Και εγένετο… Sevilla League

To επί δεκαετίες γνωστό σε όλους μας ως Κύπελλο UEFA άλλαξε ονομασία το 2009 και έγινε UEFA Europa League, όπως το γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα. Η ιδέα ήταν του σπουδαίου Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε, τότε προέδρου της ομοσπονδίας ευρωπαϊκών συλλόγων, ο οποίος διαπίστωσε πως η διοργάνωση είχε χάσει την αίγλη της και είχε μείνει πολύ πίσω από το Champions League. Με την αλλαγή ονομασίας, λογοτύπου, τρόπου διεξαγωγής αλλά και με αύξηση των εσόδων για τις ομάδες, πράγματι η νέα διοργάνωση έγινε πιο ελκυστική από την προηγούμενη. Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, το όνομα που δόθηκε στη μετεξέλιξη του Κυπέλλου UEFA ήταν λανθασμένο.

Πιο ταιριαστό θα ήταν το… Sevilla League μιας και στις 15 σεζόν που ακολούθησαν, η ομάδα της Ανδαλουσίας σήκωσε την κούπα πέντε φορές. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως την πήρε σπίτι της αφού σε αυτά τα χρόνια κατάφερε όχι απλά να γίνει η πολυνίκης της νέας διοργάνωσης, αλλά και η πιο επιτυχημένη ομάδα από το 1971 όταν και πρωτοεμφανίστηκε το Κύπελλο UEFA. Συνολικά η Σεβίλλη έχει κατακτήσει επτά φορές το τρόπαιο αν και πριν από ακριβώς 20 χρόνια δεν είχε ούτε ένα. Πήρε δύο σερί με την παλιά ονομασία το 2006 και το 2007 για να ακολουθήσουν τα επόμενα πέντε στο Europa League, εκ των οποίων τα τρία ήταν σερί από το 2014 ως το 2016, με το 2020 και το 2023 να κατακτά τα δύο τελευταία μέχρι σήμερα.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν έχει χάσει ποτέ σε τελικό. Οσες φορές έφτασε μέχρι το τέλος, σήκωσε την κούπα. Δεύτερη σε κατακτήσεις στο Europa League είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης με τρεις σε αυτή τη 15ετία, επίσης χωρίς να έχει χάσει ποτέ σε τελικό. Δύο φορές κατέκτησε το τρόπαιο η Τσέλσι και από μία οι Πόρτο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βιγιαρεάλ, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και Αταλάντα που είναι η νυν κάτοχος. Εννιά φορές δηλαδή νικήτρια της διοργάνωσης αναδείχθηκε ομάδα από την Ισπανία. Η μοναδική ισπανική ομάδα που έφτασε τελικό και δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο ήταν η Μπιλμπάο το 2012 η οποία έχασε όμως από την Ατλέτικο.

Ο «Mr. Europa»

Από εκεί και πέρα, ειδική αναφορά αξίζει και στον «Mr. Europa» που δεν είναι άλλος από τον Ουνάι Εμερι. Ο 52χρονος τεχνικός έχει μετατρέψει σε προσωπική υπόθεση το Europa League καθώς έχει παίξει στον τελικό πέντε φορές και το έχει κατακτήσει τις τέσσερις. Ηταν ο προπονητής της Σεβίλλης στα τρία σερί αλλά και της Βιγιαρεάλ το 2021 όταν την οδήγησε σε θρίαμβο στον τελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο πρώτο τρόπαιο που κατέκτησε γενικά ο σύλλογος στην ιστορία του. Μοναδική φορά που δεν τα κατέφερε σε τελικό ήταν όταν ηττήθηκε με 4-1 ως προπονητής της Αρσεναλ από την Τσέλσι το 2019. Με τις τέσσερις κατακτήσεις του ο Εμερι άφησε δεύτερο τον Τζιοβάνι Τραπατόνι ο οποίος έχει τρεις, όλες όμως στο Κύπελλο UEFA. Και στην Ελλάδα έχουμε πάντως έναν άνθρωπο που ξέρει καλά πώς είναι να κατακτάς το Europa League και αυτός δεν είναι άλλος από τον προπονητή του Ολυμπιακού, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, που έφερε το έβδομο τρόπαιο στη Σεβίλλη το 2023. Εναν χρόνο πριν γράψει ιστορία με τους Πειραιώτες κατακτώντας το Conference League.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΤΟΓΛΟΥ