Προειδοποιεί ο ΓΓ των ΗΕ: Ο Λίβανος είναι στο «χείλος του γκρεμού»

«Θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε από την κλιμάκωση. Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες την Τρίτη ότι ο Λίβανος βρίσκεται «στο χείλος» του γκρεμού, καθώς κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Η Σύνοδος δεκάδων παγκόσμιων ηγετών, η κορυφαία στιγμή του διπλωματικού ημερολογίου, έρχεται καθώς οι λιβανικές αρχές λένε ότι από τα ισραηλινά χτυπήματα σκοτώθηκαν 558 άνθρωποι, 50 εκ των οποίων παιδιά.

«Θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε από την κλιμάκωση. Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Γκουτέρες προειδοποίησε για «την πιθανότητα μετατροπής του Λιβάνου (σε) άλλη Γάζα».

Η Γαλλία, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση για την κρίση στην Μέση Ανατολή.

Καθώς ο απολογισμός στον Λίβανο αυξήθηκε, η προσοχή απομακρύνθηκε από την κατάσταση στη Γάζα και ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε σχεδόν σε έναν πλήρη πόλεμο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, προειδοποίησαν και πάλι για μια πλήρη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο να υπόσχεται να φέρει στον ΟΗΕ «συγκεκριμένες» ιδέες για αποκλιμάκωση αυτή την εβδομάδα.

Δεν είναι σαφές ποια πρόοδος μπορεί να σημειωθεί για να εκτονωθεί η κατάσταση στον Λίβανο, καθώς οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έχουν αποτύχει.

Περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να μιλήσουν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα.

Από την περσινή ετήσια συγκέντρωση, όταν κυριαρχούσε ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος αντιμετώπισε μια έκρηξη κρίσεων.

«Οι διεθνείς προκλήσεις κινούνται πιο γρήγορα από την ικανότητά μας να τις επιλύσουμε», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες πριν από τη συγκέντρωση.

Με τον ηγέτη του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αναμένεται να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση αυτή την εβδομάδα, ενδέχεται να υπάρξουν στιγμές έντασης.

Την Τρίτη, εκπρόσωποι της Τουρκίας, της Ιορδανίας, του Κατάρ, του Ιράν και της Αλγερίας πρόκειται να ανέβουν στο βήμα για να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου.

Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι κάλεσε για επείγουσα συνάντηση των Αράβων ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κρίση στον Λίβανο.

Η Ουκρανία θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη την Τρίτη, όταν ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ