Αναβρασμός

Αναβρασμός επικρατεί, αίφνης, στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Κι αν για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναμενόμενο, ειδικά μετά τα διαδοχικά απογοητευτικά εκλογικά τους αποτελέσματα και την κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζουν, για την κυβερνώσα παράταξη δεν ισχύει το ίδιο, τουλάχιστον με την πρώτη ματιά. Εξάλλου, παρά το «μήνυμα» των ευρωεκλογών, ο Πρωθυπουργός παραμένει σε γενικές γραμμές κυρίαρχος και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι απειλείται σοβαρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μήπως, όμως, απειλείται από κάτι άλλο που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα; Μήπως, για παράδειγμα, έχουν πολλαπλασιαστεί εκείνοι οι οποίοι – έχοντας στραμμένο το ένα τους μάτι προς την Ευρώπη και το άλλο στην Ελλάδα – ονειρεύονται τη συγκρότηση μιας εγχώριας «σοβαρής Ακροδεξιάς»; Μιας παράταξης, δηλαδή, η οποία θα έχει απαλλαγεί από το έρμα του νεοφιλευθερισμού, του κοσμοπολιτισμού και του δικαιωματισμού και θα είναι σε θέση, «καθαρή πια» να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα της εξουσίας;

Προφανώς, ουδείς δικαιούται να χαρακτηρίσει συλλήβδην ως φίλα προσκείμενους προς την Ακροδεξιά τους «11» ή τους αρκετά περισσότερους (σύμφωνα με τα ρεπορτάζ) που αμφισβητούν τις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη. Ας μείνουμε, όμως, στην ουσία. Αφενός, δηλαδή, στο ότι έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, καθώς διευρύνεται το τμήμα της κοινωνίας που δηλώνει δυσαρεστημένο με τις επιλογές του Μαξίμου και των υπουργείων του. Και αφετέρου, στο γεγονός ότι θεωρούν πως το αφήγημα της «αριστερής διακυβέρνησης» κάηκε και ελπίζουν πλέον να βρεθούν «καβάλα» στο ακροδεξιό ρεύμα που σαρώνει την Ευρώπη (και τις ΗΠΑ) σε διάφορες παραλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά συνηγορούν στο εξής συμπέρασμα: Οτι μέσα στα χρόνια που έρχονται και με ορόσημο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είτε διεξαχθούν το 2027 είτε νωρίτερα, το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας θα υποστεί αρκετές αλλαγές. Αυτό, βεβαίως, που ενδιαφέρει τον κοσμάκη είναι κατά πόσο θα του διασφαλίσουν καλύτερες μέρες. Η (κατά τα φαινόμενα ακροδεξιά) απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν μοιάζει ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.