Ρυθμιστικό πλαίσιο για το αυτόνομο πλοίο

Η δημιουργία και η διεθνής συνεργασία σε ρυθμιστικά sandboxes – ελεγχόμενα περιβάλλοντα όπου οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες – με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, ρυθμιστικών φορέων, ενδιαφερόμενων φορέων της βιομηχανίας και ναυτιλιακών επιχειρήσεων θα είναι το κλειδί για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των Αυτόνομων Πλοίων Επιφανείας (MASS), αποκαλύπτει μια έκθεση συνεργασίας που συντάχθηκε από τη Lloyd’s Register (LR) και τη Mitsui O.S.K. Lines (MOL). Η έκθεση αναγνωρίζει ότι τα MASS θα μπορούσαν να έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στον ναυτιλιακό τομέα, προσφέροντας σημαντικές προόδους στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα. Η τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο της αυτονομίας διασφαλίζει ότι η εξέλιξη των αυτόνομων συστημάτων στη ναυτιλία θα ενισχύσει, αντί να αντικαταστήσει, τους ρόλους των ανθρώπινων χειριστών στην κρίσιμη ανάλυση και τη λήψη αποφάσεων, υπογραμμίζει η έκθεση.

Θα χρειασθούν εβδομάδες για τις φωτιές στο «Sounion»

Ισως και εβδομάδες θα χρειασθούν για να σβήσουν οι φωτιές στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Sounion», το οποίο ρυμουλκήθηκε μακριά από την επικίνδυνη ζώνη ύστερα από επανειλημμένες επιθέσεις των Χούτι. Το πλήρως φορτωμένο suezmax εξακολουθεί να καίγεται αφού μέλη της μαχητικής ομάδας της Υεμένης πυροδότησαν εκρηκτικά στο κατάστρωμά του. Οι εξειδικευμένες ομάδες επικεντρώνονται στην κατάσβεση και στην αποτροπή περαιτέρω εκρήξεων από αέρια που έχουν συσσωρευτεί στις δεξαμενές φορτίου. Η επιχείρηση για την ασφαλή αποκατάσταση του «Sounion» εισέρχεται σε κρίσιμη φάση.

Οι προκλήσεις των λιμανιών της Μεσογείου

Στη σημασία των λιμανιών για την οικονομική ανάπτυξη των μεσογειακών νησιών επικεντρώθηκε η διεθνής ημερίδα «THE ROLE OF PORTS IN MEDITERRANEAN ISLANDS ECONOMIC GROWTH», που διοργανώθηκε από τη MED-PORT ASSOCIATION για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) στην Κρήτη. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία των λιμανιών για την τοπική και εθνική οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη πώληση του 67% των μετοχών του λιμένα Ηρακλείου στην εταιρεία Grimaldi, η οποία αναμένεται να οδηγήσει το λιμάνι σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Μηνάς Παπαδάκης, αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο του λιμανιού Ηρακλείου στη Μεσόγειο.