Πρεμιέρα σήμερα στο Χρηματιστήριο

Για πρώτη φορά ύστερα από 11½ χρόνια, η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), όπου θα γίνεται από σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της. Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, η τράπεζα ξεκινά παράλληλα την επαναγορά ιδίων μετοχών της στο ΧΑ, με το συνολικό ποσό του προγράμματος να φτάνει έως τα 25 εκατ. ευρώ. Η απόφαση της επιστροφής έχει ληφθεί ήδη από τον Αύγουστο, όταν η ηγεσία της τράπεζας πρότεινε τη διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου [London Stock Exchange (LSE)] και την εισαγωγή τους στο ΧΑ.

Η απόφαση εγκρίθηκε στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και βασίστηκε στην πεποίθηση ότι η μετακίνηση στο ΧΑ θα δώσει στην τράπεζα «μεγαλύτερη προβολή σε μια μεγαλύτερη ομάδα σχετικών επενδυτών», όπως είχε δηλώσει σχετικά στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου. Ο ίδιος είχε πει η επανεισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ θα διευκολύνει τη σύγκριση με τις ελληνικές τράπεζες που έχουν παρόμοιο προφίλ, ενώ η ρευστότητα της μετοχής εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί. Στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ που έλαβε χώρα πριν από 10 ημέρες, ο πρόεδρος του ΔΣ Τάκης Αράπογλου ανέφερε πως η κίνηση αποσκοπεί στη μετεξέλιξή της Τράπεζας Κύπρου σε μια ισχυρή τράπεζα, με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, άφθονα κεφάλαια και ρευστότητα, και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Από χίλια κύματα

Η Τράπεζα Κύπρου πέρασε από χίλια κύματα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και διασώθηκε από τη χρεοκοπία το 2013, έπειτα από μεγάλο κούρεμα στις καταθέσεις. Το 2014, η τράπεζα απέσυρε τις μετοχές της από το ΧΑ και τις εισήγαγε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ενώ το 2017 «μετακόμισε» στο Λονδίνο. Η κίνηση αυτή συνέβαλε στην ανάταξη της τράπεζας, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά σήμερα τα 2 δισ. ευρώ.