Καταδίωξη διακινητή από το Λιμενικό στον Κόλπο της Αλικαρνασσού

Tην ίδια στιγμή που καθημερινά καταγράφεται ο εντοπισμός μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στη στεριά στα νησιά του Αιγαίου η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε στις εικόνες που δείχνουν σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής να καταδιώκει διακινητή μεταναστών μια ανάσα από τις ακτές της Αλικαρνασσού, κάνοντας και σχετικό διάβημα προς το ελληνικό υπουργειο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλληνες λιμενικοί αντιλήφθηκαν τη μεταφορά 17 μεταναστών στην Κω. Ακολούθησε καταδίωξη με παράλληλη ενημέρωση της τουρκικής Ακτοφυλακής για το περιστατικό, καθώς το ταχύπλοο με τον διακινητή κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές. Ο διακινητής κατάφερε τελικά να φτάσει στη στεριά και άμεσα το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού Σώματος επέστρεψε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στο σημείο έσπευσαν σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι ύστερα από αναφορά που έλαβε το Κέντρο Εκτακτης Ανάγκης, σύμφωνα με την οποία «ένα φουσκωτό σκάφος βγήκε στη στεριά στον κόλπο του Bodrum Akyarlar Meteor και πως ένα άτομο τράπηκε σε φυγή σε δασική περιοχή», στάλθηκαν άμεσα δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος στο σημείο και η αναφορά διαβιβάστηκε επίσης στη Διοίκηση Χωροφυλακής της Περιφέρειας Bodrum (Αλικαρνασσός). Τα στελέχη του Λιμενικού που ανέλαβαν άμεσα δράση έφτασαν στον τόπο του συμβάντος και όπως διαπιστώθηκε επέστρεψαν εσπευσμένα στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Για το ζήτημα, προχθές το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια επικοινώνησε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο υπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του για την παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος» και τόνισε ότι για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές τέτοιες παραβιάσεις. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως ο Στυλιανίδης «δήλωσε ότι δίνει σημασία στις σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, ότι το περιστατικό δεν είχε καμία πολιτική διάσταση, ότι δεν θα επαναληφθούν οι παραβιάσεις και ότι ξεκίνησε άμεσα έρευνα σχετικά με το περιστατικό και ότι θα ενημερώσει τις τουρκικές αρχές για τις εξελίξεις». Χθες το πρωί εκδόθηκε ανακοίνωση και από το υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με την επικοινωνία των δύο υπουργών στο οποίο μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «συμφώνησαν στη σκοπιμότητα αποφυγής παρόμοιων συμβάντων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις».