Από τη Λέσβο στο Canterbury: Η Σαρδέλα Καλλονής Ενώνει τους Μυτιληνιούς

Η Γιορτή της Σαρδέλας έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο αναμενόμενες εκδηλώσεις της Αδελφότητας Μυτιληναίων του Σίδνεϊ. Από τότε θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτή η γιορτή φέρνει κοντά τους Λέσβιους της ομογένειας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γευτούν και να θυμηθούν τις νοστιμιές της πατρίδας τους. Και μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και να μεγάλωσα κι εγώ, αλλά οι μνήμες και οι γεύσεις παραμένουν ζωντανές.

Μετά από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, την οποία πολλοί Λέσβιοι εκμεταλλεύτηκαν για να επιστρέψουν στο νησί τους, η γιορτή της Σαρδέλας ήταν μια ευκαιρία για σχεδόν 300 άτομα να συναντηθούν και πάλι κάτω από μια κινηματογραφική στέγη στο Canterbury. Ο χώρος γέμισε με τη χαρακτηριστική μυρωδιά της ψητής σαρδέλας, ξυπνώντας αναμνήσεις από καλοκαιρινές βραδιές στις ταβέρνες της Λέσβου, όπου οι σαρδέλες Καλλονής είχαν πάντα την τιμητική τους, συνοδευόμενες από ένα ποτήρι ούζο.

Η Γιορτή της Σαρδέλας έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο αναμενόμενες εκδηλώσεις της Αδελφότητας Μυτιληναίων του Σίδνεϊ. Φωτογραφίες: Supplied

Η σαρδέλα Καλλονής δεν είναι μόνο ένα γαστρονομικό σύμβολο της Λέσβου, αλλά και ένας σημαντικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας, μετά την παραγωγή ούζου, τις ελιές και το λάδι, τη γενική γεωργία και τον τουρισμό. Περίπου 2.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη βιομηχανία της σαρδέλας. Η εικόνα των ντόπιων να απολαμβάνουν τη σαρδέλα και το ουζάκι τους είναι χαρακτηριστική και τη συναντά κανείς σε κάθε πλατεία του νησιού.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, οργανώθηκε με επιτυχία από την Επιτροπή της Αδελφότητας Μυτιληναίων, υπό την ηγεσία του προέδρου Πίτερ Ψωμά. Την παρουσίαση ανέλαβε η Κριστίν Γκαζέπη Σταυροπούλου, ενώ το «Καλωσόρισμα στη Χώρα» τελέστηκε από τον Uncle John, ο οποίος είναι παντρεμένος με Ελληνίδα. Μαζί έχουν τρία παιδιά, που φέρουν την κληρονομιά δύο αρχαίων πολιτισμών.

Η βραδιά πλαισιώθηκε από μουσική και παραδοσιακούς χορούς, με την τοπική Σχολή Ελληνικών Χορών Σίδνεϊ, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Χουλιάρη, να παρουσιάζει νησιώτικους, ελληνικούς και ποντιακούς χορούς, δημιουργώντας ένα ζωντανό θέαμα που συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν πολλές γνωστές προσωπικότητες της λεσβιακής κοινότητας, όπως ο ραδιοφωνικός αστέρας και δημοσιογράφος Γιώργος Τσερδάνης, ο πρώην πρόεδρος και ραδιοφωνικός παραγωγός Τζον Σπανέλης, η Έλενα Ματσούκα από το Ράδιο Σύμπαν, καθώς και η Sophie Cotsis, βουλευτής Canterbury και υπουργός της Κυβέρνησης Minns.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να διοργανώσει ακόμη επτά εκδηλώσεις μέχρι τον ετήσιο Πρωτοχρονιάτικο Χορό, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και εκδηλώσεις μνήμης για την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Οθωμανούς, καθώς και διάφορες εκδρομές.

Ο χώρος γέμισε με τη χαρακτηριστική μυρωδιά της ψητής σαρδέλας.
Η βραδιά πλαισιώθηκε από μουσική και παραδοσιακούς χορούς, με την τοπική Σχολή Ελληνικών Χορών Σίδνεϊ
Tο «Καλωσόρισμα στη Χώρα» τελέστηκε από τον Uncle John, ο οποίος είναι παντρεμένος με Ελληνίδα.

The post Από τη Λέσβο στο Canterbury: Η Σαρδέλα Καλλονής Ενώνει τους Μυτιληνιούς appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.