Ποιος από τους μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ διαθέτει τη συνταγή της νίκης; – Σήμερα στις 9 μ.μ. το ντιμπέιτ των έξι

Εξι υποψήφιοι, έξι ενότητες, τριάντα ευκαιρίες για απευθείας διάλογο μεταξύ τους σε ζωντανή μετάδοση: για τρεις περίπου ώρες, από τις 9 το βράδυ (ERTNEWS), οι εν δυνάμει πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Μένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για την κάλπη και η αποψινή τηλεμαχία θεωρείται κρίσιμη για την τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας – καθώς σημασία δεν έχει μόνο ποιοι θα την παρακολουθήσουν ζωντανά, αλλά το πώς θα κοπεί και θα ραφτεί στη δεύτερη ανάγνωση που θα γίνει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από χθες τα επιτελεία βρίσκονται σε εγρήγορση και προετοιμασία, ζυγίζοντας πότε και ποιον πρέπει να χτυπήσουν για να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Εθεσε το δίλημμα της υποψηφιότητάς του

Νίκος Ανδρουλάκης

Τη Λάρισα και τα Τρίκαλα επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας καθαρά το δίλημμα της υποψηφιότητάς του – «εσείς επιλέγετε αν αυτά τα 2,5 χρόνια που είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πετύχαμε πολλά ή δεν πετύχαμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ανδρουλάκης πλέον απαντάει στις αιχμές που ακούγονται, όπως αυτή από το στρατόπεδο του Δούκα: «Δεν δέχομαι, σε καμία των περιπτώσεων, τα υπονοούμενα περί κλειστού κόμματος», σχολίασε από τη Θεσσαλία.

«Θυμάστε τι γινόταν παλαιότερα; Για να μπει κάποιος στα ψηφοδέλτια, έπρεπε να κατοικοεδρεύσει απέναντι από τα κομματικά γραφεία για μήνες. Τα ψηφοδέλτια ήταν ανοιχτά και ανταγωνιστικά. Δεν υπήρξαν σημαδεμένα ψηφοδέλτια για κανέναν. Στην αυτοδιοίκηση δεν επιλέξαμε λύσεις ανάγκης – όπως ακούω – αλλά νίκης», επεσήμανε, δείχνοντας και ένα από τα πεδία αντιπαράθεσης που μπορεί να ξεδιπλωθούν σήμερα το βράδυ. Ο Ανδρουλάκης, σε αντίθεση με το μοντέλο της Αθήνας, περιέγραψε το παράδειγμα της Κρήτης ως τη συνταγή επαναφοράς: «Είμαστε το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης, που βλέπει το χρώμα του στον χάρτη».

Αρνητική απάντηση για συνεργασία

Παύλος Γερουλάνος

Σε προγραμματικό επίπεδο «έπαιζε» λίγο πριν από την τηλεμαχία ο Παύλος Γερουλάνος, δίνοντας στη δημοσιότητα τις θέσεις που παρουσίασε στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια, όταν ως τομεάρχης «σήκωσε» και το βάρος της συζήτησης: «Το κόμμα χρειάζεται αλλαγή αρχηγού, με έναν αρχηγό ο οποίος θα έχει ένα πολύ συγκεκριμένο, διακριτό σχέδιο, που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ να διαφέρει από τα άλλα κόμματα» ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Την ίδια στιγμή, επέμεινε στην ανάγκη ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχει κοινοβουλευτική παρουσία: «Εχουμε δει από εμπειρία ότι ένα κόμμα του οποίου δεν είναι ο επικεφαλής μέσα στη Βουλή να δίνει τις μάχες έχει μεγάλη δυσκολία να πείσει ότι αύριο μπορεί να πάρει τα ηνία της εξουσίας», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερουλάνος απάντησε αρνητικά και στην πρόσκληση της Διαμαντοπούλου: «Αγαπητή Αννα, όσοι μείναμε πιστοί στο ΠΑΣΟΚ δεν το κάναμε για να διαπραγματευτούμε καρέκλες. Το κάναμε επειδή πιστεύουμε σε αξίες. Επίσης, όσοι μείναμε στο ΠΑΣΟΚ μάθαμε να παραδεχόμαστε λάθη μας», σχολίασε προσθέτοντας: «Η εκλογή προέδρου που δεν είναι στη Βουλή αποτελεί συνταγή ήττας».

Συνεργασία για δίδυμο εντός και εκτός Βουλής

Αννα Διαμαντοπούλου

Το ντιμπέιτ δεν θα έχει μόνο αντιπαραθέσεις, αλλά θα δώσει και μια ένδειξη των συμμαχιών που επιχειρείται να σχηματιστούν, ενόψει και των πιθανοτήτων που δίνονται στις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται για τα δίδυμα του δεύτερου γύρου. Χθες για πρώτη φορά η Αννα Διαμαντοπούλου έκανε σαφές άνοιγμα προς την πλευρά του Παύλου Γερουλάνου, περιγράφοντας στο Mega ένα δίδυμο εντός και εκτός Βουλής:

«Ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο ένας να είναι στο κόμμα και ο άλλος στη Βουλή γιατί και τα δύο θέλουν πολλή δουλειά. Αν εγώ κερδίσω, γιατί να μην είμαι εγώ πρόεδρος και ο κ. Γερουλάνος να μην είναι επικεφαλής της ΚΟ; Υπάρχει μια δυνατότητα συνεργασίας, θα τα κάνουμε όλα», επεσήμανε  – ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου θεωρούνται οι δύο υποψήφιοι που μοιράζονται ένα ακροατήριο που θέτει ως βασικό κριτήριο επιλογής για την 6η Οκτωβρίου την κυβερνησιμότητα. Η πρώην υπουργός πάντως επεσήμανε πως η ίδια έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εμπειρία.

Στήριξη από 159 στελέχη από τη Θεσσαλονίκη

Χάρης Δούκας

Από το Μενίδι ο Χάρης Δούκας έδωσε μια γεύση της κριτικής που θα ασκήσει στη σημερινή ηγεσία: «Ενάμισι εκατομμύριο γύρισαν την πλάτη στον Μητσοτάκη, 1 και πλέον εκατομμύρια ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα από αυτούς τους ανθρώπους; Θα φοβόμαστε να πούμε ότι μπορούμε να νικήσουμε; Θα απολογηθούμε που λέμε ότι πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι δευτερότριτοι; Μήπως δημιουργούμε και συνθήκες χαμηλών προσδοκιών και εδώ;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, το επιτελείο του έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 159 στελεχών από τη Θεσσαλονίκη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων –ανάμεσά τους το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Αντώνης Σαουλίδης, η πρώην ευρωβουλευτής Ευαγγελία Τζαμπάζη, ο πρώην βουλευτής με το Ποτάμι Νίκος Νυφούδης και το μέλος ΕΕ ΓΣΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης. Οπως υποστηρίζουν στην επιστολή τους, ο Δούκας μπορεί «να εκφράσει και να ενισχύσει τις μεγάλες προσδοκίες», αλλά και να «διαμορφώσει την ταυτότητα της προοδευτικής αντιπολίτευσης που θα φέρει την Αλλαγή».

Κοινωνική αντιπολίτευση και πολιτική αυτονομία

Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου

«Το ζήτημα της στασιμότητας και της υποχώρησης του ΠΑΣΟΚ, σε αριθμό ψηφοφόρων, είναι πολυπαραγοντικό. Το ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε τις πόρτες του σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, δεν εξέφρασε την κοινωνική αντιπολίτευση που ξεπέρασε τα κόμματα» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης (protothema.gr), εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους στις εκλογές τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν είδαν αλματώδη αύξηση – επισήμανε δε, με τη σειρά του, πως ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι «αποκλειστικής απασχόλησης», αλλά και βουλευτής.

«Δεν βάλαμε όλη την ίδια πλάτη όταν “έτρωγε ξύλο” το ΠΑΣΟΚ, συνυποψήφιοι έλεγαν ότι το κόμμα είχε κλείσει τον κύκλο του. Εχουμε ανάγκη από πρόεδρο και όχι ομαδάρχη» ανέφερε (Politica 89,8) η Νάντια Γιαννακοπούλου, στρέφοντας τα βέλη της στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Οι  υποψήφιοι μιλούν για μια αυτονομία, αλλά με διαφορετικά κλικ. Γι’ αυτό ζήτησα οποιοσδήποτε πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ να το πει τώρα» ανέφερε για την πιθανότητα συνεργασιών.