«Ο ιατροδικαστής φρίκαρε» – Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους, με ενδεικτικό αυτό που έλαβε χώρα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Γλυφάδα, όπου μία 14χρονη έπεσε θύμα ομαδικού ξυλοδαρμού, με δράστριες και δύο συνομήλικές της.

Οι δύο ανήλικες παρουσία περίπου 20 φίλων τους, εξύβρισαν και ξυλοκόπησαν άγρια την 14χρονη. Το ραντεβού για να εξαπολύσουν την επίθεση δόθηκε σε κλειστή ομάδα στο Instagram. Στην επίθεση, που έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, συμμετείχαν και άλλα άτομα. Μάλιστα όταν το κορίτσι έπεσε λιπόθυμο στη μέση του δρόμου,  οι δράστες προσπάθησαν να τη γδύσουν και να της κάψουν τα μαλλιά.

Το αιμόφυρτο κορίτσι, σώθηκε χάρη στην επέμβαση ενός περαστικού, ο οποίος άρχισε να φωνάζει ότι θα καλέσει την αστυνομία και έτσι όσοι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό, αναγκάστηκαν να φύγουν.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στις δύο 14χρονες που πρωτοστάτησαν στην επίθεσης και τους γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Την είχαν ξαναχτυπήσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες, που η 14χρονη δέχτηκε επίθεση από συμμαθήτριές της. Για το προηγούμενο περιστατικό που είχε γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, πάλι στη Γλυφάδα, το κορίτσι, δεν είχε αναφέρει τίποτα στους γονείς της, όπως αναφέρει η notia.gr. Το έμαθαν τυχαία και μάλιστα είδαν και βίντεο που θύτες είχαν αναρτήσει. Δεν πρόλαβαν να καταθέσουν μήνυση και ακολούθησε ο δεύτερος ξυλοδαρμός.

«Από πέρυσι άρχισε το λεκτικό μπούλινγκ που κατέληξε στους δύο ξυλοδαρμούς», είπαν στην ίδια πηγή άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του θύματος.

Μετά τη μήνυση του πατέρα του θύματος, οι αστυνομικοί συνέλαβαν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου τους γονείς των δύο 14χρονων. Η έρευνα συνεχίζεται για να εντοπιστούν όλοι όσοι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό.

Τρομακτική έκρηξη της βίας ανηλίκων

Οι αριθμοί για την βία ανηλίκων στη χώρα, είναι διαρκώς αυξανόμενοι. Από την εποχή του κορονοϊού και μετά,  παρατηρείται μεγάλη κλιμάκωση περιστατικών στα οποία εμπλέκονται μαθητές λυκείου, γυμνασίου, ακόμη και δημοτικού σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με καταγραφές της Ελληνικής Αστυνομίας το 2022 πραγματοποιήθηκαν 390 συλλήψεις για σωματική βλάβη, ενώ το 2023 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 560.

Οπως αποκάλυψε εξάλλου ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας πρόσφατα στο Mega «πέρυσι το πρώτο οκτάμηνο του έτους είχαμε περίπου 6.000 δράστες ανήλικους, ενώ φέτος έχουμε 9.000 δράστες ανήλικους, ηλικίας από 13 έως 18 ετών κατά μεγάλη πλειοψηφία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο «έχει γίνει καλή δουλειά, έχουν μειωθεί τα περιστατικά, αλλά έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις, γιατί υπάρχει δραστηριότητα της Αστυνομίας».

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λειτουργεί ήδη η τηλεφωνική γραμμή 10201 για καταγγελίες περιστατικών, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και η ηλεκτρονική εφαρμογή SafeYouth που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες και θα λειτουργεί σαν panic button.

Όλο και περισσότερα κορίτσια στις συμμορίες ανηλίκων

«Δυστυχώς έχουμε ένα καινούριο φαινόμενο, όπου στις ομάδες και στις συμμορίες των ανηλίκων εμπλέκονται πλέον και κορίτσια, κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν το βλέπαμε. Σε ομάδες των 10-20 ατόμων, ηλικίας κυρίως 13-18 ετών, υπάρχει συμμετοχή συνήθως 3-4 κοριτσιών που προχωρούν σε βίαιες ενέργειες, φθορές, επιθέσεις, σωματικές βλάβες, ξυλοδαρμούς και μπορεί να καταλήξουν σε αιματηρές συμπλοκές, είτε εντός του σχολείου, είτε εκτός», είχε αναφέρει ο Ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας και μέλος της Ομάδας Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, Αθανάσιος Κανάκης, κατά την παρουσίαση, τον Απρίλιο, έκθεσης για την παραβατικότητα ανηλίκων.

Σημαντικό ρόλο στην έξαρση των συμπλοκών διαδραματίζει η απόφαση των θυμάτων να αποκρύψουν τις επιθέσεις που δέχονται με αποτέλεσμα να ακολουθούν νέες συμπλοκές ως αντίποινα. «Φυσικά, ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πάρα πολύ σημαντικός, γιατί εκεί βλέπουμε ότι εστιάζονται και προβάλλουν οι θύτες τα κατορθώματά τους και φυσικά δημιουργείται μίμηση και σε άλλα παιδιά», πρόσθεσε.

Όπως είχε αναφερθεί, σημείο καμπής θεωρείται η περίοδος της πανδημίας, όπου καταγράφεται αύξηση των περιστατικών bullying και βίας, μετά από μια μακρά περίοδο μακριά από τα σχολεία.

Στα γενεσιουργά αίτια της παραβατικότητας των ανηλίκων περιλαμβάνονται η έκθεση σε κακοποιητική συμπεριφορά, δυσλειτουργίες στο οικογενειακό περιβάλλον, τεταμένες γονεϊκές σχέσεις, απουσία γονέα- ουσιαστικά ή μεταφορικά, παραβατικοί γονείς, γονείς με ψυχικές διαταραχές, πολύ αυστηρές ή πολύ ελαστικές μέθοδοι ανατροφής, έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, απουσία ορίων, πρότυπα επιθετικής συμπεριφοράς, πειραματισμός, ανάγκη επίδειξης και επιβεβαίωσης.