Pesutto: Υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι για τη φήμη του κόμματος

Με την κατάθεση του αρχηγού των Φιλελεύθερων της Βικτώριας, John Pesutto, συνεχίστηκε η δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση που του άσκησε η πολιτειακή γερουσιαστής, Moira Deeming.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ο κ. Pesutto, ζήτησε την αποπομπή της κα Deeming επειδή έπρεπε να προστατεύσει τη φήμη του κόμματος από ζημιά (reputational damage).

Από την άλλη, η γερουσιαστής έχει μηνύσει τον πρώην αρχηγό της, ισχυριζόμενη ότι τη δυσφήμισε σε Δελτία Τύπου, μία συνέντευξη τύπου και άλλες συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, αφού η ίδια συμμετείχε στην «επίμαχη» συγκέντρωση Let Women Speak τον Μάρτιο του 2023.

Η εκδήλωση αυτή διαλύθηκε από νεοναζί, οι οποίοι εκτέλεσαν και τον ναζιστικό χαιρετισμό στα σκαλιά του Κοινοβουλίου της Βικτώριας.

Την Τρίτη, η ομογενής δικηγόρος της κα Deeming, Sue Chrysanthou SC, εξέτασε τον κ. Pesutto σχετικά με έναν φάκελο 15 σελίδων που συνέταξε και διαβίβασε σε μέλη του κόμματος ζητώντας την αποπομπή της γερουσιαστή.

Κατά το Australian Associated Press (AAP) υποστήριξε ότι, δεδομένου του νομικού υπόβαθρου του κ. Pesutto, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από το να αντιγράφει και να επικολλά ή να κάνει screenshot πληροφορίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικά δημοσιεύματα χωρίς να περιλαμβάνει το πλήρες πλαίσιο του τι είχε συμβεί.

«Το να κόβει και να επικολλά μέρος ενός άρθρου, χωρίς το πλαίσιο … ήταν άδικο να το κάνει αυτό», είπε η κα Chrysanthou στο Δικαστήριο.

Η ίδια συνέκρινε τον εν λόγω φάκελο με μία δημιουργία από ένα οκτάχρονο παιδί.

Μία δήλωση που απέρριψε ο κ. Pesutto, ο οποίος απάντησε ότι ήταν ικανοποιημένος πως η ομάδα του είχε αρκετές πληροφορίες.

«Δεν [το έκανα αυτό] ως δικηγόρος. Ήμουν (στην προκειμένη περίπτωση) ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο εναλλακτικός πρωθυπουργός. Υπήρχαν πολλές άλλες εκτιμήσεις», δήλωσε.

«Υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι για τη φήμη του κόμματος».

«Η δημόσια ένταση σχετικά με τα γεγονότα … αυξανόταν … ήταν σαφές ότι το ζήτημα κλιμακωνόταν και σκέφτηκα ότι ήταν καιρός να δράσω».

Ο κ. Pesutto δήλωσε επίσης ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι ήταν «έκπληκτος» που ο αναπληρωτής αρχηγός του, David Southwick, είχε καταγράψει τη συνάντηση μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της κα Deeming πριν από την απόφαση να προσπαθήσει να την αποβάλει από το κόμμα.

Μόλις έλαβε γνώση της ηχογράφησης -όπως υποστήριξε- δε ζήτησε αντίγραφο ούτε ρώτησε αν ο κ. Southwick είχε άλλες μυστικές καταγραφές.

Σε άλλο σημείο, η κα Chrysanthou του υπενθύμισε επανειλημμένα να απαντά σε ερωτήσεις και να μην εκφωνεί λόγους, ενώ ο κ. Pesutto παραδέχθηκε ότι αν είχε την επιλογή και πάλι «ίσως να έκανε τα πράγματα διαφορετικά».

Ερωτηθείς αν οι πεποιθήσεις του κόμματος θα πρέπει να αλλάζουν ανάλογα με τον εκάστοτε αρχηγού, συμφώνησε.

«Εκλεγήκατε με μία ψήφο (διαφορά)», είπε η κα Chrysanthou.

«Και λοιπόν;», απάντησε ο κ, Pesutto.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του, Matthew Collins KC, ανέφερε ότι η ζημιά είχε γίνει πολύ πριν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κάνει οποιαδήποτε σχόλια ή κινηθεί για την αποπομπή της κα Deeming.

Παρέθεσε κάποια tweets που εστάλησαν στην κα Deeming και τα οποία «δημιουργούσαν συνδέσεις» με διοργανωτές συλλαλητηρίων και συμπαθούντες των ναζί, καθώς και άλλα που εστάλησαν στον κ. Pesutto και τον καλούσαν να διαγράψει τη γερουσιαστή από το κόμμα.

Συμφώνησε ότι η φήμη της κας Deeming είχε αμαυρωθεί, αλλά δήλωσε ότι αυτό δεν είχε «καμία σχέση με τον κ. Pesutto».

«Αυτή (η φήμη της) υπέστη αυτή τη ζημία λόγω της διεξαγωγής, οργάνωσης, προώθησης και ομιλίας της στη συγκέντρωση», είπε.

Βίντεο από εκείνη την ημέρα, που περιλαμβάνει συνθήματα και ναζιστικούς χαιρετισμούς, περιγράφηκε από τον Δρ Collins ως «εντελώς ανατριχιαστικό» και υποστήριξε ότι η κατάλληλη απάντηση για ένα μέλος ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος ήταν να καταγγείλει το τι συνέβη «δυνατά και ξεκάθαρα».

Αντ’ αυτού, είπε, η κα Deeming εμφανίζεται να πίνει σαμπάνια με τους διοργανωτές και να επιδίδεται σε «παράξενες θεωρίες συνωμοσίας» μετά το συλλαλητήριο.

«Η πολιτική είναι ένα σκληρό παιχνίδι», επισήμανε ο Δρ Collins στο δικαστήριο.

«Οι ‘ενώσεις’ αυτού του είδους είναι απολύτως τοξικές, απομακρύνουν τους ανθρώπους από το κέντρο … και γι’ αυτό ενήργησε (ο κ. Pesutto)».

Η κατάθεση του κ. Pesutto συνεχίζεται σήμερα.

The post Pesutto: Υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι για τη φήμη του κόμματος appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.