Απεργιακά μέτρα για τις 30/09 εξήγγειλαν οι συντεχνίες ΡΙΚ

Πρώτη αντίδραση για την μη καταβολή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων σε συνταξιούχους του ΡΙΚ και τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (210(Ι)/2022), με δυνατότητα λήψης περαιτέρω μέτρων το επόμενο διάστημα, εξήγγειλαν οι τρεις συντεχνίες του ΡΙΚ

Την εξαγγελία απεργιακών μέτρων τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου την ώρα του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων (20:00-21:00) ως πρώτη αντίδραση για την μη καταβολή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων σε συνταξιούχους του ΡΙΚ και τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (210(Ι)/2022), με δυνατότητα λήψης περαιτέρω μέτρων το επόμενο διάστημα, εξήγγειλαν οι τρεις συντεχνίες του ΡΙΚ, ΕΥΡΙΚ ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΥΤΥΡΙΚ ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των τριών συντεχνιών «στο ΡΙΚ όπως, πολλές φορές έχουμε ενημερώσει σχετικά, οι εννέα συνάδελφοι που αφυπηρέτησαν το 2023 και αυτοί του 2024 παραμένουν οικονομικά εκτεθειμένοι, αφού δεν τους αποδίδονται τα νενομισμένα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που δικαιούνται».

Επισημαίνεται ότι είναι ανεπίτρεπτο να αφυπηρετούν υπάλληλοι και σχεδόν δύο χρόνια μετά να μην παίρνουν τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα, σημειώνοντας ότι «οι όποιες διαδικαστικές δυσκολίες ή/και οι όποιες διαχρονικές παραλείψεις του εργοδότη δεν αφορούν τους εργαζόμενους. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει η λογική της ομηροποίησης και θυματοποίησης των εργαζομένων, που είναι πάντα το αδύνατο μέρος σε τέτοιες διαδικασίες».

Σημειώνεται ότι μετά από πρωτοβουλία των συντεχνιών και αντίδραση στα μέσα Ιουλίου διεξήχθη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, του ΡΙΚ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Εξηγείται ότι στη συνάντηση είχε καταρτιστεί οδικός χάρτης με ενέργειες, που θα οδηγούσαν το θέμα στην οριστική του επίλυση και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΡΙΚ, επιδεικνύοντας ακόμα μία φορά την υπευθυνότητα τους, ανέστειλαν τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγείλει για να δοθεί ο χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες για επίλυση του θέματος. Δύο μήνες μετά, όπως αναφέρεται, «το θέμα παραμένει ανεπίλυτο».

Αναφέρεται ότι «οι 3 συντεχνίες του ΡΙΚ, ΕΥΡΙΚ ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΥΤΥΡΙΚ ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ, αποφασίσαμε την εξαγγελία απεργιακών μέτρων τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 την ώρα του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων (20:00-21:00) ως πρώτη αντίδραση για τη μη κατάληξη του θέματος, με δυνατότητα λήψης περαιτέρω μέτρων το επόμενο διάστημα, κάτι που απευχόμαστε».

«Ελπίζουμε ότι, έστω και την υστάτη, το ΡΙΚ, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Οικονομικών, και η πολιτεία θα εγκύψουν με την απαραίτητη αποφασιστικότητα για οριστική επίλυση του θέματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η εν λόγω ανακοίνωση κοινοποιείται στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, και στο Τμήμα των Εργασιακών Σχέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ