Ειδικές θυρίδες για τα κινητά στα σχολεία

Τη σκέψη να προμηθευτούν, πιλοτικά σε πρώτη φάση, κάποια σχολεία lockers (ντουλάπια) στα οποία οι μαθητές θα κλειδώνουν τα κινητά τους όταν πηγαίνουν στο σχολείο και θα τα παίρνουν όταν φεύγουν (κάτι το οποίο, όπως είπε, έχει συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη) μετέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σχετικά με το θέμα, θεωρεί πάρα πολύ σημαντική τη δέσμευση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση των κινητών κατά τη διάρκεια του σχολείου. «Από τη στιγμή που το παιδί θα πάει στο σχολείο μέχρι να φύγει, το εννοούμε όταν λέμε το κινητό στην τσάντα, δεν είναι απλά μια προσδοκία», τόνισε.

Το θέμα του bullying και η πολύ σημαντική ανταπόκριση της πλατφόρμας Stop Bullying βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Το ζήτημα δεν είναι τιμωρητικό», ανέφερε. «Το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε όλοι, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γονείς πρώτοι και πάνω απ’ όλα και τα ίδια τα παιδιά, ότι αυτό τελικά βοηθάει την ίδια τη μαθητική διαδικασία. Γι’ αυτό και θέλουμε τους συλλόγους γονέων συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια και, γιατί όχι, να πάμε και κάποια βήματα παραπέρα. Εχω συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας και είναι πολύ θετικός αν υπάρχουν τέτοια αιτήματα από συλλόγους γονέων να προμηθεύσουμε έναν σε πρώτη φάση πεπερασμένο αριθμό σχολείων με lockers ώστε τα παιδιά να μπορούν να κλειδώνουν τα κινητά τους όταν πηγαίνουν στο σχολείο και να τα παίρνουν όταν φεύγουν». Οπως επεσήμανε: «Επειδή το μέτρο αυτό είδα ότι έχει πολύ μεγάλη αποδοχή, είναι στοίχημα όλων μας να το κερδίσουμε και να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη». Ο Πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, και για το θέμα του bullying αναφέροντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πολύ σημαντική ανταπόκριση της πλατφόρμας Stop Bullying που άρχισε να λειτουργεί από πέρυσι.

Μονοήμερη αποβολή

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα επιβλήθηκε και η πρώτη μονοήμερη αποβολή μαθητή για χρήση του κινητού μέσα σε σχολείο, κατ’ εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης. Το περιστατικό συνέβη σε σχολικό συγκρότημα της Μαγούλας στην Αχαΐα και ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από αντιδράσεις των γονέων του παιδιού, οι οποίοι έκαναν λόγο για «καταχρηστική συμπεριφορά» της διευθύντριας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθητής έκανε χρήση του κινητού του στο διάλειμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπουργική απόφαση, όπως δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στο ΦΕΚ, αναφέρει ρητά: «Αν διαπιστωθεί ότι μαθητής/τρια κατέχει εμφανώς ή και χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του/της εντός σχολικών χώρων (κτιρίων και υπαίθριων χώρων), παρά την απαγόρευση, εφαρμόζονται τα παρακάτω: ο/η εκπαιδευτικός ενημερώνει σχετικά τον διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας, ο/η οποίος/α εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μία ημέρα, ενημερώνοντας για αυτό τους γονείς / κηδεμόνες / ασκούντα-ούσα την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας για τη συμπεριφορά του/της, ζητώντας τους είτε να προσέλθουν άμεσα στο σχολείο και να τον/την παραλάβουν είτε να συγκατατεθούν εγγράφως με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο για την αποχώρησή του/της από το σχολείο».