Το προφίλ του νέου Πρωθυπουργού της Γαλλίας

Το προφίλ του νέου Πρωθυπουργού της Γαλλίας – Για το νέο Πρωθυπουργό της Γαλλίας μιλά στο ΚΥΠΕ ο πρώην στενός συνεργάτης του Κώστας Μουσουρούλης

Ο Κώστας Μουσουρούλης, πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, γνωρίζει καλά τον Μισέλ Μπαρνιέ. Συνεργάστηκε μαζί του από το 1999 ως το 2004, δηλαδή κατά την περίοδο που ο Έλληνας πρώην Υπουργός ήταν υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος στην Γενική Διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γάλλος πολιτικός έφτανε στις Βρυξέλλες, όπου ο τότε Πρόεδρος Ζακ Σιράκ τον είχε ορίσει Επίτροπο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική, επί προεδρίας Ρομάνο Πρόντι.

Συνέχισαν να έχουν καλές σχέσεις και μετά το 2004 οπότε ο μεν Μουσουρούλης ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στην Αθήνα, ο δε Μπαρνιέ συνέχισε την δική του στο Παρίσι, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Έκτοτε είχαν την ευκαιρία να συνομιλούν κατά καιρούς στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

‘’Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι κατεξοχήν αυτό που οι Γάλλοι λένε « homme dˋEtat » (πολιτικός άνδρας). Έχει διευθυντικές ικανότητες και οραματικό πνεύμα. Είχε άλλωστε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής πριν φτάσει στις Βρυξέλλες, ως υπεύθυνος για την διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στην γενέτειρα του Σαβοΐα,όπου τα είχε πάει θαυμάσια ’’ αναφέρει μιλώντας για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας στο ΚΥΠΕ ο Κ. Μουσουρούλης.

“Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της περιφερειακής πολιτικής της Ευρώπης μετά τον Ζακ Ντελόρ, δηλαδή σε μία περίοδο που λόγω της διεύρυνσης υπήρχε έντονη ζήτηση κοινοτικών κονδυλίων – κυρίως από τις ανατολικές χώρες – και κατάφερε να ανταποκριθεί χωρίς να υπάρξει μείωση των ευρωπαϊκών πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Είναι ένας κεντροδεξιός πολιτικός που έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής. Είναι ένας γκωλικός πολιτικός, με φιλελεύθερες ωστόσο απόψεις στα οικονομικά ζητήματα και ο οποίος, όπως ο Ντε Γκολ, θα ήθελε μία Ευρώπη που να εκτείνεται από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια’’ σημειώνει ο Κ. Μουσουρούλης και συνεχίζει: « Γέννημα θρέμμα των δυτικών Άλπεων ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει τα χαρακτηριστικά ενός ορεσίβιου. Έχει καθαρό βλέμμα και οραματική σκέψη και από την άποψη αυτή μου θυμίζει προσωπικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είναι ένας άνθρωπος που έχει ήδη σημαδέψει την ευρωπαϊκή ιστορία και – ας μου επιτραπεί η πρόβλεψη – αν επιτύχει ως πρωθυπουργός του Μακρόν τότε κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Ο Κ. Μουσουρούλης διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο Μισέλ Μπαρνιέ το 1999 τα τότε στελέχη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης. «Ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει τα πάντα και μας αντιμετώπισε πάντα με απόλυτο σεβασμό. Ενημερώθηκε ωστόσο τάχιστα για όλα τα «ντοσιέ» που είχε να διαχειριστεί και πολύ σύντομα κατάφερε, έχοντας άριστους συνεργάτες, να συνδυάσει την διοικητική λειτουργικότητα με την πολιτική πράξη. Δεν χάθηκε στη διαχείριση της καθημερινότητας και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό ενός σημαντικού πολιτικού προσώπου» λέει ο πρώην υπουργός, ο οποίος ταυτοχρόνως δηλώνει βέβαιος για τα φιλικά, έναντι της Ελλάδας, αισθήματα του Μισελ Μπαρνιέ.

‘’Ως Επίτροπος αρμόδιος για τα κονδύλια της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής στην Ευρώπη ο Μπαρνιέ υπήρξε απολύτως ενημερωμένος για τα ελληνικά ζητήματα. Δεν έλειψαν βεβαίως οι τριβές με την ελληνική πλευρά κυρίως σε σχέση με την διαιώνιση της διαδικασίας κατάρτισης του εθνικού κτηματολογίου, ωστόσο οι σχέσεις του με την τότε κυβέρνηση Σημίτη υπήρξαν εξαιρετικά καλές’’ σημειωνει ο Κ. Μουσουρούλης, ο οποίος καταλήγοντας επισημαίνει τα εξής. «Η αποτελεσματικότητα του και η διαπραγματευτική του ικανότητα οδήγησαν προ ετών τους ιθύνοντες της Ευρώπης να του αναθέσουν το εξαιρετικά δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Κατά κοινή εκτίμηση τα πήγε περίφημα και αυτό δεν ήταν τυχαίο»