Ο ιός της ντομάτας θα κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια Καπίρη

Μία οικογενειακή φάρμα στη Νότια Αυστραλία που ανήκει στην γνωστή ελληνική οικογένεια Καπίρη, έχει ήδη πετάξει ντομάτες αξίας τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριων δολαρίων και έπαυσε 30 εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα, αφού οι υγειονομικές αρχές επέβαλαν καραντίνα για να περιορίσουν τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό της ντομάτας.

Ο ιός της τομάτας (Tomato brown rugose fruit) εντοπίστηκε στην πολιτεία της Ν. Αυστραλίας τον περασμένο μήνα, αλλά την Τετάρτη η πολιτειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πλήρη απαγόρευση μετακίνησης προϊόντων και άφησε σε τρεις φάρμες στις πεδιάδες της πολιτείας την προσπάθεια εξάλειψής του.

Ο Χάρι Καπίρης, 68 ετών, ιδιοκτήτης της Gawler River Tomatoes, δήλωσε ότι πήρε την “δύσκολη απόφαση” να μειώσει τις απώλειές του την περασμένη εβδομάδα, καθώς τέσσερις πολιτείες απέρριψαν εντελώς την παραγωγή από περιοχές που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Ο ίδιος είπε ότι το πραγματικό κόστος της καραντίνας θα μπορούσε να φτάσει τα 3-4 εκατομμύρια δολάρια για την εταιρία του,

«Όταν η Νέα Νότια Ουαλία είπε ότι δεν θα πάρει την παραγωγή μας, ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε», είπε ο κ. Καπίρης. «Όσο περισσότερο συνεχίζεις, τόσο περισσότερο πρέπει να ταΐζεις και να συντηρείς τις καλλιέργειες, και αυτό κοστίζει χιλιάδες δολάρια την ημέρα» πρόσθεσε.

The post Ο ιός της ντομάτας θα κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια Καπίρη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.