Συλλήψεις στην Ελβετία μετά τον θάνατο Αμερικανίδας με μηχανική υποβοήθηση (pic-video)

64χρονη Αμερικανίδα η πρώτη που χρησιμοποίησε τον θάλαμο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Sarco – Ποιο ήταν το τελευταίο μήνυμα που άκουσε – Πώς περιέγραψε ο δημιουργός του θαλάμου τις στιγμές πριν ξεψυχήσει η γυναίκα

Η ελβετική Aστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε αρκετούς ανθρώπους αφού μια Αμερικανίδα χρησιμοποίησε μια αμφιλεγόμενη μέθοδο για να βάλει τέλος στη ζωή της.

Η κάψουλα Sarco pod, η οποία αντικαθιστά το οξυγόνο στο εσωτερικό της με άζωτο, προκαλώντας θάνατο από υποξία, χρησιμοποιήθηκε τη Δευτέρα σε δασική τοποθεσία κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Η φορητή καψούλα, η οποία λειτουργεί μόνη της από ένα κουμπί στο εσωτερικό της, επιφέροντας θάνατο χωρίς ιατρική επίβλεψη, έχει εγείρει μια σειρά από νομικά και ηθικά ζητήματα στην Ελβετία.

Συνολικά χρειάζονται δέκα λεπτά για να ολοκληρωθεί η μακάβρια διαδικασία με την τελευταία φράση που ακούγεται να είναι «αν θες να πεθάνεις, πάτα αυτό το κουμπί».

Η ενεργός ευθανασία απαγορεύεται στη χώρα, αλλά ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι νόμιμος εδώ και δεκαετίες.

Η Υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας, Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ, είπε στους νομοθέτες τη Δευτέρα ότι η Sarco «δεν ήταν νόμιμη».

Η Αστυνομία στο βόρειο καντόνιο Σαφχάουζεν ανέφερε ότι αρκετοί άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση και αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες.

..an idyllic peaceful death in a Swiss forest where The Last Resort @tlrswiss used the Sarco device to help a US woman have the death she wanted..Lees dit artikel op de Volkskrant https://t.co/6DbKfmzYnC

— Philip Nitschke (@philipnitschke) September 24, 2024

Η οργάνωση Last Resort, παρουσίασε το Sarco pod στη Ζυρίχη τον Ιούλιο, λέγοντας ότι περίμεναν να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά εντός μηνών και ότι δεν διαπίστωσαν κανένα νομικό εμπόδιο στη χρήση του στην Ελβετία.

Σε δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο, η οργάνωση ανέφερε ότι το άτομο που πέθανε ήταν μια 64χρονη, η οποία δεν κατονομάστηκε, από τις μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία «υπέφερε για πολλά χρόνια» από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας.

«Ο θάνατος έλαβε χώρα στην ύπαιθρο, κάτω από ένα θόλο δέντρων, σε ένα ιδιωτικό δασικό καταφύγιο», σημείωσε.

Ο συμπρόεδρος της οργάνωσης, Φλόριαν Γουίλετ, ήταν το μόνο άλλο πρόσωπο που ήταν παρών και περιέγραψε τον θάνατο της γυναίκας ως «γαλήνιο, γρήγορο και αξιοπρεπή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Εισαγγελία του καντονίου «άσκησε ποινική δίωξη εναντίον πολλών ατόμων για υποκίνηση και υποβοήθηση αυτοκτονίας» και ότι «πολλά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση».

Η Εισαγγελία είχε ενημερωθεί από δικηγορικό γραφείο τη Δευτέρα ότι σημειώθηκε υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε δασική καλύβα στο Μερισχάουζεν.

Η κάψουλα αυτοκτονίας λήφθηκε από τις αρχές και η νεκρή μεταφέρθηκε για νεκροψία.

Η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει γενικά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία εάν το άτομο διαπράξει μόνο του τη θανατηφόρα πράξη.

Ωστόσο, η Υπουργός Εσωτερικών, δεχόμενη ερωτήσεις στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, είπε ότι η κάψουλα αυτοκτονίας Sarco δεν συμμορφώνεται νομικά από δύο απόψεις. Πρώτον, σημείωσε, δεν πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων και επομένως δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά και δεύτερον, η αντίστοιχη χρήση αζώτου δεν είναι συμβατή με το άρθρο του νόμου περί χημικών προϊόντων.

Μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του The Last Resort είπε ότι η ομάδα ενεργούσε βάσει νομικών συμβουλών, οι οποίες «από το 2021 διαπιστώνουν με συνέπεια ότι η χρήση του Sarco στην Ελβετία θα ήταν νόμιμη».

Πηγή: ΚΥΠΕ