Επεκτάθηκε σε όλο τον Λίβανο ο πανικός. Ενδεχόμενο αιτήματος προς Κύπρο για ιατρική βοήθεια

Αισθήματα ανασφάλειας και φόβου στον Λίβανο – Οι εκρήξεις στους βομβητές εδραίωσαν τον φόβο – «Υπερπλήρη τα νοσοκομεία…» – Ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων σε ιατρικά ιδρύματα – Στέλνουν βοήθεια οι γειτονικές χώρες – Ενδεχόμενο αίτημα για αποστολή και από την Κύπρο – «Μας έφεραν τραυματίες. Νέοι ακρωτηριασμένοι, έμειναν τυφλοί»

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου του 2023 ο πανικός για επέκταση του πολέμου είναι διάχυτος στους κατοίκους του Λιβάνου. Τα νοσοκομεία είναι ήδη υπερπλήρη και το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα δεν αποτελεί απομακρυσμένο σενάριο. Οι γειτονικές χώρες έχουν ήδη κινητοποιθεί και δεν αποκλείεται να ζητηθεί βοήθεια και από την Κύπρο.

Στα εκατομμύρια κατοίκους της γειτονικής χώρας υπάρχουν και αρκετοί Κύπριοι, μεταξύ των οποίων κάποιοι ζούσαν στο νότο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Δύο συμπατριώτες μας που διαμένουν στον Λίβανο, μία εκ των οποίων γιατρός, μίλησαν στη Cyprus Times για το φόβο που έχει κατακλύσει τους κατοίκους τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ειδικότερα μετά και τις εκρήξεις σε βομβητές μελών της Χεζμπολάχ.

«Είναι η πρώτη φορά που όλοι οι κάτοικοι του Λιβάνου, σε όποια περιοχή κι αν διαμένουν, αισθάνονται το φόβο μίας ενδεχόμενης επέκτασης. Πριν ήταν επαναπαυμένοι καθώς η έκρυθμη κατάσταση περιοριζόταν στα σύνορα με το Ισραήλ κάτι που ήταν σύνηθες. Γνωρίζω ότι κάποιοι Κύπριοι που διέμεναν στο νότο έχουν ήδη μετακινηθεί όταν δόθηκε η προειδοποίηση για εκκένωση πριν τα χτυπήματα», ανέφερε πρόσωπο που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του.

Αν και προς το παρόν δεν έχουν χτυπηθεί περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν μέλη της Χεζμπολάχ πλέον η αβεβαιότητα έχει εδραιωθεί. «Τα τελευταία δύο 24ωρα η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ειδικά από τη Δευτέρα επικρατεί πανικός, που προκλήθηκε μετά τις εκρήξεις στους βομβητές καθώς τα άτομα που τους είχαν, κινούνταν μέσα στον κόσμο. Περπατούσες και μπορεί να τον είχε ο διπλανός σου. Δεν ήταν στρατιωτικοί στόχοι».

«Μας έφεραν τραυματίες. Νέοι ακρωτηριασμένοι, έμειναν τυφλοί»

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη μας συνομιλία με τη Δρ. Renas Kyriacou El Imad η οποία ζει στη Βηρυτό και εργάζεται στο νοσοκομείο Ain Wazein, στην πόλη Chouf στο Mount Lebanon, επικοινωνήσαμε ξανά. Τότε ήταν αισιόδοξη ότι θα εξομαλυνόταν η κατάσταση, σήμερα όμως προετοιμάζεται για τα χειρότερα.

«Επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ γίνονται χρόνια τώρα. Τα χτυπήματα πλέον είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Κάνουν έναν αισχρό πόλεμο. Πετούν από πάνω μας τα αεροπλάνα, τα ακούμε και ξεχωρίζουμε εάν είναι για περιπολία ή αν θα μας βομβαρδίσουν. Ο κόσμος δεν κινείται στους δρόμους εάν δεν είναι απαραίτητο».

Αν και μένει μακριά από το νότο, ζει και η ίδια τον πόλεμο. Μετά τις εκρήξεις των βομβητών όλα τα νοσοκομεία της χώρας γέμισαν τραυματίες. «Δουλεύουμε σε ένα απομακρυσμένο νοσοκομείο αλλά και πάλι μας μετέφεραν σοβαρά τραυματίες. Σε μία ώρα γεμίσαμε. Ήρθαν καμιά δεκαπενταριά άτομα, οι περισσότεροι νέοι από 18 – 30 χρόνων. Κάποιοι από αυτούς ακρωτηριασμένοι, άλλοι με πάρα πολύ σοβαρά τραύματα στα μάτια με αποτέλεσμα να χάσουν την όραση τους. Ήταν άτομα που κρατούσαν βομβητές και όταν χτύπησαν τους πήραν για να δουν το μήνυμα και εκείνη τη στιγμή γινόταν η έκρηξη. Οι ελαφρότερα τραυματίες ήταν από τα άτομα γύρω τους».

Ερωτηθείσα εάν τα νοσοκομεία έχουν τον απαραίτητο αριθμητικά εξοπλισμό και φάρμακα, η Δρ Renas είπε ότι σε μία τέτοια περίπτωση ακόμη κι αν τα έχεις σήμερα, σε λίγες μόνο μέρες τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. «Πέραν από τους τραυματίες, να μη ξεχνάμε ότι όταν έχεις πρόσφυγες, έχεις ανάγκες. Πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους που μένουν μαζικά σε σχολεία. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Άρα θα ήταν καλό αν μπορούμε να εφοδιαστούμε με περαιτέρω ή να σταλεί φαρμακευτική βοήθεια από γειτονικές χώρες».

Ιατρική βοήθεια από γειτονικές χώρες

Από την αρχή του περασμένου μήνα ο Λίβανος λαμβάνει έκτακτες ιατρικές προμήθειες ωστόσο μετά τις εκρήξεις των βομβητών γειτονικές χώρες, όπως Ιράν, Ιράκ, Αίγυπτος και Ιορδανία, απέστειλαν βοήθεια ενώ κάποιες μετέφεραν ασθενείς στα νοσοκομεία τους για περίθαλψη.

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, δεν αποκλείεται να ζητηθεί και από την Κύπρο να αποστείλει ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα καθώς «τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρης μετά και τις τελευταίες επιθέσεις και έχουν ανάγκες. Αν επεκταθεί ο πόλεμος τότε σίγουρα δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Εκκλήσεις από μεγάλες χώρες για αποχώρηση υπηκόων τους

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες αλλά και ώρες γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες οι εκκλήσεις μεγάλων χωρών, όπως ΗΠΑ και Βρετανία, προς τους υπηκόους τους που ζουν στην περιοχή να αναχωρήσουν.

Όπως μας είπε από άτομο που διαμένει στην περιοχή ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασυνήθιστη έξοδος από τη χώρα. Εξήγησε δε ότι αυτό γίνεται καθώς πρόκειται για μεγάλους αριθμούς υπηκόων, κάποιοι μπορεί να φθάνουν και τις 40 χιλιάδες, οι οποίοι αν δεν αναχωρήσουν εγκαίρως ίσως δεν υπάρξει η δυνατότητα να γίνει εάν παραστεί πραγματική ανάγκη.

Την ίδια στιγμή οι Πρεσβείες στον Λίβανο παραμένουν στελεχωμένες και σε εγρήγορση με τη μόνη χώρα που ζήτησε από τους διπλωμάτες της να αναχωρήσουν ήταν η Σουηδία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουν κανονικά λειτουργεί και η Πρεσβεία της Κύπρου, η οποία είναι προετοιμασμένη να δράσει εάν χρειασθεί ώστε να είναι ασφαλείς οι Κύπριοι που διαμένουν στη χώρα.