Ξανά στη Βουλή η απαγόρευση κινητών στη Μέση Εκπαίδευση, «πονοκέφαλος» τζόγος-challenges

Ξανά στη Βουλή το θέμα απαγόρευσης χρήσης κινητών στη Μέση Εκπαίδευση – Καθηγητές και γονείς φαίνεται συμφωνούν στο θέμα, ωστόσο οι γονείς επισημαίνουν ότι αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις – Να μπορούν να τα μεταφέρουν για να χρησιμοποιούν μετά τη λήξη των μαθημάτων υποστηρίζουν οι οργανωμένοι γονείς

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής τίθεται εκ νέου σήμερα το θέμα απαγόρευσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών στη Μέση Εκπαίδευση.

Οι ποικίλες αντιδράσεις και η διάσταση απόψεων για απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων σε προηγούμενες συνεδρίες φέρνουν ξανά ενώπιον της Επιτροπής το θέμα.

Σημειώνεται ότι το θέμα συζητάται μετά και το περιστατικό την Δευτέρα όταν κινητό εξερράγη στην τσέπη μαθητή σε σχολείο της Λευκωσίας. Ευτυχώς από το περιστατικό δεν σημειώθηκε τραυματισμός, καθώς ο μαθητής πρόλαβε και απομάκρυνε το τηλέφωνο.

 Εξερράγη κινητό στην τσέπη μαθητή σε σχολείο της Λευκωσίας, ξανά στην Επ. Παιδείας το θέμα απαγόρευσης

Πάντως, η Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου χθες σχολιάζονται το θέμα στα ΜΜΕ σημείωσε πως τα κινητά πρέπει να φύγουν από τα χέρια των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολείου. «Για εμάς δεν είναι μόνο παιδαγωγικό το θέμα, είναι και ψυχικής και σωματικής υγείας. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις άλλες χώρες και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να μας επιβληθεί. Τα κινητά θέλουμε να είναι απενεργοποιημένο στην τσάντα των μεγάλων παιδιών αφού στο δημοτικό απαγορεύεται. Να τα βοηθήσουμε να κοινωνικοποιηθούν στα διαλείμματα και να είναι παραγωγικά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους στην τάξη».

Η ΥΠΑΝ επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι εν ώρα μαθήματος γίνονται τα λεγόμενα η μέσω μηνυμάτων μεταξύ μαθητών, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει και ενημέρωση για χρήση κινητών, κατά τα διαλείμματα, όπου μαθητές επιδίδονται σε ηλεκτρονικό τζόγο.

Το Υπουργείο, συνέχισε, ζητά όπως το κινητό παραμένει απενεργοποιημένο στην τσάντα των μαθητών και κατά το διάλειμμα και όπως χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι θέσεις καθηγητών και γονέων

Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης υποστηρίζουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των σχολείων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Μαθητές να είναι εθισμένοι σε παιχνίδια, ενώ ανέδειξαν και το θέμα βιντεοσκόπησης εντός του σχολείου.

Πάντως, οι οργανωμένοι γονείς σύμφωνα με τον Διευθυντή Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοίζο Κωνσταντίνου, δεν συμφωνούν με την πλήρη απαγόρευση κινητών.

Όπως εξήγησε μιλώντας στη Cyprus Times θέση των οργανωμένων γονέων είναι ότι συμφωνούν στην γενική φιλοσοφία για μη χρήση κινητών, ωστόσο δεν είναι υπέρ στην απαγόρευση μεταφοράς.

«Μπορούν τα παιδιά όπως και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου εφαρμόστηκε το μέτρο στην Σουηδία στη Γαλλία και τη Φιλανδία, να φυλάνε τα κινητά σε θυρίδες, ή στις τσάντες του απενεργοποιημένα και όταν τελειώσει το σχολείο να μπορούν να τα χρησιμοποιούν. Μη ξεχνάμε ότι αρκετά παιδιά χρησιμοποιούν λεωφορεία μετά και άλλα μεταβαίνουν σε φροντιστήρια άρα υπάρχει ανάγκη για να έχουν επικοινωνία με τους γονείς τους» είπε.

Επίσης, επισημαίνει πως τα σχολεία θα πρέπει να έχουν τον επαρκή εξοπλισμό με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιών σε μαθήματα όπου χρειάζεται για να μην γίνεται η χρήση τηλεφώνων και να μην επηρεάζεται η μάθηση.