Οι Αρκάδες γιόρτασαν την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς 1821

Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αυστραλίας και ο Παναρκαδικός Σύλλογος Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ο Κολοκοτρώνης», μαζί με τους Αρκαδικούς Συλλόγους της Μελβούρνης, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων της απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς.

Η δέηση έγινε στην Ιερά Μονή Άξιον Εστί, χοροστατούντος του πατέρα Φίλιππα Παπαγιαννοπούλου, ενώπιον μελών και αντιπροσώπων Αρκαδικών συλλόγων και διαφόρων παροικιακών οργανισμών και μεγάλου αριθμού εκκλησιαζομένων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ναού από τους προέδρους και αντιπροσώπους των παρευρισκομένων Οργανισμών.

Στη συνέχεια προσφέρθηκαν καφές και αναψυκτικά στη αίθουσα της εκκλησίας όπου και εκφωνήθηκαν σύντομες ομιλίες αναφερόμενες στη σπουδαιότητα και τη σημασία που έχει η νίκη των Ελλήνων στην Τριπολιτσά εκείνη την εποχή και τον ρόλο που έπαιξε στην εξωτερική πολιτική της στις σχέσεις της με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Βικτωρίας, κ. Σύρμω Παπαϊωάννου, εκφώνησε ομιλία, λέγοντας «… κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου έρχεται στη σκέψη μας η ηρωική νίκη των Ελλήνων στην Τρίπολη το 1821. Με τη λαμπρή αυτή νίκη οι τότε Έλληνες απέκτησαν την ελευθερία τους και από τότε ζούμε ελεύθεροι και αποφασίζουμε ανεξάρτητα την τύχη μας.

Από τότε οι Έλληνες και ιδιαίτερα εμείς οι Αρκάδες, όπου και να βρισκόμαστε αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους προγόνους μας, όπως και σήμερα, που συγκεντρωθήκαμε να καταθέσουμε στεφάνια, να θυμηθούμε και να μιλήσουμε γι’ αυτό το αξέχαστο γεγονός, αυτή την ιστορική μάχη που έλαβε χώρα πριν από 203 χρόνια, με αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος πέτυχε την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. Αυτή η στρατηγική νίκη χάραξε τον δρόμο της ελευθερίας στην Επανάσταση του 1821…

Είναι μνημόσυνο όλων αυτών των επωνύμων και ανωνύμων που έπεσαν αγωνιζόμενοι να μας δώσουν την ελευθερία. Να μας παραδώσουν μια πατρίδα ελεύθερη. Ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους Αρκάδες που έδωσαν την ζωή τους για να γίνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δικαίωμα και όχι φευγαλέο όνειρο».

Ο πρόεδρος του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ο Κολοκοτρώνης», κ. Γ. Κοτσιρίλος, μίλησε για την ανδρεία και την αντοχή που επέδειξαν οι Έλληνες στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.

Ο ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, κ. Μ. Πιρπιρής, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που έδωσαν η ομόνοια και η σύμπραξη στων Ελλήνων καπεταναίων και πολεμιστών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της απελευθέρωσης της πόλης.

Ο κ. Π. Ανδρόνικος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ), έριξε περισσότερο φως στη σημασία των τριανταπέντε στίχων του Εθνικού Ύμνου, γραμμένων από τον Διονύσιο Σολωμό, που επειδή μεταφράστηκαν στη γαλλική γλώσσα επηρέασαν θετικά τη γνώμη των φιλελλήνων και γενικά των άλλων χωρών όσον αφορά την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η κ. Κ. Γεωργίου, εκπρόσωπος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, μιλώντας από καρδιάς, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για έναν λαό η ιστορική μνήμη. «Δεν Ξεχνώ» και να το μεταβιβάζουμε στις επόμενες γενιές, είπε η ίδια.

Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο κ. Δ. Κυριακούλης.

Οι Αρκάδες θα γιορτάσουν τον Ετήσιο Χορό για την επέτειο της απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς και την επέτειο των 65 χρόνων του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ο Κολοκοτρώνης» το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024, στο ιδιόκτητο χολ, “The Arcadian”, που βρίσκεται 570 Victoria St., North Melbourne.

Πληροφορίες στην κα Παναγιώτα Δημητροπούλου (τηλ. 0439 002 202) και Γιώργο Κοτσιρίλο (τηλ. 0418 101 400).

ΣΥΡΜΩ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Πρόεδρος Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Βικτωρίας

The post Οι Αρκάδες γιόρτασαν την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς 1821 appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.