Ακριβό μου παλτό

Η ηγεσία της ΑΕΚ φαίνεται πως παρασύρθηκε από τα μερομήνια που προβλέπουν βαρύ τον φετινό χειμώνα και έσπευσε να προμηθευτεί παλτό. Το ακριβοπλήρωσε βέβαια αλλά ο καιρός θα δείξει αν άξιζε τα λεφτά του.

Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η επιτυχία ενός αθλητή είναι τρεις: το ταλέντο, η διάθεση για σκληρή δουλειά και το κίνητρο. Ενα από τα τρία να απουσιάζει, η επιτυχία θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός.

Δυστυχώς για την ΑΕΚ, το νέο της απόκτημα, ο Αντονι Μαρσιάλ διαθέτει μόλις έναν από τους τρεις πυλώνες, το ταλέντο. Οι άλλοι δύο έχουν γκρεμιστεί εδώ και χρόνια. Ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Μάριος Ηλιόπουλος έπεσε στην παγίδα που πέφτουν όλοι το πρώτο διάστημα, μετά την απόκτηση μιας μεγάλης ομάδας: λειτούργησε με τη νοοτροπία του νεόπλουτου. Ηθελε να στείλει στους αντιπάλους του μήνυμα ισχύος και ταυτόχρονα να φλερτάρει με τους οπαδούς από τους οποίους επιζητεί τη συμπάθειά τους.

Αν ισχύουν όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τις αποδοχές του Μαρσιάλ από την ΑΕΚ, ο Γάλλος θα αμείβεται με 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πολλά χρήματα. Για τον Γάλλο, ψίχουλα. Μέχρι την τελευταία του σεζόν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε το τέταρτο ακριβότερο συμβόλαιο σε μεικτές αποδοχές – 15.461.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα που θα λαμβάνει από την ΑΕΚ αντιστοιχούν μόλις στο 16,17% αυτών που κέρδιζε μέχρι πριν από λίγους μήνες. Γιατί λοιπόν να μειώσει τόσο πολύ τις απαιτήσεις του;

Θα σκεφτεί κάποιος «για να κάνει μια νέα αρχή». Η ηλικία του – σε λίγους μήνες θα γιορτάσει τα 29α γενέθλιά του – είναι η πιο παραγωγική για έναν ποδοσφαιριστή. Η κατάλληλη γι’ αυτόν ομάδα πρέπει να αγωνίζεται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ώστε να ακούγεται το όνομά του, ή να ανήκει στο big 5 των πρωταθλημάτων. Η ΑΕΚ δεν βρίσκεται ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη κατηγορία.

Μόλις πρόσφατα, το περασμένο Σάββατο, ο συμπατριώτης του και πρώην άσος της Εθνικής Γαλλίας Εμανουέλ Πετί προέτρεψε τον Μαρσιάλ να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί αν έχει ακόμα τη «διάθεση» για να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Είπε επίσης το «βαρύ» «δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που ήταν ένας κανονικός ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο, που να έχει καλή απόδοση».

Στις τέσσερις τελευταίες σεζόν ο Μαρσιάλ πέτυχε μόλις 12 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ πέρυσι έστειλε μία φορά την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Είναι απορίας άξιο λοιπόν τι σκεφτόταν η ΑΕΚ όταν αποφάσιζε να επενδύσει σε έναν τέτοιο παίκτη που ουσιαστικά βρισκόταν στα αζήτητα κάθε σοβαρού κλαμπ.