Προφίλ

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι εκεί κι έτοιμοι να βγάλουν τα μάτια τους. Ο «ιδρυτής» του, όμως, χθες το απόγευμα ήταν αλλού. Πήγε να παραλάβει το Βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης». Πάντως, ο συριζαϊκός εμφύλιος είναι τόσο άγριος που ακόμη κι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί πια να χτίσει – έστω και υπερβολικά αργά και μεθοδικά – το προφίλ του ειρηνοποιού. Του απομένει μόνο εκείνο του Μεσσία που θα επιστρέψει, αλλά κι αυτό έχει πάνω του την κηλίδα του 17,83%.

Κατακλείδα

Με την αφίσα μιας γροθιάς σε πρασινοκόκκινο φόντο απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης στην ασπρόμαυρη του έκπτωτου αρχηγού με την οποία δηλώθηκε το «είμαι εδώ». Η ανάρτησή του κατέληγε: «Είμαστε εδώ για τη συνεργασία του προοδευτικού κόσμου». Οι εξασκημένοι στην ανάγνωση των μηνυμάτων που στέλνουν διάφοροι συριζαίοι διάβασαν πίσω από τις γραμμές της κατακλείδας το μέλλον στο οποίο ελπίζουν οι αντίπαλοι του Κασσελάκη, εφόσον εκείνος επανεκλεγεί: αποχώρηση από την Κουμουνδούρου και συμπόρευση με άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου.

Σωτηρία

Ο Κώστας Αρβανίτης ζήτησε το αυτονόητο κλισέ: «Να κατέβουν οι τόνοι, να μιλήσουμε πολιτικά, να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι στα κανάλια, που πλακώνονται ο ένας με τον άλλο» κι έπειτα διαπίστωσε «είμαστε λίγο χειρότεροι από το Survivor» – βέβαια, προηγουμένως είχε φροντίσει να χαρακτηρίσει τον έκπτωτο πρόεδρο ανεπαρκή. Ευσεβής ο πόθος του, αλλά ούτε καν η επιτροπή σωτηρίας που εισηγείται δεν φτάνει για να σωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν έχει καταλάβει ακόμη πως πρέπει να σωθεί από τους αυτοσυστηνόμενους σαν σωτήρες του.

Στατιστικά

Πώς θέλησε να αποδραματοποιήσει κινήσεις σαν την ερώτηση των 11 ο Παύλος Μαρινάκης; Παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία. Μέσα σε μια πενταετία, είπε, η γαλάζια ΚΟ έχει καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις. Για χάρη της κουβέντας να δεχθούμε τα νούμερα που δίνει. Ο ντόρος που έκανε, ωστόσο, η ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια αποδεικνύει πως η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων που ανέφερε δεν ήταν και πολύ επικριτικές στην κυβέρνηση.