Τσάμπιονς Λιγκ σε συσκευασία Γιουρόπα Λιγκ

Το αποκαλούν Γιουρόπα Λιγκ αλλά θα μπορούσε να είναι Τσάμπιονς Λιγκ. Το format και ο αριθμός των αγώνων – 189 – είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το μόνο που αλλάζει είναι τα οικονομικά δεδομένα.

Το παρελθόν των αντιπάλων του Ολυμπιακού (Λυών, Μπράγκα, Μάλμε, Ρέιντζερς, Στεάουα, Τβέντε, Πόρτο, Καραμπάγκ) και του ΠΑΟΚ (Γαλατασαράι, Στεάουα, Βικτόρια Πλζεν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρίγα, Φερεντσβάρος, Σλάβια Πράγας, Ρεάλ Σοσιεδάδ) στα Κύπελλα Ευρώπης επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Συνολικά έχουν συμμετάσχει 122 φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν σηκώσει 15 ευρωπαϊκά τρόπαια και έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ.

Το μεγαλύτερο όνομα είναι ασφαλώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία παρ’ όλα αυτά δεν θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.

Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης Elo με 10.000 προσομοιώσεις των αγώνων η Τότεναμ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί στη φάση των «16» (77%) αλλά και να κατακτήσει το τρόπαιο (9%).

Ακολουθούν οι Ρόμα (72% και 9%), Πόρτο (70% και 9%), Λάτσιο (70% και 9%) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (72% και 7%). Ο Ολυμπιακός έχει 56% για να προκριθεί στην πρώτη φάση των νοκάουτ αγώνων και 2% να σηκώσει το τρόπαιο. Τα ποσοστά του για να πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα που τον στέλνει απευθείας στους «16» είναι 29% αλλά εκτοξεύονται στο 79% για την πρώτη 24άδα.

Για τον ΠΑΟΚ τα ποσοστά πρόκρισης είναι 49% και κατάκτησης του τροπαίου 1%. Για την πρώτη οκτάδα είναι 24% και για την 24άδα 77%.

Οι 15 βαθμοί πιθανότατα αρκούν για να πλασαριστεί μία ομάδα στην πρώτη οκτάδα και οι εννέα για την 24άδα.

Να υπογραμμιστεί πως τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων συνδέονται με τους αντιπάλους που έχει κληρωθεί κάθε ομάδα. Σ’ αυτό το σημείο να τονιστεί η ανισορροπία του νέου format, το οποίο προβλέπει κοινή βαθμολογία αλλά όχι κοινούς αντιπάλους. Μία ομάδα δηλαδή με εύκολο πρόγραμμα θα ανταγωνιστεί βαθμολογικά μία άλλη με δύσκολο.

Λεπτές ισορροπίες

Το μυστικό του νέου format βρίσκεται στις ισοβαθμίες των ομάδων που θα κρίνουν θέσεις, προκρίσεις, μπαράζ και αποκλεισμούς.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κοινοί αντίπαλοι οι ισοβαθμίες των ομάδων δεν θα κρίνονται σε μεταξύ τους παιχνίδια αλλά από τη συνολική τους απόδοση που κι αυτό ενέχει έναν βαθμό αδικίας.

Τα τέρματα (διαφορά, καλύτερη επίθεση στο σύνολο και εκτός έδρας) είναι ο πρώτος βασικός παράγοντας και στη συνέχεια οι νίκες αλλά και οι βαθμοί που θα συγκεντρώνουν οι αντίπαλοι των ισοβαθμούντων ομάδων.

Με λίγα λόγια, κάθε λεπτομέρεια θα έχει τη σημασία της και το ένα γκολ που θα πετύχουν ή θα δεχτούν ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ αλλά και ο Παναθηναϊκός στο Κόνφερενς Λιγκ μπορεί να τους στείλει στην επόμενη φάση ή στο σπίτι τους.

Καθοριστικός παράγοντας για μια ομάδα που φιλοδοξεί να διακριθεί είναι επίσης η θέση που θα πλασαριστεί στην ενιαία βαθμολογία. Οσο πιο χαμηλά τόσο χειρότερα, γιατί οι θέσεις ουσιαστικά επιλέγουν αντιπάλους. Το μονοπάτι που οδηγεί στον τελικό έχει ήδη χαραχτεί και όποιος ξεστρατίσει… μαύρο φίδι που τον έφαγε.

Αισιόδοξα μηνύματα

Στο Κόνφερενς Λιγκ οι αριθμοί στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας στον Παναθηναϊκό. Λόγω της κλήρωσής του με τις Μπάνια Λούκα, Τσέλσι, Τζουργκάρντεν, Ελσίνκι, Νιου Σεντς και Ντιναμό Μινσκ κατατάσσεται όγδοο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου με ποσοστό 4%, όσο και η Βιτόρια και τέταρτο φαβορί για να προκριθεί στη φάση των «16» με ποσοστό 80%. Μόνο οι Τσέλσι (95%), Φιορεντίνα και Μπέτις (91%) έχουν υψηλότερα.

Λόγω των λιγότερων αγωνιστικών, έξι, είναι λιγότεροι και οι απαιτούμενοι βαθμοί της πρόκρισης. Για πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα υπολογίζεται πως χρειάζονται 12 βαθμοί ενώ για την 24άδα (πλέι οφ) αρκούν μόλις επτά, δύο νίκες και μία ισοπαλία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι αρκετοί οι έξι (ποσοστό 41%) ή οι πέντε (4%).

Για τον Παναθηναϊκό οι προσομοιώσεις δίνουν ποσοστό 52% ότι θα καταταγεί μέσα στην πρώτη οκτάδα (τέταρτο φαβορί) και 95% στην 24άδα (μπαράζ).

Οσον αφορά τα μπόνους ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλισμένα 11,964 εκατ. ευρώ, ο ΠΑΟΚ 10,346 εκατ. και οι Πράσινοι 5,432 εκατ. ευρώ.