Προσοχή από την προσκόλληση στην εξουσία λέει ο Μπάιντεν μιλώντας στα ΗΕ

Την τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Tην αποχαιρετιστήρια ομιλία του εκφώνησε ο Τζο Μπάιντεν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την Τρίτη, χρησιμοποιώντας τη δική του απόφαση να εγκαταλείψει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τους απολυτάρχες που προσκολλώνται στην εξουσία σε όλο τον κόσμο.

Ο 81χρονος Πρόεδρος κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να υπερασπιστούν τη δημοκρατία υπό τη σκιά της αναταραχής και των συγκρούσεων, προτρέποντας σε στήριξη της Ουκρανίας και πιέζοντας για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Έξι εβδομάδες πριν τη ψηφοφορία που θα μπορούσε να επαναφέρει στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μπάιντεν έκλεισε την ομιλία του αντλώντας μαθήματα από τη ζωή του.

«Αυτό το καλοκαίρι, ήλθα αντιμέτωπος με μια απόφαση αν θα επιδιώξω μια δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος. Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Το να είμαι Πρόεδρος ήταν τιμή στη ζωή μου, υπάρχουν τόσα πολλά που θέλω να κάνω», είπε.

«Όσο αγαπώ τη δουλειά, αγαπώ τη χώρα μου ακόμη περισσότερο. Αποφάσισα έπειτα από 50 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας ότι είναι καιρός η νέα γενιά ηγετών να πάει το έθνος μου μπροστά», πρόσθεσε.

Το κοινό στη συνέχεια χειροκρότησε καθώς είπε: «Συνάδελφοί μου ηγέτες, ας μην ξεχνάμε ποτέ, κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από το να παραμείνουμε στην εξουσία».

«Είναι οι λαοί σας που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι «ήρθε στην προεδρία σε μια άλλη στιγμή κρίσης και αβεβαιότητας», λίγες μέρες μετά την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο για να σταματήσουν τους νομοθέτες να πιστοποιήσουν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε επίσης τη σημασία των συμμαχιών των ΗΠΑ που προσπάθησε να ενισχύσει μετά τη θητεία Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του απείλησε να αποχωρήσει από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και ήταν πιο πρόθυμος για συνόδους κορυφής με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν παρά με συμμάχους.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι «ο πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου «δεν μπορούν να εγκαταλείψουν» την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Πρόκειται να φιλοξενήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρέθηκε στην αίθουσα του ΟΗΕ για να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες την Πέμπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ