Ο χρησμός της Κασσάνδρας

Διπλό σοκ με διαφορά μερικών ωρών. Η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε τη χειρότερη πρόγνωση για τον αρχηγό της Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν ο οποίος υπέστη ολική ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα στο δεξί γόνατο και λίγο αργότερα η «Μάρκα» αποκάλυψε πως η πρώτη εκτίμηση για τον τραυματισμό του Ρόδρι στο ντέρμπι με την Αρσεναλ είναι ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο! Αν επιβεβαιωθεί, ο ισπανός μέσος της Μάντσεστερ Σίτι τίθεται νοκάουτ από το υπόλοιπο της σεζόν όπως άλλωστε και ο Τερ Στέγκεν.

Είναι εντυπωσιακή η σύμπτωση του τραυματισμού του Ρόδρι, καθώς συνέβη λίγες ημέρες αφότου είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των ποδοσφαιριστών από τους πολλούς αγώνες. Οι γιατροί που μίλησαν για τον τραυματισμό του Τερ Στέγκεν δεν απέκλεισαν τη σύνδεσή του με τους πολλούς αγώνες και τις προπονήσεις.

Η απώλεια του Ρόδρι θεωρείται κολοσσιαία για τη Σίτι, καθώς αποτελεί την κινητήριο δύναμή της. Με τον Ισπανό στη σύνθεσή της έχει νικήσει στο 74% των αγώνων ενώ έχει ηττηθεί μόλις στο 11% αυτών.

Ο Τερ Στέγκεν, στο μεταξύ, χειρουργήθηκε χθες στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης από τον δρ. Τζουάν Κάρλες Μονλάου, υπό την επίβλεψη των γιατρών του κλαμπ σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τον τραυματισμό του.

Η Μπάρτσα απέφυγε να αναφερθεί στο διάστημα που θα μείνει εκτός αγώνων ο Τερ Στέγκεν, γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία από παλαιότερα περιστατικά όπως αυτό του Βραζιλιάνου Ρονάλντο, μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τον χρόνο. Η ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα θεωρείται ένας από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να υποστεί ένας ποδοσφαιριστής.

Το 2020 και το 2021 ο Τερ Στέγκεν είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί πρόβλημα τενοντοπάθειας, ωστόσο αυτό που του συνέβη το βράδυ της Κυριακής δεν συνδέεται με εκείνους τους τραυματισμούς.

«Ο τερματοφύλακας έχει ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε αυτόν τον τένοντα λόγω τραυματισμών, που κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εκφυλιστικοί. Ο επιγονατιδικός τένοντας είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός γιατί είναι ο πιο ισχυρός στο σώμα. Εχει τεράστια αντοχή αλλά δέχεται και μεγάλη καταπόνηση καθώς όλες οι μυϊκές δομές του τετρακέφαλου καταλήγουν εκεί», εξηγεί ο δρ. Πέδρο Λουίς Ρίπολ. Ο συγκεκριμένος τένοντας είναι υπεύθυνος για κάθε κίνηση του ποδοσφαιριστή, για την ντρίμπλα, το σουτ, το τρέξιμο.

«Είναι ο τένοντας που επεκτείνει το γόνατο και που χρησιμοποιούν οι παίκτες για να σουτάρουν. Είναι ένας σοβαρός τραυματισμός από τον οποίον όμως ο παίκτης μπορεί να ανακάμψει, αλλά θα είναι μία αργή ανάρρωση επειδή ο τένοντας πρέπει να ξαναχτιστεί έτσι ώστε να αντέξει την προσπάθεια ενός αθλητή υψηλού επιπέδου».

Η κραυγή του Φαινομένου

Στις 12 Απριλίου 2000 είχε παγώσει ο ποδοσφαιρικός κόσμος από την κραυγή του Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα. Ο τότε άσος της Ιντερ που θεωρείτο ο κορυφαίος παίκτης της εποχής, μπήκε αλλαγή στο 58ο λεπτό του πρώτου τελικού του Κυπέλλου Ιταλίας με αντίπαλο τη Λάτσιο. Πριν πατήσει στον αγωνιστικό χώρο έκανε τρεις φορές τον σταυρό του. Εξι λεπτά αργότερα, στην προσπάθειά του να ντριμπλάρει τον Κόουτο έπεσε στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας το δεξί του γόνατο.

Ακόμα και ο διάσημος γάλλος γιατρός που τον χειρούργησε, ο δρ Ζεράρ Σαϊγιάν δεν γνώριζε αν ο Ρονάλντο θα έπαιζε ξανά ποδόσφαιρο. «Θαύματα δεν υπάρχουν. Χρειάζεται τουλάχιστον οκτώ μήνες αποθεραπείας αλλά δεν μπορώ να πω αν μπορεί να παίξει ξανά. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία», είχε δηλώσει τότε ο δρ. Σαϊγιάν.

Το μαρτύριο, φυσικό και ψυχολογικό, που υπέστη ο Ρονάλντο – ακόμα και ο Πελέ τον είχε επισκεφτεί για να τον ενθαρρύνει – άρχισε να αποδίδει καρπούς στις 8 Μαρτίου 2001 όταν ο γιατρός του άναψε το πράσινο φως. Παρ’ όλα αυτά ο Βραζιλιάνος χρειάστηκε ακόμα επτά μήνες για να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι (στις 4 Νοεμβρίου εναντίον της Λέτσε).

Πλήγμα

Ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του Τερ Στέγκεν έρχεται σε μία περίοδο όπου θα έπαιρνε φανέλα βασικού στην Εθνική Γερμανίας μετά την αποχώρηση του Μάνουελ Νόιερ. Ο εκλέκτορας Γιούλιαν Νάγκελσμαν χαρακτήρισε τον τραυματισμό πολύ βαρύ και εξετάζει πλέον τις επιλογές του, μία εκ των οποίων είναι να παραμείνει ο Νόιερ μέχρι να επιστρέψει ο Τερ Στέγκεν.

Ο πρώτος που έσπευσε να εκφράσει τη συμπάθειά του στον τερματοφύλακα της Μπάρτσα είναι ο Τιμπό Κουρτουά. Ο Βέλγος είχε υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού πέρυσι στην προπόνηση, πριν απ’ την έναρξη της σεζόν και γνωρίζει από πρώτο χέρι το δύσκολο δρόμο που πρέπει να διαβεί ο Τερ Στέγκεν. «Λυπάμαι για τον τραυματισμό. Πραγματικά με πλήγωσε να σε βλέπω να φεύγεις από το γήπεδο με αυτό τον τρόπο. Ελπίζε να αναρρώσεις σύντομα και να σε δούμε ξανά στο τέρμα», έγραψε ο Βέλγος. Μηνύματα συμπαράστασής τους έστειλαν επίσης ο Κρος, ο Αντσελότι και όλοι οι συμπαίκτες του.