Μπαράζ κρίσιμων διπλωματικών επαφών πραγματοποιεί η Ελλάδα στο πλαίσιο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με φόντο την ταυτόχρονη διεύρυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Κύπρου. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης που, όπως αναγνώρισαν, εγκυμονεί «σοβαρότατους κινδύνους». Ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο κύπριος πρόεδρος είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον γάλλο πρόεδρο αναφορικά με την πρόοδο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη το έντονο γαλλικό ενδιαφέρον λόγω του ότι στην υλοποίησή του συμμετέχει η γαλλική εταιρεία Nexans. Σχετικά με το εν λόγω πρότζεκτ, αρμόδιες πηγές σημείωσαν πως αποτελεί πεποίθηση της Αθήνας ότι δεν θα υπάρξει γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνισε πως το έργο είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας κυρίως για την Κύπρο.
Οι τρεις ηγέτες επιπλέον συζήτησαν την ατζέντα της συνόδου κορυφής των εννέα μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ (MED9) που θα φιλοξενηθεί στην Πάφο στις 11 Οκτωβρίου και η οποία θα έχει ως κύριο θέμα τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Οπως έκανε γνωστό ο Νίκος Χριστοδουλίδης (ο οποίος χθες, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε, όσον αφορά το Κυπριακό, «έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων») το «παρών» στη σύνοδο MED9 θα δώσει και ο βασιλιάς της Ιορδανίας ως επικεφαλής χώρας που διαδραματίζει ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη πληγείσα γειτονιά. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται στη Νέα Υόρκη η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, την οποία θα ακολουθήσει διμερής επαφή του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Αλ Σαφάντι με βασικό θέμα τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.
Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελάτι, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση έπειτα από τη διμερή και τριμερή συνάντηση (Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου) που διεξήχθη την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απηύθυνε πρόσκληση στον ομόλογό του να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα, ενώ συμφωνήθηκε να εντατικοποιήσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στην Αθήνα. Γεραπετρίτης και Αμπντελάτι επίσης συζήτησαν για το φλέγον ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας επί τάπητος τρόπους συνεργασίας για την καταπολέμησή του, ενώ στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης συζητήθηκε η οργάνωση της επόμενης τριμερούς συνάντησης κορυφής η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο πριν από το τέλος του έτους.
Συνάντηση
Μητσοτάκη με Αμπάς
Σημαντικό τετ α τετ είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αναφορικά με την επεκτεινόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει άλλωστε πριν από τη συνάντηση, μιλώντας στο CNN, πως «είναι και προς το συμφέρον του Ισραήλ μια κατάπαυση του πυρός τάχιστα», κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα Ισραηλινούς, Παλαιστινίους και Λιβανέζους, το οποίο όμως ταυτόχρονα αποτελεί και μια περιφερειακή διαμάχη με διαστάσεις παγκόσμιες και αντίκτυπο στο κόστος ζωής των δυτικών χωρών.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο αρκετών επαφών που πραγματοποίησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Νέα Υόρκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και με τον γενικό επίτροπο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας μας ενόψει της επικείμενης συμμετοχής της ως εκλεγμένου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κρίσιμες διμερείς είχε χθες ο έλληνας ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του από Ινδία, Αργεντινή, ΗΑΕ και Κίνα, ενώ σήμερα πραγματοποιεί παρέμβαση σε ανοιχτή συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Εντός της ημέρας αναμένεται και η τετραμερής με φόντο τα Βαλκάνια με τους ΥΠΕΞ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Κροατίας.