Θέλουν δουλειά πολλή

Αφού αποθεώσαμε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό για τις εντυπωσιακές κινήσεις τους στη μεταγραφική αγορά, αφού βγάλαμε όλο το καλοκαίρι στα… αεροδρόμια υποδεχόμενοι τις μεταγραφικές «βόμβες» τους, αφού τους αναγορεύσαμε μαζί με όλη την Ευρώπη φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, ήρθε η ώρα να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Τα πρόσφατα φιλικά έδειξαν ότι ακόμα είναι νωρίς για μεγάλες κουβέντες.

Ο Παναθηναϊκός έχασε τα δύο παιχνίδια που έδωσε με Μακάμπι και Παρτιζάν για το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος». Ο Ολυμπιακός δέχθηκε 90 πόντους από την Τράπανι νικώντας την με την ψυχή στο στόμα, αν και απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ομάδα Ευρωλίγκας. Και οι δύο έδειξαν ότι χρειάζονται ακόμα δουλειά για να παίξουν με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των πληρέστατων και πολύ ποιοτικών ρόστερ τους.

Είχαν βέβαια και απουσίες λόγω τραυματισμών κομβικών παικτών. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε τον Μπράουν, τον Λεσόρ, τον Αντετοκούνμπο, ο Σλούκας είχε κι αυτός το γόνατό του. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τις δύο «κολόνες» του, τον Φαλ και τον Μιλουτίνοφ, δεν είχε ούτε τον Μακ Κίσικ. Αλλες είναι οι δυνατότητες με αυτούς τους παίκτες μέσα, άλλες χωρίς αυτούς.

Οι τραυματισμοί είναι, όπως πάντα, ένα κρίσιμο θέμα, καθώς μπορούν να πετάξουν κάθε ομάδα έξω από την πορεία που έχει χαράξει στην αρχή. Σε μια επίπονη σεζόν με πάνω από 70-80 παιχνίδια συνολικά είναι αδύνατο να λείψουν. Το ζήτημα είναι τι είδους τραυματισμοί θα προκύψουν, ποιοι παίκτες θα τους υποστούν και αν θα πέφτουν μαζεμένοι ή ένας δύο κάθε φορά. Ο Ολυμπιακός ταλαιπωρήθηκε πολύ πέρυσι, παρόλο που τελικά δεν εκτροχιάστηκε. Για να τα καταφέρει όμως αναγκάστηκε να κάνει δύο προσθήκες μεσούσης της σεζόν (Πετρούσεφ, Μήτρου Λονγκ) ώστε να αντέξει το ρόστερ του. Εφέτος οι Ερυθρόλευκοι έχουν εξ αρχής ακόμα περισσότερους παίκτες, ενώ και ο Παναθηναϊκός δείχνει να είναι εξίσου γεμάτος.

Πάντως ένα πρώτο crash test των αντοχών των ρόστερ των δύο «αιωνίων» θα δοθεί την Κυριακή στον (αναμενόμενο) τελικό του Σούπερ Καπ, όπου κανένας από τους δύο δεν θα παίξει πλήρης. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς, και το όποιο αποτέλεσμα δεν θα προδικάσει τίποτα για τη συνέχεια.