«Εφυγε» ο βαρκάρης που έσωσε ζωές

«Εχουμε ανέβει στην ταράτσα του κοινοτικού γραφείου και περιμένουμε. Είμαστε 70 άτομα. Ολο το χωριό έχει εξαφανιστεί, μόνο τα κεραμίδια φαίνονται, τίποτε άλλο. Είμαστε στο έλεος του Θεού». Οι μαρτυρίες που έρχονταν από τη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας πριν από ακριβώς ένα έτος ήταν συγκλονιστικές.

Κάτοικοι του χωριού, το οποίο ήταν βυθισμένο σε νερό ύψους ακόμα και έξι μέτρων μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, περιέγραφαν στα «ΝΕΑ» υπό αντίξοες συνθήκες πώς κατάφεραν να φτάσουν στο ψηλότερο κτίριο του χωριού: πολλοί είχαν βρεθεί εκεί με τη βοήθεια ενός συγχωριανού τους, του Κώστα Τατσιόπουλου, ο οποίος, παρά την προχωρημένη ηλικία του και το γεγονός ότι ήταν και ο ίδιος πλημμυροπαθής, δεν δίστασε εκείνες τις δύσκολες στιγμές να πάρει το σιδερένιο βαρκάκι του και να  περισυλλέξει όσους προσπαθούσαν να κρατηθούν στη ζωή παρασυρμένοι από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κατάφερε να σώσει περισσότερα από 30 άτομα, μεταφέροντάς τα σε ασφαλές σημείο, όπου θα μπορούσαν να τους εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ο ήρωας βαρκάρης, όπως τον αποκαλούν στη Θεσσαλία, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 82 ετών βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς, συγχωριανούς και όλους όσοι τον γνώρισαν.

Η φιγούρα του με τα άσπρα μαλλιά, το βαρκάκι του που τον συντρόφευε για περίπου 40 χρόνια και ένα μεγάλο κουπί με το οποίο κινούνταν μέσα στην πλημμυρισμένη Μεταμόρφωση αποτυπώθηκαν στις εικόνες που μετέδιδαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από τα κινητά τηλέφωνα των συγχωριανών του που βρίσκονταν ανεβασμένοι στις στέγες περιμένοντας για βοήθεια.

Ο Κώστας Τατσιόπουλος, ο ήρωας βαρκάρης όπως τον αποκαλούν στη Θεσσαλία, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 82 ετών. Μαζί με τη βάρκα του έσωσε τουλάχιστον 30 συγχωριανούς του στην κακοκαιρία Daniel

«Οταν ήρθε ο πρόεδρος του χωριού να με πάρει, του είπα να μη φοβάται για μένα γιατί έχω τη βάρκα μου» είχε πει ο ίδιος πριν από λίγες εβδομάδες μιλώντας στην εφημερίδα της Καρδίτσας «Νέος Αγών». «Το νερό άρχισε να έρχεται από τις 3 η ώρα. Οταν κατά τις 5.30 σταμάτησε η βροχή, πήρα τη βάρκα μου και άρχισα να κινούμαι μέσα στο χωριό και όπου έβρισκα κόσμο τον έπαιρνα. Συνολικά μετέφερα στο κοινοτικό γραφείο 18 άτομα. Εκεί μείναμε το βράδυ και το πρωί της επομένης με τη βάρκα μου μετέφερα λίγα λίγα περίπου 30 άτομα πάνω στο ανάχωμα. Από εκεί μας πήραν με τα ελικόπτερα και μας μετέφεραν στην Καρδίτσα (…). Δεν φοβήθηκα. Εγώ έζησα τέσσερις πλημμύρες στο χωριό» είπε.

«Φτωχότερη η κοινωνία μας»

Λίγο αργότερα ο Κώστας Τατσιόπουλος νοσηλεύτηκε εξαιτίας προβλήματος υγείας και στη συνέχεια διέμεινε στο σπίτι στενού συγγενικού του προσώπου στην Καρδίτσα, όπου και απεβίωσε.

Στο μεγαλείο της ψυχής του εκλιπόντος αναφέρθηκε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεταμόρφωσης, Πέτρος Κοντογιάννης, ο οποίος ανέφερε: «Φτωχότερη η κοινωνία μας, έφυγε μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας του χωριού μας. Ο άνθρωπος που κατάφερε να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό σε ηλικία 81 ετών, με ατομικό αγώνα, ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση, σθένος και με την αυτοθυσία του κατάφερε να σώσει αρκετές ανθρώπινες ζωές. Ο Κώστας Τατσιόπουλος διέπονταν από ταπεινότητα, εντιμότητα, καλοσύνη και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Στις πιο δύσκολες στιγμές σκόρπισε σε όλους μας απλόχερα το κουράγιο, τη δύναμη και την ελπίδα για να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Για εμένα και τους συγχωριανούς μου είναι και θα είναι το ηρωικό μας πρότυπο. Καλό σου ταξίδι στον Παράδεισο, Ηρωα».