Τελευταία χρονιά πριν από το «θολό» Salary Cap

Η Ευρωλίγκα μέσω ανακοίνωσής της πριν από λίγες μέρες έκανε γνωστό σε όλους πως η φετινή σεζόν θα είναι και η τελευταία δίχως Salary Cap. Κάτι το οποίο αναμένεται να μπει πιλοτικά στην… μπασκετική μας ζωή από τη σεζόν 2025-26 και για δύο χρόνια, έως ότου φτάσουμε στο 2027-28 που θα ισχύει στο 100%. Η έννοια του Salary Cup, είναι ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο χρημάτων που μπορεί να ξοδέψει μια ομάδα για το αγωνιστικό της ρόστερ. Οτιδήποτε ξεπεράσει αυτό το ποσό, τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει φόρο πολυτελείας (luxury tax) ανάλογα την υπέρβαση που έχει γίνει. Η Ευρωλίγκα αναφέρει πως μόνο οι 12 ομάδες που έχουν συμβόλαια τύπου Α, θα δηλώνουν τα έσοδα που είχαν σε μια περίοδο 2 χρόνων και από αυτά θα βγαίνει ο μέσος όρος που θα θεωρείται ότι έχει έσοδα μια ομάδα. Για παράδειγμα, αν σε μια χρονιά οι 12 μέτοχοι, είχαν όλοι μαζί έσοδα 100 εκατ. και την επόμενη 140 εκατ., ο μέσος όρος είναι τα 20 εκατ. τη διετία για κάθε ομάδα.

Τα έσοδα μιας ομάδας προέρχονται από τρία πράγματα: Το πρώτο αφορά την «Game day», δηλαδή όλα τα έσοδα που θα έχει μια ομάδα την ημέρα του αγώνα από εισιτήρια, εστιατόρια, μπουτίκ κ.ά. Το δεύτερο έχει να κάνει με το Commercial, που αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, τις χορηγίες και το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Και το τρίτο είναι το «other», το οποίο πάντως είναι πολύ γενικό και χρειάζονται διευκρινίσεις για το τι αφορά, όπως για παράδειγμα αν αφορά τις πωλήσεις παικτών. Εχοντας πια υπολογίσει τον μέσο όρο εσόδων για την κάθε ομάδα, η Ευρωλίγκα θα θεσπίσει τρία level που μπορεί να έχει ο κάθε σύλλογος. Το Low Salary Level, στο οποίο μια ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει για μισθούς παικτών το 32% των εσόδων, το Base Salary Level, που σημαίνει ότι μια ομάδα χρησιμοποιεί το 40% των εσόδων έχοντας ως εξαίρεση τα δύο μεγαλύτερα συμβόλαια της ομάδας, ενώ το τρίτο level ορίζει το όριο στο 60& των εσόδων.

Υπάρχουν βεβαίως πολλά «παραθυράκια» και αυτή είναι μια πολύ απλουστευμένη ανάλυση του Salary Cup που θα απασχολήσει τους οικονομικούς διευθυντές των ομάδων από την επόμενη σεζόν. Εως τότε; Ας καθίσουμε αναπαυτικά και ας απολαύσουμε ίσως την καλύτερη Ευρωλίγκα των τελευταίων ετών.