Σχολή Χορού «Μανασής»: 45 χρόνια αφοσίωσης στη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Σχολή Χορού «Μανασής» (MANASIS School of Greek Dance and Culture) συμπλήρωσε 45 χρόνια αφοσίωσης στη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδοσιακών χορών και το γιόρτασε δεόντως με την ετήσια χοροεσπερίδα της. Η αίθουσα εκδηλώσεων «The Grand on Princes» γέμισε με ζωντάνια και ενθουσιασμό, καθώς περισσότεροι από 500 καλεσμένοι, από μικρά παιδιά έως γονείς και παππούδες, απόλαυσαν μια βραδιά αφιερωμένη στον ελληνικό πολιτισμό και τις διαχρονικές του παραδόσεις.

Η Σχολή Χορού «Μανασής» φέτος γιόρτασε 45 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Κοινότητα. Φωτογραφία: Κώστας Ντεβές

Η βραδιά ξεκίνησε με την παρουσίαση των χορών που διδάχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με μαθητές όλων των ηλικιών να αποδεικνύουν τις ικανότητές τους. Η σκηνή γέμισε από χρώματα και ρυθμούς, καθώς οι νεότεροι χορευτές πλαισίωσαν με ενθουσιασμό τους μεγαλύτερους, σε ένα υπέροχο σύνολο που ανέδειξε τη δυναμική της σχολής. Μετά τις παρουσιάσεις, το κέφι κορυφώθηκε με ασταμάτητο γλέντι, υπό τους ήχους του DJ Chris και ζωντανής μουσικής από το συγκρότημα της Σχολής.Το αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της «Νέας Μοντέρνας Παρένθεσης» (The New Modern Bracket), μιας εντυπωσιακής νέας χορογραφίας από το Senior Dance Group. Το δεκαπεντάλεπτο αυτό θέαμα περιλάμβανε χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μακεδονία, την Κύπρο, την Κρήτη, τα νησιά, τον Πόντο και την εποχή που μεσουρανούσε το λαϊκό τραγούδι. Οι χορευτές εντυπωσίασαν με τις μοντέρνες στολές τους, οι οποίες ταίριαξαν αρμονικά με την τολμηρή, αλλά κομψή αισθητική της παράστασης.

Η νέα χορογραφία συνδυάζει μουσική από μερικούς από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από σπάνια και μοναδικά ελληνικά μουσικά όργανα, καθώς και τον ήχο του ντιτζεριντού (digeridoo) των ιθαγενών, εναρμονισμένο με συγκινητικούς ελληνικούς ρυθμούς.

Φωτογραφία: Κώστας Ντεβές

Όπως εξηγεί ο διευθυντής και χοροδιδάσκλαος, Δημοσθένης Μανασής, αυτή η παρουσίαση στοχεύει να εμπνεύσει και να προσελκύσει τη νεολαία, δημιουργώντας έναν ενθουσιασμό για την πολιτιστική τους κληρονομιά, φέρνοντας μαζί «παραδόσεις αιώνων, εμπλουτισμένες με στοιχεία του 21ου αιώνα».

Η εκδήλωση είχε και διπλή σημασία, καθώς αποτέλεσε και τα επίσημα μεθεόρτια της περιοδείας «Με προορισμό την πατρίδα» (Destination Patrida), που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2024. Ο Δημοσθένης Μανασής ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η UNESCO, μέσω του Συμβουλίου Διεθνούς Χορού (CID), αναγνώρισε επίσημα τη Σχολή Χορού Μανασής ως μέλος, για τη συμβολή της στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής ταυτότητας της ελληνικής Διασποράς. Η Σχολή Χορού Μανασής είναι η μοναδική ελληνική σχολή χορού στην Αυστραλία που έχει λάβει αυτή την αναγνώριση.

Η χοροεσπερίδα αποτέλεσε την τελευταία εκδήλωση της σειράς «MANASIS presents» για φέτος. Η Σχολή Χορού τώρα εστιάζει στις πολλές εκδηλώσεις της ευρύτερης κοινότητας, όπου θα συμμετάσχει με παραστάσεις.

Η εκδήλωση είχε και διπλή σημασία, καθώς αποτέλεσε και τα επίσημα μεθεόρτια της περιοδείας «Με προορισμό την πατρίδα». Φωτογραφία: Κώστας Ντεβές

The post Σχολή Χορού «Μανασής»: 45 χρόνια αφοσίωσης στη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.