Δυο φορές υπήρχαν στοιχεία για δίωξη του αλ Φαγέντ – Ο μεγιστάνας τη γλίτωσε

Οι ανησυχίες του Παλατιού για τη Νταϊάνα και τα παιδιά της – Οι εισαγγελείς λένε πως τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή – Περισσότερες από 150 γυναίκες πιστεύεται ότι έπεσαν θύματά του

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκοτεινό παρελθόν του εκλιπόντος επιχειρηματία Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ. Τα νέα στοιχεία που έρχονται να προστεθούν είναι πώς οι αρχές παραδέχθηκαν πως απέτυχαν δύο φορές να «στριμώξουν» τον αλ Φαγιέντ παρόλο που είχαν καταγγελίες εναντίον του.

Πιο συγκεκριμένα η Εισαγγελία του Στέμματος (CPS) παραδέχθηκε ότι απέτυχε δύο φορές να απαγγείλει κατηγορίες κατά του Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του Harrods, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, περιγράφηκε ως «τέρας» από δικηγόρους που εκπροσωπούν φερόμενα θύματά του.

Οι γυναίκες λένε ότι τις βίαζε και τις κακοποιούσε σεξουαλικά όσο εργάζονταν στο πολυτελές πολυκατάστημα και τον κατηγόρησαν ότι «επέλεγε» ο ίδιος τις γυναίκες που θα τις πήγαινε στη σουίτα του.

Περισσότερες από 150 γυναίκες πιστεύεται ότι έπεσαν θύματά του. Εκπρόσωπος της CPS δήλωσε τώρα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του δόθηκαν στους εισαγγελείς από τη Μητροπολιτική Αστυνομία δύο φορές αλλά δεν ήταν ικανά για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες.

Το 2008, ο αλ Φαγιέντ κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση εναντίον ενός 15χρονου κοριτσιού, την οποία αρνήθηκε. Η CPS δεν άσκησε τότε δίωξη για την υπόθεση λόγω ελλιπών στοιχείων.

Στη συνέχεια, φέρεται να βίασε μια γυναίκα το 2013, η υπόθεση της οποίας διερευνήθηκε εκ νέου από την αστυνομία το 2015, αλλά δεν οδήγησε σε καμία κατηγορία.

Ενώ η CPS εξέτασε και τους δύο φακέλους, ο εκπρόσωπος της δήλωσε: «Για να ασκηθεί δίωξη, η CPS πρέπει να είναι βέβαιη ότι υπάρχει προοπτική καταδίκης. Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελείς μας εξέτασαν προσεκτικά τα στοιχεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν επαρκή στοιχεία».

Είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία αναγνωρίζει την έρευνα του 2015. Η CPS παρείχε επίσης στην αστυνομία συμβουλές για την έγκαιρη διεξαγωγή ερευνών για τον αλ Φαγιέντ το 2018, το 2021 και το 2023. Πλήρη αποδεικτικά στοιχεία όμως δεν ελήφθησαν ποτέ για αυτές τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα η αστυνομία να κλείσει τις υποθέσεις.

Οι δικηγόροι των θυμάτων επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι έλαβαν «πάνω από 150 νέες καταγγελίες» μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του BBC για τον αλ Φαγιέντ.

Τα χρόνια που ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ μεσουρανούσε επιχειρηματικά είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Τότε μάλιστα σύμφωνα με βρετανικά μέσα ο πρώην σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας Dai Davies είχε προειδοποιήσει και ενημερώσει την Νταϊάνα για τις φήμες. «Ο αλ Φαγέντ ήταν ένας άνθρωπος για τον οποίο θα ανησυχούσα αν ένας συγγενής μου και πήγαινε διακοπές μαζί του, πόσο μάλλον ο μελλοντικός βασιλιάς και ο αδελφός του και η μητέρα τους, η πριγκίπισσα Νταϊάνα», είπε ο Dai Davies.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ήταν «τρομοκρατημένος» στην ιδέα ότι η αείμνηστη πριγκίπισσα είχε πάει διακοπές με τον αλ Φαγιέντ και τη σύζυγό του στην κατοικία τους στο Σεν Τροπέ τον Ιούλιο του 1997.

«Γνώριζα ότι είχε προσπαθήσει πολύ σκληρά για να προσεγγίσει τη βασιλική οικογένεια και προφανώς γνωρίζοντας, όπως εγώ, τη φήμη που φέρεται να είχε τότε, ανησύχησα και βρήκα την ευκαιρία να ενημερώσω τη βασιλική οικογένεια».

Το Μπάκιγχαμ σύμφωνα με το Sky News δεν θέλησε να σχολιάσει.

Η Fulham FC, η οποία ανήκε στον Φαγιέντ μεταξύ 1997 και 2013, δήλωσε επίσης ότι είναι «βαθιά προβληματισμένη» από τις δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον του επιχειρηματία.

Η Harrods ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη ότι είναι σοκαρισμένη από τις καταγγελίες και ζήτησε συγγνώμη από τα φερόμενα ως θύματα του αλ Φαγέντ. Το πολυκατάστημα δημιούργησε επίσης μια σελίδα στον ιστότοπό του, καλώντας πρώην υπαλλήλους του να μιλήσουν.

Πηγή: protothema.gr