Oι Ταλιμπάν στο Πακιστάν αποποιούνται κάθε ευθύνη για επίθεση κατά διπλωματών

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης – Σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις

Το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΚΤΠ) διέψευσε χθες Δευτέρα πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή σε βομβιστική ενέργεια της προηγουμένης, η οποία στοχοποίησε αυτοκινητοπομπή ξένων διπλωματών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, και η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλοι τρεις συνάδελφοί του σε όχημα της συνοδείας τους που προπορευόταν.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΤΠ διαβεβαίωσε πως δεν είχε «καμία σχέση με την επίθεση» εναντίον της αυτοκινητοπομπής στην οποία επέβαιναν ξένοι διπλωμάτες, προσκεκλημένοι του Ισλαμαμπάντ και εμπορικού επιμελητηρίου της κοιλάδας Σαβάτ, στη Χάιμπερ Παχτούνχβα, σε περιοδεία για την ενίσχυση της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας.

Η επαρχία αυτή θεωρείται οχυρό διαφόρων φραξιών του ΚΤΠ, μέλη του οποίου εκπαιδεύτηκαν σε τακτικές μάχης στο αφγανικό έδαφος και γενικά έχουν ιδεολογία παρόμοια με αυτή των αφγανών Ταλιμπάν, που από τον Αύγουστο του 2021 έχουν επιστρέψει στην εξουσία στη γειτονική χώρα.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια ως αυτό το στάδιο.

Οι επιθέσεις στη επαρχία είναι συχνές, είναι όμως πολύ σπάνιο να βάζουν στο στόχαστρο ξένους διπλωμάτες, καθώς τα περισσότερα μέλη των ξένων πρεσβειών στο Πακιστάν σπανίως βγαίνουν από τις μεγάλες πόλεις και γενικά μετακινούνται φυλασσόμενα από πάνοπλους αστυνομικούς ή στρατιωτικούς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν διαβεβαίωσε προχθές ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» στην περιοχή όπου, από το 2007 ως το 2009, το ΚΤΠ σκότωσε χιλιάδες πολίτες και κυρίευσε τον έλεγχο ολόκληρων τομέων, προτού απωθηθεί έπειτα από ευρείας κλίμακας αντεπίθεση του στρατού.

Το κίνημα έχει πυρήνες εν υπνώσει στην πρωτεύουσα, η δράση του γενικότερα έχει αναζωπυρωθεί και η κυβέρνηση του Πακιστάν κατηγορεί αυτή των αφγανών Ταλιμπάν πως ούτε εξουδετερώνει, ούτε εμποδίζει εξτρεμιστές που καταφεύγουν στην αφγανική επικράτεια και τη χρησιμοποιούν ως καταφύγιο και πεδίο προετοιμασίας επιθέσεων στο πακιστανικό έδαφος.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και οι σχέσεις του Ισλαμαμπάντ με την Καμπούλ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της δράσης του ΚΤΠ.

Το βράδυ της Κυριακής, οι πρεσβευτές και οι διπλωμάτες της Ρωσίας, της Πορτογαλίας, του Ιράν, του Τουρκμενιστάν, του Τατζικιστάν, του Καζακστάν, της Βοσνίας, της Ζιμπάμπουε, της Ρουάντας και του Βιετνάμ επέστρεψαν σώοι στο Ισλαμαμπάντ, διαβεβαίωσε το ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΚΥΠΕ