Με «παρέμβαση Dutton» η αντικατάσταση του Theo Zographos

Δεν έχει καταλαγιάσει η αγανάκτηση αρκετών μελών του Φιλελεύθερου Κόμματος, αλλά και της τοπικής ελληνικής κοινότητας, για την αντικατάσταση του ομογενή Theo Zographos, ως υποψηφίου στις ομοσπονδιακές εκλογές για την έδρα του Chisholm από τη Δρ Katie Allen, ώστε ο Peter Dutton να «τακτοποιήσει» την πρώην βουλευτή, όπως επισήμανε η The Age.

Η απόφαση για αλλαγή του δημοφιλή στα ανατολικά προάστια της Μελβούρνης, Theo Zographos, χαρακτηρίστηκε ως «επικίνδυνη» και πυροδότησε επικρίσεις ότι το κόμμα δεν τα πάει και πολύ καλά με την ποικιλομορφία (diversity).

Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Νέος Κόσμος» μετά την απόφαση της Αυστραλιανής Εκλογικής Επιτροπής να καταργήσει την έδρα του Higgins, η Allen -η οποία έχασε στην εν λόγω έδρα το 2022 από τους Εργατικούς- επιλέχθηκε από επιτροπή του Φιλελεύθερου Κόμματος για να αντικαταστήσει τον ομογενή υποψήφιο στο Chisholm. Ο Zographos, είχε κερδίσει την προεπιλογή για την έδρα τον Δεκέμβριο του 2023.

Ένα μεγάλο «κομμάτι» του Higgins, στο οποίο ήθελε να επιστρέψει η Allen, βρίσκεται πλέον στο Chisholm, γεγονός που έδωσε στους αξιωματούχους των Φιλελεύθερων τη δυνατότητα να επιλέξουν νέο υποψήφιο, επειδή ο χαρακτήρας της έδρας είχε αλλάξει δραματικά, ανέφερε η The Age, προσθέτοντας ότι «παρά το γεγονός ενήργησαν στο πλαίσιο των κανόνων του καταστατικού», ο Zographos έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στα μέλη του κόμματος το βράδυ της Κυριακής, υποστηρίζοντας ότι η «οργή» πολλών Φιλελεύθερων δεν έχει υποχωρήσει «μετά την πρωτοφανή απόφαση της 8ης Σεπτεμβρίου».

«Υπάρχει επίσης μια συντριπτική αίσθηση δυσπιστίας ότι αν αυτό μπορούσε να συμβεί σε εμένα, κάποιον με 20 χρόνια διακεκριμένης υπηρεσίας στο κόμμα, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε», ανέφερε.

Ο 34χρονος δημοτικός σύμβουλος Monash επισήμανε ότι μέλη του κόμματος του είχαν πει ότι υπήρχε ευρεία υποστήριξη για μια ψηφοφορία στην οποία οι ίδιοι, και όχι μια μικρή ομάδα στελεχών, θα αποφάσιζαν ποιος θα διεκδικούσε την έδρα.

«Ήμουν σε καλό δρόμο για να κερδίσω την έδρα», έγραψε, αλλά εντέλει «πολλοί από εσάς είστε τόσο απογοητευμένοι και θυμωμένοι που πολλοί φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια ενωμένη εκστρατεία στους κατοίκους του Chisholm».

Ο ίδιος έχει δημοσιοποιήσει τους ισχυρισμούς του και σε ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Δημοσκοπήσεις των Φιλελεύθερων έδειχναν ότι οτο κόμμα προηγείται των Εργατικών στο Chisholm με υποψήφιο τον Zographos.

Η Εργατική Carina Garland κατέχει την έδρα (με διαφορά 6,5% στις προηγούμενες κάλπες), αλλά οι αλλαγές που έγιναν στα όρια της εκλογικής περιφέρειας έχουν μειώσει τη διαφορά στο μισό.

Κατά την The Age, ο κ. Dutton -μέσω του πληρεξουσίου του Dan Tehan- υποστήριξε την αλλαγή υπέρ της Katie Allen σε συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής του κόμματος νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ είχε παρέμβει και στη Νέα Νότια Ουαλία.

Στελέχη παρουσίασαν έρευνα στην επιτροπή που ανέφερε ότι η Allen, είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την έδρα, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν σχετικά με την εμπιστευτική ενημέρωση.

«Προσπαθούμε να αντιστρέψουμε αυτή τη διαίρεση και να γίνουμε σοβαροί», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των Φιλελεύθερων που γνωρίζει το θέμα. «Θέλουμε να κερδίσουμε αυτή την έδρα».

«Λένε ότι δυσκολεύονται να μπορέσουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε σχετικά ο Zographos στο Sky News Australia.

«Νομίζω ότι αν τα μέλη του κόμματος έχουν λόγο … αυτός θα είναι ένας πραγματικά καλός τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά».

«Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε εσωτερικά ζητήματα του κόμματος».

«Αυτό που είναι σημαντικό όμως, είναι ότι έχω συζητήσει με πολλά μέλη του κόμματος στο Chisholm και έχω ακούσει τις ανησυχίες τους».

Ομογενείς που μίλησαν για το ζήτημα στον «Νέο Κόσμο» υπό καθεστώς ανωνυμίας εξέφρασαν δυσπιστία.

Ανώτερο στέλεχος της Ελληνοαυστραλιανής κοινότητας ανέφερε ότι «ο Theo έχει εργαστεί πολύ σκληρά και έχει συγκεντρώσει χρήματα μέσα από την ελληνική κοινότητα».

Ένας άλλος είπε: «Έτσι έχουμε τώρα την ‘Toorak Katie’ να μας εκπροσωπεί. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Φιλελεύθεροι προτιμούν έναν Άγγλο από έναν ντόπιο Έλληνα».

Ο Δρ Zareh Ghazarian, πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Monash, δήλωσε στην εφημερίδα The New Daily ότι ζητήματα όπως η απόρριψη του Theo Zographos και η δικαστική υπόθεση John Pesutto-Moira Deeming θα μπορούσαν να είναι επιζήμια και να αποσπάσουν την προσοχή των Φιλελεύθερων.

«Δε μιλάμε για τις πολιτικές του κόμματος. Δε μιλάμε πραγματικά για τα σχέδιά τους. Μιλάμε για τα πρόσωπα», δήλωσε.

«Σε πολιτειακό επίπεδο, το Φιλελεύθερο Κόμμα αντιμετωπίζει κάθε είδους εσωτερικές διαιρέσεις και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτού του είδους οι ενέργειες βοηθούν να χτιστούν ή να γεφυρωθούν οι γέφυρες στο κόμμα».

Ο δημοσκόπος Kosmos Samaras, πρώην στρατηγικός σύμβουλος των Εργατικών, νυν διευθυντής της εταιρείας RedBridge, δήλωσε στον «Νέο Κόσμο»: «Φαίνεται ότι και τα δύο πολιτικά κόμματα [Εργατικοί και Φιλελεύθεροι] είναι αποφασισμένα να κάνουν την ομοσπονδιακή τους παρουσία να μοιάζει με τη Βικτώρια του 1800, σε σχέση με την εξαιρετικά ποικιλόμορφη Πολιτεία στην οποία ζούμε όλοι σήμερα».

Τελικά, όσοι υποστήριξαν τον Zographos φαίνεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από το Φιλελεύθερο Κόμμα και πολλοί είναι αναστατωμένοι που οι πόροι και η υποστήριξή τους αγνοήθηκαν.

 

The post Με «παρέμβαση Dutton» η αντικατάσταση του Theo Zographos appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.