Σε χαμηλό 3ετίας επιβράδυνε ο πληθωρισμός

Ο μηνιαίος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ ή πληθωρισμός) στην Αυστραλία επιβράδυνε στο 2,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο (από 3,5% τον Ιούλιο), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε, η Εθνική Στατιστική Αρχή (ABS).

Το 2,7% είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, αλλά τα περισσότερα νοικοκυριά εξακολουθούν να νιώθουν έντονα την πίεση του κόστους ζωής, καθώς οι τιμές σε μία σειρά από αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες συνεχίζουν ανοδικά.

Επίσης, το 2,7% είναι εντός των προβλέψεων και στόχου (2%-3%) της Αποθεματικής Τράπεζας (RBA), αλλά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της χθες (μία ημέρα πριν δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ABS για τον πληθωρισμό), αποφασίστηκε το επιτόκιο να παραμείνει σταθερό, στο 4,35%, που είναι υψηλό 12ετίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το «βάρος» των δανειοληπτών, αλλά και τα επιτόκια καταθέσεων αυτών που έχουν αποταμιεύσεις.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Όπως ανακοίνωσε η ABS, ο μηνιαίος ΔΤΚ είχε άνοδο 2,7% σε ετήσια βάση έως τον Αύγουστο του 2024.

Η Michelle Marquardt, επικεφαλής Στατιστικών Τιμών της ABS, δήλωσε ότι «είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Αύγουστο του 2021».

Πιο συγκεκριμένα, οι κύριοι συντελεστές της ετήσιας κίνησης προς τα πάνω ήταν η στέγαση (+2,6%), τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά (+3,4%) και το αλκοόλ και ο καπνός (+6,6%).

Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις μεταφορές (-1,1%).

Οι μειώσεις στις τιμές καυσίμων αυτοκινήτων και ηλεκτρικής ενέργειας «συγκράτησαν» τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση.

Τα καύσιμα ήταν κατά 7,6% χαμηλότερα από τον Αύγουστο του 2023, χάρη στην πτώση τους τελευταίους μήνες.

Η μέση μηνιαία τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τον Αύγουστο του 2023 ήταν 2,00 δολάρια ανά λίτρο, ενώ τον Αύγουστο του 2024 η μέση μηνιαία τιμή μειώθηκε σε 1,85 δολάρια ανά λίτρο.

Από την άλλη, τη μεγαλύτερη συμβολή στην ετήσια αύξηση των τιμών των τροφίμων είχαν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 9,6% τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο, έναντι 7,5% έως τον Ιούλιο.

Οι υψηλότερες τιμές για τις φράουλες, τα σταφύλια, το μπρόκολο και τα αγγούρια, οδήγησαν τις τιμές των φρούτων και λαχανικών στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό τους από τον Δεκέμβριο του 2022.

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ο συνδυασμένος αντίκτυπος των εκπτώσεων του Commonwealth Energy Bill Relief Fund, αλλά και της πολιτειακής κυβέρνησης σε Κουίνσλαντ, Δυτική Αυστραλία και Τασμανία, οδήγησε στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταγραφεί από το 1980 και έπειτα, οπότε τηρούνται τα σχετικά στοιχεία (-17,9%).

«Χωρίς τις εκπτώσεις, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν αυξηθεί κατά 0,1% τον Αύγουστο και κατά 0,9% τον Ιούλιο», σημείωσε η κα Marquardt, προσθέτοντας ότι «οι μειώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο ετήσιο μέτρο του ΔΤΚ αυτόν τον μήνα…».

Ο δομικός πληθωρισμός -χωρίς τα είδη με ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές (volatile items) και τα ταξίδια διακοπών- ήταν 3,0% τον Αύγουστο, από 3,7% τον Ιούλιο.

Ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός -ο οποίος εξαιρεί τόσο τις μειώσεις στα καύσιμα όσο και στην ηλεκτρική ενέργεια, μαζί με άλλες μεγάλες αυξήσεις και μειώσεις τιμών- ήταν 3,4% τον Αύγουστο, από 3,8% τον Ιούλιο.

«Και τα δύο μέτρα … είναι τα χαμηλότερα που έχουν διαμορφωθεί εδώ και 2,5 χρόνια», ανέφερε η κα Marquardt.

Η στέγαση αυξήθηκε κατά 2,6% τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο του 2024, από 4,0% τον Ιούλιο του 2024.

Σε αυτή την ομάδα, οι μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστάθμισαν εν μέρει τις αυξήσεις στα ενοίκια και στις τιμές των νέων κατοικιών.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,8% το έτος έως τον Αύγουστο, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη στενότητα των αγορών ενοικίων στις περισσότερες πρωτεύουσες.

Οι τιμές των νέων κατοικιών, οι οποίες καταγράφουν τις νέες κατασκευές και τις μεγάλες ανακαινίσεις, αυξήθηκαν κατά 5,1% τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο και παρέμειναν γύρω στο 5% από τον Αύγουστο του 2023, με τους κατασκευαστές να μετακυλύουν το υψηλότερο κόστος εργασίας και υλικών.

The post Σε χαμηλό 3ετίας επιβράδυνε ο πληθωρισμός appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.