Δεν παίζει κρυφτούλι από την ευθύνη

Ο ΠΑΟΚ ξεκινά απόψε τις υποχρεώσεις του στο Europa League αντιμετωπίζοντας στην Πόλη την πρωταθλήτρια Τουρκίας Γαλατάσαραϊ. Οι Τούρκοι είναι, στα χαρτιά τουλάχιστον, μια πανίσχυρη ομάδα. Μοιάζουν με τον ΠΑΟΚ μόνο στο εξής: εδώ και δύο χρόνια δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον προπονητή τους, τον πρώην ποδοσφαιριστή και αρχηγό της ομάδας τους Οκάν Μπουρούκ. Που δεν είναι ακριβώς ο Ραζβάν Λουτσέσκου της Γαλατά (διότι έχει πίσω του μια διοίκηση αρκετά παρεμβατική), αλλά είναι ένας ποδοσφαιράνθρωπος που ξέρει πού βρίσκεται και δεν παίζει κρυφτούλι από την ευθύνη – πράγμα πολύ σημαντικό.

Ανεση

Με προπονητή τον Οκάν η Γαλατά έχει κερδίσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα Τουρκίας με χαρακτηριστική άνεση. Ο Οκάν έχοντας περάσει ως ποδοσφαιριστής από την Ιντερ συνδυάζει τη γνώση του τουρκικού πρωταθλήματος με έναν κοσμοπολίτικο αέρα: είναι παντρεμένος με την πρώην Μις Τουρκία και πρώην Τop model of the World Νιχάν Ακους και όπως του αρέσει να λέει «πρέπει να χαίρεται κανείς το ποδόσφαιρο όσο και τη ζωή». Η Γαλατά τού έδωσε την ευκαιρία να καθίσει στον πάγκο της πριν από δύο χρόνια, αφού πρώτα αυτός έκανε το «αγροτικό» του σε διάφορες ομάδες της επαρχίας (Σίβασπορ, Ακίσασπορ, Ρίζεσπορ κ.λπ.), αλλά κυρίως αφού τον είδε να φτάνει σε έναν απόλυτο προσωπικό θρίαμβο το 2020 όταν και κέρδισε το πρωτάθλημα με την Μπασακσεχίρ, τέταρτη ομάδα σε δυναμική στην Κωνσταντινούπολη. Το 2022 διάλεξε τον Οκάν ο επανεκλεγμένος από τα μέλη της Γαλατά πρόεδρος Ντουρσούν Οζμπέκ δίνοντάς του τη δυνατότητα να ξοδέψει του κόσμου τα χρήματα – σε περιόδους μάλιστα κρίσης της τουρκικής οικονομίας. Ο Οκάν έφερε παίκτες όπως ο Μέρτενς, ο Ικάρντι, ο Μπατσουαγί, ο Ντάβινσον Σάντσεζ, ο Τζανιόλο, ο Ζίγιες και μαζί τους κατέκτησε δύο πρωταθλήματα στη σειρά με χαρακτηριστική άνεση και παρουσιάζοντας ένα επιθετικό ποδόσφαιρο που πραγματικά ενθουσίασε το κοινό. Φέτος ξόδεψε 18 εκατ. ευρώ για τον μέσο Γκάμπριελ Σέρα που άφησε για το χατίρι του τη Νόριτς, 10 για τον δανό δεξιό μπακ Τζέλερτ, 7 για τον ούγγρο κυνηγό Σάλαϊ, αλλά το μεγάλο κόλπο του ήταν ο δανεισμός του θωρηκτού που λέγεται Οσιμεν, και που τον απέκτησε από τη Νάπολι πληρώνοντας το πανάκριβο συμβόλαιό του που ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο Οκάν πάντως απόψε έχει αποφασίσει να μην τον χρησιμοποιήσει για να του δώσει ανάσες.

Χρήματα

Πολλοί στην Ελλάδα αναρωτιούνται πού βρίσκουν τα χρήματα οι Τούρκοι. Η Γαλατά δεν έχει πίσω της έναν οικονομικό κολοσσό όπως η Φενέρ, την οποία υποστηρίζει με κάθε τρόπο η οικογένεια Κοτς. Εχει όμως συνολικά 25 (!) χορηγούς (μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τεράστιες εταιρείες όπως η γερμανική SΙΧΤ, η Turkish Airlines, η Τράπεζα DenizBank, η TurkTelecom, η τουρκική εταιρεία στοιχημάτων SporΤοto κ.λπ.). Για χάρη της κινητοποιείται η τουρκική ομογένεια: ένας χορηγός της, η Diversey, είναι αμερικανική εταιρεία τουρκικών συμφερόντων. Εμείς ειδικά το καλοκαίρι ακούμε συχνά για τις τουρκικές υπερβολές στις μεταγραφές και νομίζουμε πως οι Τούρκοι ξοδεύουν αλόγιστα. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Φέτος, μετά την πώληση του τούρκου εξτρέμ Ακτούρκογλου στην Μπενφίκα για 12 εκατ. ευρώ τα χρήματα για αγορές και πωλήσεις ήταν τα ίδια: 36 εκατ. ευρώ βγήκαν από το ταμείο και 35 μπήκαν – βέβαια σε αυτά δεν υπολογίζονται τα χρήματα για το συμβόλαιο του Οσιμεν. Δεν είναι το μόνο μεγάλο: οι Τούρκοι για συμβόλαια πληρώνουν πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Κατάκτηση

Ο Οκάν είπε χθες πως η ομάδα του δεν θέλει απλά να διακριθεί στο Europa League, αλλά και να το κατακτήσει. Τόνισε πως θα κάνει αλλαγές στην ενδεκάδα της ομάδας του κι ας έρχεται αυτή από μια μεγάλη νίκη στο ντέρμπι με τη Φενέρ του Μουρίνιο. Ο Τύπος της Γαλατά για να πικάρει τον Μουρίνιο αποκαλεί τον Οκάν «the winner One». Στο στρατόπεδο της Τσι Μπομ, όπως αποκαλούν τη Γαλατά, υπάρχει τεράστια αισιοδοξία όμως δεν είναι ομάδα ανίκητη. Φέτος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ο Οκάν γνώρισε την πρώτη του μεγάλη αποτυχία: είδε την ομάδα του να αποκλείεται από την ελβετική Γιουνκ Μπόις που έχει ξεκινήσει τη σεζόν της άθλια στο πρωτάθλημα και στο πρώτο της ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ διασύρθηκε από την Αστον Βίλα στην έδρα της. Οι τουρκικές ομάδες έχουν συχνά όλα τα χαρακτηριστικά των νεόπλουτων: θεωρούν τα ευρωπαϊκά ματς ως ευκαιρία για να κάνουν επιδείξεις δύναμης, βασίζονται υπερβολικά πολύ στην απόδοση καλοπληρωμένων μονάδων, συνήθως δεν έχουν τη μαχητικότητα που χρειάζεται. Ο ΠΑΟΚ έχει σαφώς μια δύσκολη αποστολή, αλλά δεν έχει άγχος. Για να προκριθεί στους 16 πρέπει βασικά να πάρει τα ματς στην έδρα του: αν κάνει αποτέλεσμα στην Πόλη, απλά θα φτάσει πιο εύκολα στον στόχο του. Αν κερδίσει δεν αποκλείεται να αρχίσει ο Λουτσέσκου να σκέφτεται ότι η ομάδα του μπορεί να μπει και στην οκτάδα, αλλά ας μην προτρέχουμε. Ο σκοπός της ελληνικής ομάδας πρέπει να είναι να κάνει αυτό που χρειάζεται, δηλαδή το καλύτερό της φετινό ματς.

Λανουά

Οπως περίπου περίμενα για μια ακόμα φορά ο αρχιδιαιτητής Λανουά στα βίντεο που κάνει, έπαιξε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου – που γνωρίζει εξαιρετικά. Προσθέτοντας νέα κόλπα στις ερμηνείες του αυτές ο Λανουά έκανε κάτι καινούργιο: έδειξε μια φάση στην οποία η Καλλιθέα ζήτησε πέναλτι στο ματς με την ΑΕΚ, ισχυρίστηκε πως ορθώς το βρήκε μια τηλεοπτική γωνία που δείχνει ότι το συγκεκριμένο φάουλ ξεκινά εκτός περιοχής, αλλά επειδή νομίζει πως απευθύνεται σε ιθαγενείς συσκότισε την ίδια τη φάση. Στην οποία ο διαιτητής δεν υπέδειξε απολύτως τίποτα κι άρα έκανε λάθος, όμως ο Λανουά δεν το λέει! Επίσης ο Λανουά, που δεν κάνει ανάλυση των φάσεων, αλλά «βιντεο-παρεμβάσεις» που θυμίζουν την πάλαι ποτέ «Εκπαιδευτική Τηλεόραση», δεν ασχολήθηκε με τις φάσεις στο Κλ. Βικελίδης για τις οποίες διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός κι ενώ μας λέει ότι ο Αράο έκανε παράβαση παίζοντας με τα χέρια στο ματς ΠΑΟ – Πανσερραϊκός (3-1) δεν τολμά να πει ότι έγινε πέναλτι αλλά μιλάει γενικά κι αόριστα για το ότι «το VAR έπρεπε να επέμβει».

Μάκης

Επαναλαμβάνω ό,τι έχω γράψει: ο πρόεδρος της ΕΠΟ Μάκης Γκαγκάτσης πρέπει να τον φωνάξει για εξηγήσεις. Αλλιώς θα αρχίσουν όλοι να τις ζητάνε από αυτόν και να είναι αυτός και όχι ο Γάλλος το θέμα συζήτησης.