Χούντα

«Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη “χούντα” και η λέξη “πραξικόπημα”. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που επί χούντας υπέφεραν» είπε ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στο κασσελακικό στρατόπεδο, το οποίο βλέπει την έκπτωση του αρχηγού του έτσι. Εντάξει, δεν έχει άδικο. Τα ρητορικά σχήματα που επιλέγουν είναι υπερβολικά, αλλά πόσοι “σύντροφοι και συντρόφισσες που επί χούντας υπέφεραν» έχουν απομείνει στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ;

Βάση

Παρότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν έχει διακριθεί για τη δεινότητά του στην ανάλυση των κομματικών πραγμάτων (αφού από πρόεδρος κόμματος έχει βρεθεί διευθυντής ΚΟ), επεσήμανε ορθά στους από το 2019 συνοδοιπόρους του πως «πρόταση μομφής έγινε γιατί δεν αποδέχθηκε ο Κασσελάκης να πάει στη βάση. Πέρασε η μομφή, τώρα θα πάμε στη βάση». Για να μην ξεχνιόμαστε, ο έκπτωτος θέλησε να αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο το στάτους του θύματος της συριζαϊκής νομενκλατούρας προκειμένου να λέει στους υποστηρικτές πως τον πολεμούν τα συμφέροντα.

Στήριξη

Ο Νίκος Παπανδρέου στηρίζει Παύλο Γερουλάνο – όπως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σε συγκέντρωση του υποψήφιου προέδρου – επειδή «είναι γνήσιος, είναι ΠΑΣΟΚ, είναι πράσινος και με αυτόν θα γίνουμε σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και συμπολίτευση». Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει από το 2015 κι έπειτα κάθε φορά που λέει τη γνώμη του ένας Παπανδρέου για τα πασοκικά εσωκομματικά είναι πόσο βαραίνει πλέον η γνώμη των απογόνων του ιδρυτή του Κινήματος.

Διαγραφή

Εντάξει, δεν έπεσε κανείς από τα σύννεφα επειδή παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό της ΝΔ ο Μάριος Σαλμάς για να διαγραφεί από την ΚΟ. Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή που διαβάστηκε η ερώτηση των 11, δύο κρίθηκαν – βάσει του ύφους της – ως πιθανότεροι συντάκτες της, κι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ήταν ο ένας. Πάντως, ό,τι χάνει η λαϊκή Δεξιά της κυβερνώσας παράταξης μπορεί κάλλιστα να το κερδίσει ο Βελόπουλος. Τα πηγαία λαϊκίστικα ταλέντα του συντηρητικού χώρου δεν πάνε χαμένα όταν τσιμπάνε τα ποσοστά των δεξιών της Κεντροδεξιάς κομματιδίων.