Ομάδα φτιαγμένη για το πρωτάθλημα

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός ξεκινάνε μεσοβδόμαδα τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις στο Europa League και μάλιστα εκτός έδρας. Ο πρώτος θα αγωνιστεί στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Γαλατάσαραϊ, που το Σάββατο κέρδισε το ντέρμπι με τη Φενέρμπαχτσε με 3-1 και ο δεύτερος θα έχει στη Γαλλία αντίπαλο τη Λυών. Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι δύο να αγωνιστούν το Σάββατο στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής. Οχι ότι αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο στις εμφανίσεις τους. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στον Βόλο με τον τρόπο του, σκοράροντας δηλαδή κατά ριπάς κι επικρατώντας με 4-1. Κι ο Ολυμπιακός έχασε στη Θεσσαλονίκη από τον Αρη με 2-1 αδυνατώντας να γίνει όσο παραγωγικός απαιτούσε η περίσταση – όπως δηλαδή και στα ματς που είχαν προηγηθεί.

Ραζβάν

Οσο οι αγωνιστικές περνούν ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ μοιάζει ολοένα και περισσότερο φτιαγμένος και φέτος για να κερδίσει το πρωτάθλημα: δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει, δεν βλέπω όμως πως θα μείνει μακριά από τη διεκδίκησή του. Ο ΠΑΟΚ σε τέσσερα ματς με ομάδες που συνήθως τερματίζουν από τα μισά της βαθμολογίας και κάτω (Πανσερραϊκός, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Βόλος) έχει πετύχει 11 γκολ – ο μέσος όρος του είναι τρία στο ματς. Τυχαίο; Καθόλου. Ο βασικός λόγος που αυτό συμβαίνει είναι ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχοντας κατακτήσει δύο πρωταθλήματα στη χώρα μας, όχι μόνο γνωρίζει τη Σουπερλίγκα μας αλλά δεν φοβάται και καθόλου. Στον Βόλο έβαλε για πρώτη φορά τον Κόλεϊ στην άμυνα δίπλα στον Κεντζόρα, αλλά κυρίως άλλαξε τρεις παίκτες στην επίθεση σε σχέση με το ματς με τον ΠΑΟ: αντί των Κωνσταντέλια, Ζίφκοβιτς, Τσάλοφ ξεκίνησαν ο Μουργκ, ο Ντεσπόντοφ και ο Τισουντάλι που βρέθηκε για πρώτη φορά στην ενδεκάδα. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε νωθρά, τον έσωσε ο τερματοφύλακας Κοτάρσκι στην αρχή αποκρούοντας πέναλτι του Αλτμαν, αλλά όσο η ώρα περνούσε η διαφορά από τον Βόλο φαινόταν και το τελικό 4-1 με το οποίο ο πρωταθλητής κέρδισε θα μπορούσε να είναι και πιο εντυπωσιακό. Ο Βόλος που βρέθηκε με 10 παίκτες από το 34′ όταν και αποβλήθηκε ο Φεράρι, έκανε μια προσπάθεια γενναιόψυχη μειώνοντας σε 1-2, αλλά δεν μπορούσε να αποφύγει λάθη που προέκυπταν από την πίεση των κυνηγών του Λουτσέσκου. Πέρα από τη νίκη μετρά καταλυτικά υπέρ του ΠΑΟΚ η σύγκριση του παιχνιδιού του απέναντι στον Βόλο σε σχέση με τις εμφανίσεις που έκαναν στο ματς με την ίδια ομάδα ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Αυτοί απλά κέρδισαν. Ο ΠΑΟΚ έκανε επίδειξη δύναμης και με τον Λουτσέσκου να αφήνει στον πάγκο τέσσερις βασικούς να πάρουν ανάσες. Το αν αυτό θα παίξει ρόλο στο ματς με τη Γαλατάσαραϊ θα το δούμε την Τετάρτη. Αλλά ότι ο ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα θα χάσει και φέτος βαθμούς με ομάδες από την πέμπτη – έκτη θέση και κάτω είναι ήδη φανερό.

Εξήγηση

Φανερό είναι επίσης ότι ο Ολυμπιακός έχει από την αρχή της σεζόν προβλήματα που δυσκολεύεται να λύσει. Ουσιαστικά έμεινε στο «Βικελίδης» χωρίς γκολ, όπως και με τον Παναιτωλικό στο Καραϊσκάκη – το γκολ που πέτυχε στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ελ Κααμπί το Σάββατο πιθανότατα δεν το θυμάται ούτε ο ίδιος, καθώς το ματς είχε ήδη τελειώσει. Ο Αρης είχε μια νίκη στα τέσσερα πρώτα ματς, αλλά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα: πρώτα από όλα ήταν το πρώτο στο οποίο ο Αρης είχε κόσμο στο γήπεδό του. Κυρίως όμως ο Αρης είχε την ευκαιρία να δείξει ότι είναι σε καλό δρόμο και το εκμεταλλεύτηκε: άνοιξε το σκορ με τον Μανού Γκαρθία στην πρώτη του επίθεση, έπαιξε ψυχωμένα και οργανωμένα στην άμυνα, βρήκε το δεύτερο γκολ στην εξέλιξη ενός κόρνερ και δεν κινδύνεψε σχεδόν καθόλου γιατί δεν φοβήθηκε τον Ολυμπιακό. Ο κόουτς Μεντιλίμπαρ είπε ότι η νίκη του Αρη ήταν δίκαιη. Αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση για μια ακόμα μέτρια εμφάνιση του Ολυμπιακού. Ισως και να μην την έχει.

Κατοχή

Ο Μεντιλίμπαρ είπε ότι οι παίκτες του πίστευαν πως μπορεί να κερδίσουν κάνοντας απλά κατοχή μπάλας. Δεν του δίνω άδικο. Ομως δεν είδα τη δική του διάγνωση για το πρόβλημα που φάνηκε να υπάρχει μετά την ισοπαλία με 0-0 με τον Παναιτωλικό. Αν πραγματικά πιστεύει πως ένα διαφορετικό αμυντικό χαφ (ο Γκαρθία αντί του Στάμενιτς) θα διόρθωνε προβλήματα παραγωγικότητας μάλλον δεν κατάλαβε τι έγινε στο ματς με την ομάδα του Πετράκη. Η εικόνα του Ολυμπιακού δεν ήταν πολύ διαφορετική στο «Βικελίδης» από αυτή που είχαμε δει στο προηγούμενο ματς: απλά το γρήγορο γκολ του Αρη υποχρέωσε τον Ολυμπιακό να ψάχνει το γκολ από πολύ νωρίς κι αυτό έβγαλε στο φως πάλι τα επιθετικά του προβλήματα. Οπως και με τον Παναιτωλικό η είσοδος του Γουίλιαν και του Ολιβέιρα στην επανάληψη βοήθησε τον Ολυμπιακό να κάνει μεγαλύτερη κατοχή μπάλας, αλλά και πάλι δεν υπήρχαν διεισδύσεις, τελικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες.

Προβλήματα

Υπάρχουν δύο αναγνώσεις του τι ακριβώς συμβαίνει: όπως πάντα υπάρχουν αυτοί που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο κι αυτοί που το βλέπουν μισογεμάτο. Οι πρώτοι πιστεύουν πως αυτά τα τελευταία αποτελέσματα είναι το κόστος του φορμαρίσματος και της προσαρμογής των τελευταίων μεταγραφικών αποκτημάτων – λένε πως ο Μεντιλίμπαρ είναι υποχρεωμένος να δώσει χρόνο σε παίκτες που αν έρθουν σε φόρμα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι άλλοι πιστεύουν πως ο Ολυμπιακός εμφάνισε στο «Βικελίδης» προβλήματα που είχε και πέρυσι σε ανάλογα ματς και πως ο Βάσκος κάτι πρέπει να ξαναδεί συνολικά.

Προκατάληψη

Ο Ολυμπιακός είχε παράπονα με τη διαιτησία του Παϊρέτο. Ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι δίκιο για τις φάσεις που διαμαρτύρεται, ο αρχιδιαιτητής Λανουά έκανε λάθος να αντικαταστήσει έναν Ιταλό, τον Μαρέσκα, με έναν Ιταλό, τον Παϊρέτο. Οι διαιτητές σε όλο τον κόσμο μια συνήθεια έχουν: να μιλάνε μεταξύ τους. Αν ο Μαρέσκα εξήγησε στον Παϊρέτο ότι τον άλλαξαν από το ματς γιατί διαμαρτυρήθηκε ο Ολυμπιακός για την παρουσία του, η συμπεριφορά του Ιταλού στο ματς εξηγείται εύκολα. Η γνώμη μου είναι ότι δεν έκρινε το αποτέλεσμα. Οι καβγάδες του όμως με τον πάγκο του Ολυμπιακού και οι αποβολές του Χρήστου Μουρίκη και του Ντάρκο Κοβάσεβιτς μαρτυρούν ότι ήρθε στην Ελλάδα με λίγη προκατάληψη. Αλλά δεν ήρθε μόνος του…