Στο… σκαμνί Coles και Woolworths

Οι εταιρείες Coles και Woolworths θα… καθίσουν στο σκαμνί, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή (ACCC) ξεκίνησε δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους για υποτιθέμενη παραπλάνηση σε διαφημιστικές εκστρατείες εκπτώσεων προϊόντων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της ACCC  είναι «σοβαροί».

«Εάν διαπιστωθεί ότι αυτό είναι αλήθεια, είναι εντελώς απαράδεκτο. Αυτό δεν είναι το ‘πνεύμα’ της Αυστραλίας».

«Οι πελάτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ανόητοι από τα σούπερ μάρκετ. Αξίζουν πολύ, πολύ καλύτερα από αυτό».

Ο κ. Albanese ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρά η νέα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών από τις υπερβολικές τιμές, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά των κολοσσών των σούπερ μάρκετ ως «όχι αρκετά καλή».

«Η κυβέρνησή μου είπε ότι θα αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε όταν πηγαίνουν σε ένα σούπερ μάρκετ», τόνισε.

«Καταθέτουμε το προσχέδιο για τον νέο μας υποχρεωτικό Food and Grocery Code, καθώς και τροποποιήσεις στη νομοθεσία που θα εισαγάγουμε στο Κοινοβούλιο αργότερα φέτος».

Ο εθελοντικός κώδικας σαφώς «δεν ήταν αρκετά καλός», πρόσθεσε.

Ως έχει, ο εν λόγω κώδικας καθορίζει τις ευθύνες των λιανοπωλητών στο πλαίσιο ενός συστήματος «καλής πίστης» και είναι εντελώς εθελοντικός βάσει του Competition and Consumer Act.

Η νέα νομοθεσία εφόσον ψηφιστεί θα έχει ως αποτέλεσμα οι Aldi, Coles, Woolworths και Metcash να αντιμετωπίζουν κυρώσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για σοβαρές παραβιάσεις.

«Όταν οι οικογένειες τα βγάζουν πέρα δύσκολα, χρειάζονται μια κυβέρνηση στο πλευρό τους», δήλωσε ο κ. Albanese, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μία «νίκη» στο μέτωπο της ακρίβειας σε αυτήν τη συγκυρία που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν υποχώρηση των Εργατικών.

H ACCC ανέφερε ότι εξέτασε 245 προϊόντα στα Coles σε διάστημα 15 μηνών και 266 προϊόντα στα Woolworths σε διάστημα 20 μηνών, και ισχυρίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ εφάρμοσαν αυξήσεις τιμών σε είδη πριν έπειτα μειώσουν το κόστος, με τα είδη με έκπτωση να πωλούνται εντέλει πάνω από την κανονική τιμή.

Η επικεφαλής της ACCC, Gina Cass-Gottlieb, υποστήριξε ότι τα Woolworths και Coles παραπλανούσαν τους πελάτες τους με εκπτώσεις που ήταν «απατηλές».

«Ισχυριζόμαστε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις, τόσο η Woolworths όσο και η Coles είχαν ήδη σχεδιάσει να τοποθετήσουν αργότερα τα προϊόντα σε μια προωθητική ενέργεια … πριν από την αύξηση της τιμής και εφάρμοσαν την προσωρινή αύξηση της τιμής με σκοπό την καθιέρωση μιας υψηλότερης τιμής…», δήλωσε η κα Cass-Gottlieb.

Η ACCC διαπίστωσε ότι οι τιμές ορισμένων προϊόντων είχαν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 15% για σύντομες περιόδους πριν από την τοποθέτησή τους στις εκπτωτικές προωθητικές ενέργειες.

Διενήργησε διεξοδική έρευνα χρησιμοποιώντας επαφές του κλάδου και παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι επηρεάστηκαν δεκάδες εκατομμύρια προϊόντα και υποστηρίζει ότι μειώνεται η δυνατότητα των καταναλωτών να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Η νομική δράση ακολουθεί μια έρευνα της Γερουσίας σχετικά με τις τιμές των σούπερ μάρκετ και τις εκκλήσεις για την αναμόρφωση του τομέα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να αγοράζουν καθημερινά είδη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής.

Σε ανακοίνωσή της, η Woolworths Group ανέφερε ότι θα εξετάσει προσεκτικά τους ισχυρισμούς και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ACCC για το θέμα.

«Το πρόγραμμά μας ‘Prices Dropped’ εισήχθη για να προσφέρουμε στους πελάτες μας μεγάλες καθημερινές τιμές στα αγαπημένα τους προϊόντα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Woolworths, Amanda Bardwell.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να προσφέρουμε πολλούς τρόπους στους πελάτες να εξοικονομούν χρήματα στο ταμείο».

Η Coles Group σχολίασε ότι λαμβάνει τη συμμόρφωση με την αυστραλιανή νομοθεσία για τους καταναλωτές «εξαιρετικά σοβαρά» και ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη διαδικασία.

«Οι ισχυρισμοί αφορούν μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού όταν η Coles είχε μεγάλο αριθμό αυξήσεων των τιμών κόστους από τους προμηθευτές μας και, επιπλέον, το δικό της κόστος αυξανόταν, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της λιανικής τιμής πολλών προϊόντων», ανέφερε σε δήλωσή της στο Χρηματιστήριο Αξιών.

«Η Coles προσπάθησε να επιτύχει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της διαχείρισης του αντίκτυπου των αυξήσεων των τιμών κόστους στις τιμές λιανικής και της προσφοράς αξίας στους πελάτες μέσω της επανέναρξης των προωθητικών ενεργειών το συντομότερο δυνατό μετά τον καθορισμό της νέας μη προωθητικής τιμής».

The post Στο… σκαμνί Coles και Woolworths appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.