Κόκκινα δάνεια

Οι θετικές ειδήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι τελικά, μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστες όσο αρχικά φαίνονται.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε στοιχεία για τα δάνεια υπό διαχείριση από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια (servicers). Από τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, προκύπτει η θετική είδηση ότι το β’ τρίμηνο του 2024, τα κόκκινα δάνεια υπό διαχείριση μειώθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Δηλαδή, από τα 70 δισ. ευρώ, το ποσό έπεσε στα 69,8 δισ. ευρώ.

Για να βάλουμε την είδηση στη σωστή της διάσταση θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:

n Πρώτον, το δ’ τρίμηνο του 2023, το ποσό ήταν 69,5 δισ. ευρώ, το α’ τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε σε 70 δισ. ευρώ (αύξηση μισό δισ. ευρώ) και στο β’ τρίμηνο του 2024 μειώθηκε σε 69,8 δισ. ευρώ.

n Δεύτερον, θα πρέπει να δούμε το πώς προέκυψε η μείωση αυτή. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την αγορά, η μείωση των 277 εκατ. ευρώ, σε ένα τρίμηνο, προήλθε από ανακτήσεις (εισπράξεις), ρυθμίσεις με κούρεμα και διαγραφές αλλά και με ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμοί).

n Τρίτον, υπήρξε μείωση, αλλά αυτή είναι μικρή. Παράλληλα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν λαμάνουν πλέον οι servicers τα υψηλά ποσά των κόκκινων δανείων όπως παλαιότερα.

n Τέταρτον, η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 277 εκατ. ευρώ είναι τόσο μικρή που αν διατηρηθεί σε αυτό τον ρυθμό για τα επόμενα τρίμηνα – ή ακόμα κι αν αυξηθεί λίγο –, τα κόκκινα δάνεια των 70 δισ. ευρώ θα μηδενιστούν ύστερα από αρκετές δεκαετίες και τον μηδενισμό ίσως να μην τον δουν και τα παιδιά μας.

n Πέμπτον, δεν έχουν δραστηριοποιηθεί ακόμα οι servicers σε πιο δραστηρικές κινήσεις, όπως στη δευτερογενή αγορά ή σε χρηματοδοτήσεις στη δευτερογενή αγορά, παρά τις επίμονες προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδας.