Μήνυμα στο εσωτερικό για το «πολιτικό Κέντρο» και την «αποτελεσματική διακυβέρνηση»

Την ώρα που στο παρασκήνιο της κυβερνητικής παράταξης συνεχίζονται οι ταυτοτικές ανησυχίες με αιτήματα για «δεξιά στροφή», «επιστροφή στις ρίζες» και επανασύνδεση της ΝΔ με την «κοινωνική βάση» της έως με αιχμές για τη λειτουργία του «επιτελικού» κράτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε μηνύματα και στο εσωτερικό ακροατήριο από αμερικανικού εδάφους. Επί της ουσίας έδειξε να επιμένει ότι ταμπέλες του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί – «εξάντλησαν τη σημασία τους» όπως έλεγε μετεκλογικά στους βουλευτές του –, επαναβεβαιώνοντας τον στρατηγικό προσανατολισμό του στο Κέντρο και στην τακτική της διεύρυνσης. «Αυτό που αποκαλώ «νέα τριγωνοποίηση» έχει την ικανότητα να φέρει κοντά ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και να δημιουργήσει έναν ευρύτερο συνασπισμό, ο οποίος αποκαθιστά τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη στην πολιτική» είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο Global Citizen (Παγκόσμιος Πολίτης) από το Atlantic Council. «Στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μπορεί κανείς να κυβερνήσει από το πολιτικό κέντρο (…) Να είναι υπέρ της ανάπτυξης, αλλά και δημοσιονομικά πειθαρχημένος, να είναι πραγματικός πατριώτης, εστιάζοντας στην ισχυρή άμυνα και προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα, αλλά, επίσης, να είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, εστιάζοντας στην παροχή δημόσιων αγαθών υψηλής ποιότητας αλλά και τη μείωση των ανισοτήτων».

Και έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη σημασία, όπως πιστεύει ο ίδιος, μιας… πρακτικής και λιγότερο ιδεολογικής Κεντροδεξιάς. «Δεν είναι όλα τα ζητήματα ιδεολογικά, ευθύνη μας, ως ηγέτες, να αναζητούμε αποτελεσματικές λύσεις (…) Η κυβέρνησή μου έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών (policy) παρά στην πολιτική (politics)» ανέφερε, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι το… ταμείο για την κυβέρνηση θα γίνει με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι το βραβείο, το οποίο του απένειμε ο Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ανήκει στον ελληνικό λαό «για την ανθεκτικότητα και την επιμονή του και για όσα έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια». Οι φετινές βραβεύσεις αφορούσαν επίσης την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον πρόεδρο της Γκάνα Νάνα Ακούφο-Αντο και την κορυφαία παραγωγό ταινιών Μίκι Λι από τη Νότια Κορέα.

Στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου

Οικονομία, ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός και περιβάλλον ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώθηκε η ατζέντα της συζήτησης κατά την τριμερή συνάντηση που είχαν χθες στο περιθώριο της 79ηςΣυνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Γιώργος Γεραπετρίτης, Μπαντρ Αμπντελάτι και Κωνσταντίνος Κόμπος συζήτησαν για την πρόοδο στην κατασκευή δικτύων και αγωγών στην περιοχή, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου (GREGY Interconnector) ενώ συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα, κατά τη διμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας των δύο χωρών εν μέσω κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας και αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη περαιτέρω στρατηγικής προσέγγισης ΕΕ – Αιγύπτου (για την οποία εργάζεται η ελληνική πλευρά) όσο και στην πρόοδο προσέλκυσης εργατών γης από την Αίγυπτο.