη διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη
Από την προκαταρκτική έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό προκύπτει ότι οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν το προηγούμενο διήμερο σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, είχαν παγιδευτεί προτού φθάσουν στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή της λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη η οποία περιήλθε εις γνώσην του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι λιβανέζικες αρχές αποφάνθηκαν επίσης ότι τα εκρηκτικά στους παγιδευμένους βομβητές και φορητούς ασυρμάτους που είχαν προμηθευτεί μέλη της Χεζμπολάχ πυροδοτήθηκαν μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε αυτές τις συσκευές, αναφέρει η επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιθέσεων, υπογραμμίζεται.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή για να συζητήσει το μπαράζ εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας στον Λίβανο. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε έχει σχολιάσει τις επιθέσεις. Ωστόσο, αναλυτές εικάζουν ότι μπορεί να πρόκειται για έργο της ισραηλινής Μοσάντ, η οποία έχει μακρά ιστορία διενέργειας σύνθετων επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Πηγή: ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ