Τρεις μήνες μετά, το χέρι ήταν πέναλτι

Τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή του προημιτελικού του Euro 2024 ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γερμανία, η αρμόδια διαιτητική επιτροπή της UEFA μάς ενημέρωσε ότι κακώς δεν δόθηκε πέναλτι στην περίφημη φάση όπου ο Ισπανός Κουκουρέγια σταμάτησε την μπάλα με το χέρι, προσθέτοντας πως σε ανάλογη περίπτωση πρέπει να δίνεται η εσχάτη των ποινών. Μάλλον οι άνθρωποι πρέπει να το κάνουν επίτηδες για να τρελάνουν τον κόσμο, αλλιώς δεν εξηγείται. Η καθυστέρηση της σχετικής ερμηνείας του κανονισμού έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν δοθεί από το ξεκίνημα της σεζόν πέναλτι σε ανάλογες επεμβάσεις αμυντικών με το χέρι: όλες κρίθηκαν με το προηγούμενο «της φάσης του Κουκουρέγια». Προφανώς υπήρξαν αγώνες που επηρεάστηκαν από μια διαιτητική κρίση που λειτούργησε ως προηγούμενο και που η UEFA λέει ότι υπήρξε λανθασμένη. Αλλά αυτό είναι μικρό πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όταν τώρα δοθεί πέναλτι σε ανάλογη φάση, θα φωνάζει για αδικία όποιος θα το χρεωθεί. Και θα έχει και δίκιο παραδόξως…

Τραυματίες

Εχοντας οκτώ απόντες (Μπρινιόλι, Ρότα, Ουντομπάτζιο, Αμραμπατ, Λαμέλα, Λιούμπισιτς, Λιβάι Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς) και χάνοντας και τον Μουκουντί εξαιτίας μυϊκού προβλήματος στο 40′, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει την Καλλιθέα και είχε το δεύτερο στραβοπάτημά της στο πρωτάθλημα – το πρώτο ήταν η ισοπαλία με τη Λαμία. Το ζήτημα των τραυματισμών απασχολεί την επικαιρότητα της Ενωσης πιο πολύ από τους χαμένους βαθμούς: δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι μια ισοπαλία εκτός έδρας με τη φορμαρισμένη Καλλιθέα δεν είναι και τόσο κακό αποτέλεσμα. Πού οφείλονται όλοι αυτοί οι τραυματισμοί; Είναι δύσκολο να το πεις.

Βεβαιότητα

Υπάρχει μόνο μία βεβαιότητα: η ΑΕΚ έχει κάμποσους ποδοσφαιριστές που παρουσιάζουν πλέον μια κάποια ευπάθεια – οι τραυματισμοί τους μοιάζουν συνέχεια τραυματισμών που είχαν και τα προηγούμενα χρόνια. Η περίπτωση του καλού Λιβάι Γκαρσία είναι ενδεικτική: από πέρυσι του είναι δύσκολο να δώσει τέσσερα σερί ματς χωρίς να πονέσει. Ομως δεν είναι ο μόνος που έρχεται από σεζόν με προβλήματα. Ο Γκατσίνοβιτς είχε πέρυσι πέντε τραυματισμούς, γι’ αυτό άλλωστε και αγωνίστηκε σε μόλις 18 ματς της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος – έχασε παιχνίδια και στην Ευρώπη και στα playoffs της Σούπερ Λίγκας. Σε μόλις 18 ματς αγωνίστηκε πέρυσι και ο Αμραμπατ που είναι πλέον και 37 ετών. Ο Μουκουντί επίσης δεν είναι από σίδερο: πέρυσι έχασε λόγω τραυματισμών ολόκληρο τον Νοέμβριο και εξαιτίας ενοχλήσεων αγωνίστηκε ελάχιστα το τελευταίο δίμηνο της σεζόν. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Ο Λαμέλα πέρυσι στη Σεβίλλη έχασε 18 ματς του ισπανικού πρωταθλήματος: από τα μέσα του Νοέμβρη μέχρι το τέλος Μαΐου έχει αγωνιστεί ελάχιστα εξαιτίας τριών διαφορετικών τραυματισμών – ο ένας στην ωμοπλάτη. Αν υπάρχουν τόσοι παίκτες με βαριά προηγούμενα, είναι λογικό να υπάρχουν και πολλοί τραυματίες: στους ευπαθείς θα προστίθενται πάντα τρεις – τέσσερις με ενοχλήσεις.

Ρυθμός

Συμβαίνει επίσης και κάτι ακόμα. Ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του δεν πιστεύουν στη διαφοροποίηση της προπόνησης: θέλουν όλοι οι παίκτες να ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα. Ομως προφανώς οι παίκτες που έρχονται από πολύμηνες απουσίες δεν μπορεί να ακολουθούν τον ρυθμό των υπολοίπων. Ετσι το απουσιολόγιο είναι συνεχώς γεμάτο και το πρόβλημα παραμένει σταθερά στην επικαιρότητα. Ακόμα και φέτος που η ΑΕΚ έχει αποκλειστεί από την Ευρώπη αυγουστιάτικα και δίνει ένα ματς την εβδομάδα.

Συχνά

Η ΑΕΚ περιμένει τον Παναθηναϊκό την επόμενη αγωνιστική κι αυτό που προβληματίζει τους ανθρώπους της είναι προφανώς να μην υπάρξουν νέοι τραυματισμοί. Διότι υπάρχουν και άλλοι που πέρυσι υπέφεραν συχνά. Ο Γιόνσον είχε πέρυσι δύο διαστήματα με απουσίες κι ο Σιμάνσκι έμεινε έξω από τα μέσα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου λόγω ενός τραυματισμού στον τένοντα. Προβλήματα αντιμετώπισαν και ο Βίντα και ο Τζούμπερ. Ολοι ωστόσο πρέπει να αισθάνονται τυχεροί γιατί αγωνίζονται. Ο Κώστας Γαλανόπουλος, μετά τον μεγάλο προπέρσινο τραυματισμό του, ταλαιπωρήθηκε και πέρυσι και βρίσκει πλέον χρόνο συμμετοχής μόνο στην ΑΕΚ Β’. Και μιλάμε για διεθνή ποδοσφαιριστή, που ο κόουτς Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην Εθνική τον περιμένει. Και καλά κάνει.

Ερωτηματικά

Ο Παναθηναϊκός που θα επισκεφθεί την Κυριακή την ΑΕΚ στην Οpap Arena δεν έχει τέτοια προβλήματα. Αλλά και μετά τη νίκη του (3-1) με τον Πανσερραϊκό κουβαλάει ερωτηματικά. Ο προπονητής του Ντιέγκο Αλόνσο χρησιμοποίησε στην ίδια ενδεκάδα τους Μπακασέτα, Ουναΐ, Τετέ, Πελίστρι και Ιωαννίδη. Ολοι αυτοί μαζί μπορούν να αγωνιστούν σε ένα τέτοιο ματς, επιτρέποντας ωστόσο και στον αντίπαλο να κάνει ευκαιρίες. Μου μοιάζει κομμάτι δύσκολο ο κόουτς του ΠΑΟ να κάνει κάτι αντίστοιχο απέναντι στην ΑΕΚ: άλλωστε έχει δείξει (όχι μόνο στα ευρωπαϊκά ματς με τη Λανς και τον Αγιαξ, αλλά και στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα) πως όταν η περίσταση το απαιτεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει και μια ενδεκάδα που να παίζει πιο «κλειστά», προσέχοντας πρώτα από όλα να μη δεχτεί γκολ. Αν τα καταφέρει, έχει τύχη να κάνει ακόμα και νίκη απέναντι στην ΑΕΚ την άλλη Κυριακή. Αλλά νομίζω μόνο σε αυτή την περίπτωση.

Εvent

Μιλώντας για τον Παναθηναϊκό, ήταν σαφώς εντυπωσιακό το event στο Καλλιμάρμαρο που διοργάνωσε η ΚΑΕ στο πλαίσιο του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος». Βοήθησε και ο καιρός ώστε να προκύψει ένα σαφώς εντυπωσιακό βράδυ: οι παίκτες των ομάδων που πήραν μέρος έζησαν το παιχνίδι στο ιστορικό ανοιχτό γήπεδο ως εμπειρία. Δεν είναι συνηθισμένο να παίζεις μπάσκετ μπροστά σε 40 χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος της FIBA σεΐχης Σαούντ Αλί Αλ Θάνι (ναι, της γνωστής οικογένειας…). Παρά τα χρονάκια του, το Παναθηναϊκό Στάδιο όταν είναι γεμάτο παραμένει επιβλητικό.

Πειράματα

Μπορεί ο ΠΑΟ να μην κέρδισε το τουρνουά (έχασε το ματς με την Παρτίζαν γιατί έγιναν κάμποσα πειράματα…), ωστόσο η διοργάνωση ήταν χρήσιμη γιατί έσβησε ο θόρυβος που ξέσπασε μετά τα φιλικά της ομάδας στην Κύπρο, τα πανό των Κυπρίων για την εισβολή των Τούρκων στο νησί, τις δηλώσεις του Αταμάν, τις ανακοινώσεις του ΠΑΟ κ.λπ. Η δύναμη των σπορ είναι μοναδική: ένα αγωνιστικό γεγονός, ακόμα κι ένα φιλικό ματς, μπορεί να γίνει λόγος για να σβήσει κάθε προηγούμενη ένταση. Τώρα, ωστόσο, που το πράγμα πέρασε, θέλω να πω πως όποιος είχε την ιδέα να πάει ο Παναθηναϊκός να δώσει φιλικά στην Κύπρο έχοντας τρεις Τούρκους στις τάξεις του είχε μια πραγματικά κακή ιδέα. Για την ακρίβεια, είναι να απορείς ποιος αυτό το σκέφτηκε…