Η Ευρωλίγκα του χρήματος και των NBAers

Μπόλικο χρήμα, αρκετές αλλαγές, νέες ισορροπίες και μια ανυπομονησία που ολοένα και μεγαλώνει όσο πλησιάζουμε στο πρώτο τζάμπολ της σεζόν. Τα φώτα ανάβουν και η Euroleague της σεζόν 2024-25 είναι έτοιμη να μας καθηλώσει με σπουδαία παιχνίδια, μεγάλες προσωπικότητες σε παρκέ και πάγκους, γεμάτα γήπεδα. Οι δύο έλληνες γίγαντες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, μοιάζουν να ξεκινούν από την… pole position για να φτάσουν μέχρι το τέλος και να διεκδικήσουν το τρόπαιο, πλην όμως δεν παίζουν μόνοι τους. Κανείς δεν θα τους χαριστεί και φυσικά καμία από τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες δεν πρόκειται να παραδοθεί… αμαχητί. Το αντίθετο. Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ βλέπουμε πλέον τη μία ομάδα να… τραβάει την άλλη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι «μεγάλοι» να εμφανίζονται ενισχυμένοι.

Ελάχιστες αλλαγές

στους πάγκους

Εχουν υπάρξει καλοκαίρια που οι αλλαγές προπονητών σε ομάδες της Euroleague ήταν πολλές, τούτη τη φορά δεν συμβαίνει το ίδιο. Από τις 18 ομάδες της διοργάνωσης, μόνο οι τέσσερις θα εμφανιστούν με νέο προπονητή στον πάγκο. Η… σταχτοπούτα της διοργάνωσης, Παρί που για πρώτη φορά θα τη δούμε στην Euroleague φέτος, αφού κατάφερε να κερδίσει το Eurocup την περσινή σεζόν, άλλαξε τον προπονητή της. Παρά τη μεγάλη επιτυχία του Τουόμας Ισαλο, οι Γάλλοι αποφάσισαν να πάνε σε νέα επιλογή και έδωσαν τα ηνία στον 39χρονο Βραζιλιάνο Τιάγκο Σπλίτερ, που ήταν βοηθός προπονητή στους Χιούστον Ρόκετς.

Στην Μπαρτσελόνα έμοιαζε δεδομένο ότι θα υπάρξει αλλαγή προπονητή, από τη στιγμή που ο Ρότζερ Γκριμάου δεν κατάφερε να οδηγήσει τους Καταλανούς στο Final 4 παρά το γεγονός πως είχε πλεονέκτημα έδρας στα play offs απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο ισπανός προπονητής αποχώρησε (έτσι κι αλλιώς ήταν εξαρχής ρίσκο) για να έρθει στη θέση του ο Ζοάν Πεναρόγια που θα κληθεί να επαναφέρει την Μπαρτσελόνα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η Μπάρτσα δεν είναι και μοναδική ομάδα που άλλαξε τον προπονητή της, αφού η Μπασκόνια… επαναπάτρισε τον Πάμπλο Λάσο, ο οποίος αποχώρησε από την Μπάγερν Μονάχου. Με τους Γερμανούς να μην τα… βάφουν μαύρα μιας και ήρθαν σε συμφωνία με τον ομοσπονδιακό προπονητή, Γκόρντον Χέρμπερτ.

Φενέρ μόνο για κορυφή

Αν μια από τις ομάδες εντυπωσίασε στο μεταγραφικό παζάρι, αυτή είναι ξεκάθαρα η Φενέρμπαχτσε. Οι παράγοντες της τουρκικής ομάδας έκαναν πράξη την κάθε απαίτηση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος οδήγησε πέρσι τη Φενέρ στο Final 4 αλλά φέτος ο στόχος δεν σταματά απλά και μόνο στην παρουσία εκεί. Θέλει την κούπα και μόνο. Και μπορεί να «υποστηρίξει» τις φιλοδοξίες του με βάση το ρόστερ που έχει δημιουργήσει. Η Φενέρ ναι μεν έχασε Καλάθη, Παπαγιάννη και Ντόρσεϊ, αλλά στο ήδη εξαιρετικό… οπλοστάσιό της ήρθαν να προστεθούν οι Μπάλντουιν και Κόλσον, δύο από τους καλύτερους παίκτες της περσινής Μακάμπι, ο Νικολό Μέλι από την Αρμάνι Μιλάνο, ο Ντέβον Χολ επίσης από την Αρμάνι, ενώ υπήρξε τεράστια αναβάθμιση στους ψηλούς. Οι Τούρκοι απέκτησαν τον Κεμ Μπιρτς και τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ενισχύοντας σε τρομακτικό βαθμό τη γραμμή των ψηλών τους.

Οι Ισπανοί και

η ατάκα του Μούσα

Παραδοσιακές δυνάμεις στη Euroleague οι Ισπανοί. Η Ρεάλ Μαδρίτης άλλωστε είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις στην ιστορία της διοργάνωσης, έχοντας 11 τρόπαια, αριθμό που ήθελε να ανεβάσει πέρσι όταν ήταν το φαβορί αλλά στον τελικό ο Παναθηναϊκός της στέρησε το back to back.

«Πιστεύω ότι ακόμα και τώρα παραμένουμε καλύτεροι από τον Παναθηναϊκό και θα το αποδείξουμε. Μας κέρδισαν στον τελικό και τους συγχαρήκαμε. Φέτος, είμαστε πιο πεινασμένοι για τίτλους και ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε όλα τα τρόπαια», ήταν η δήλωση του Ντζάναν Μούσα, ενός εκ των καλύτερων παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης. Δήλωση που ανεβάζει σίγουρα τους τόνους ενόψει της νέας σεζόν, αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχουν δηλώσεις και τοποθετήσεις από πολλούς αστέρες της Euroleague που μοιάζουν με… κερασάκια στην τούρτα μιας άκρως ανταγωνιστικής διοργάνωσης. Οπως η πρόσφατη ατάκα του Μάικ Τζέιμς, που άνοιξε και πάλι διάλογο με φιλάθλους στο Χ (πρώην Τwitter) και χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό ως «την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή».