Επέκταση δικτύου αποχέτευσης λυμάτων ΕΟΑ Λεμεσού στο Δήμο Κουρίου

Καλύπτει έκταση 33 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αφορά στην εξυπηρέτηση περίπου 42 χιλιάδων νοικοκυριών – Το κόστος της Σύμβασης για τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ανέρχεται σε €4.500.000

Με το ζωτικής σημασίας έργο επέκτασης του δικτύου αποχετεύσεων λυμάτων στην περιοχή του Δήμου Κουρίου προχωρεί ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λεμεσού. Το έργο καλύπτει έκταση 33 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αφορά στην εξυπηρέτηση περίπου 42 χιλιάδων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, στις 17 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη με εκπροσώπους Κοινοπραξίας για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων είναι και η εκπόνηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου (Master Plan) και η Μελέτης Βιωσιμότητας, στα οποία θα βασιστούν όλες οι ενέργειες και σχεδιασμοί για το μεγαλεπήβολο έργο.

Το έργο καλύπτει τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κουρίου, Επισκοπή, Ύψωνας, Τραχώνι, Ασώματος, Ακρωτήρι, Κολόσσι, Ερήμη, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λεμεσού Τσερκέζ Τσιφλίκ και όπως αναφέρει ο ΕΟΑ Λεμεσού, «είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 91/271/ΕΟΚ, που αφορά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων».

Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Οργανισμός για την υλοποίηση του έργου αυτού είναι τεράστια από άποψης πολυπλοκότητας, σημειώνεται, καθώς μέρος του αλλά και η ανάγκη δημιουργίας ακόμη ενός εργοστασίου Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού, θα κατασκευαστούν σε περιοχή που εμπίπτει στη δικαιοδοσία των Βρετανικών Βάσεων.

Στο πλαίσιο του έργου, περιλαμβάνονται η προετοιμασία Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) και Μελέτης Σκοπιμότητας, με στόχο την ανάλυση και επιλογή των βέλτιστων λύσεων, σχεδιασμός του δικτύου αποχέτευσης και εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιολόγηση των προσφορών που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας δημοπράτησης, διοίκηση των σχετικών συμβάσεων και επίβλεψη των εργασιών κατασκευής, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή και έγκαιρη εκτέλεση του έργου.

Το έργο καλύπτει έκταση 33 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αφορά στην εξυπηρέτηση περίπου 42.000 κατοίκων, ενώ αναμένεται να κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 220 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένου και ενός τρίτου Εργοστασίου Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού και αρκετών αντλιοστασίων.

Το κόστος της Σύμβασης για τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ανέρχεται σε €4.500.000 και ανάδοχος εταιρεία είναι η «Κοινοπραξία Υπηρεσίες Συμβούλου για την επέκταση του Αποχετευτικού Συστήματος στο Σύμπλεγμα Κουρίου».

Η αξία των κατασκευαστικών Συμβολαίων εκτιμάται να ξεπεράσει τα €120 εκ. στο σύνολο τους.