Επιστροφή τραπεζών στον φθηνό δανεισμό

Συνολικό ποσό περίπου 6,2 δισ. ευρώ έχουν αντλήσει από τις αγορές οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από την αρχή του 2024 έως και σήμερα, μέσω της έκδοσης ομολόγων. Ο «οίστρος» αυτός οφείλεται εν πολλοίς στην προσπάθεια των τραπεζών να πετύχουν τον στόχο που έχει τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν, έπειτα από 15 χρόνια, στην «ελίτ» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μέχρι το τέλος του 2025 οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν αυξήσει τον δείκτη ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) σε ποσοστό άνω του 27,9%, την ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης των μεγάλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων ανέρχεται γύρω στο 30%-35%.

Τον στόχο αυτόν έχει ήδη επιτύχει η Πειραιώς, με τέσσερις εκδόσεις ομολόγων το 2024. Από αυτές, η τράπεζα έχει αντλήσει 2,3 δισ. ευρώ συνολικά. Η Πειραιώς προχώρησε σε δύο εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, διάρκειας πέντε και έξι ετών, με την απόδοση να διαμορφώνεται σε 5% και 4,625% αντίστοιχα. Το ποσό που άντλησε από αυτές τις δύο εκδόσεις ανήλθε σε 1,15 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του δανεισμού της Πειραιώς (1,15 δισ. ευρώ) καλύφθηκε με δύο εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας (Tier 2) τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο, των οποίων οι αποδόσεις «έκλεισαν» στο 7,25% και 5,375% αντίστοιχα.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό έχει αντλήσει από τις αγορές η Eurobank, με 1,6 δισ. ευρώ από τρεις εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Η Eurobank έχει καταφέρει να δανειστεί με το μικρότερο κόστος, δηλαδή με τις χαμηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Συγκεκριμένα, έχει εκδώσει αποκλειστικά ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και διάρκειας 7 και 6 ετών, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 4,88%, τον Ιούλιο στο 4,81% και στην έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας (17/9) στο 4%. Ο δείκτης MREL της τράπεζας υπολογιζόταν στο 25,4% τον Ιούνιο.

Πράσινες επενδύσεις

Σημειώνεται ότι τόσο η Eurobank όσο και η Πειραιώς έχουν πετύχει τις χαμηλότερες αποδόσεις σε εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Οι πόροι που αντλήθηκαν από αυτές τις εκδόσεις κατευθύνονται προς πράσινες επενδύσεις (π.χ. έργα ΑΠΕ), η πλειοψηφία εκ των οποίων γίνεται με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), και επομένως συνεπάγεται μειωμένο ρίσκο.

Από τη μεριά της, η Alpha Bank έχει αντλήσει 1,2 δισ. ευρώ το 2024 με τρεις εκδόσεις ομολόγων, τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Η απόδοση ήταν χαμηλότερη στην πρώτη έκδοση, υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, και ανήλθε σε 5,125%, από την οποία η τράπεζα άντλησε 400 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Εθνική έχει δανειστεί από τις αγορές 1,1 δισ. ευρώ με δύο εκδόσεις ομολόγων στις αρχές του έτους: τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του Ιανουαρίου ανήλθε σε 4,5%, με την τράπεζα να αντλεί 600 εκατ. ευρώ.