Το Ισραήλ σκότωσε τον Χασάν Νασράλα – Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατό του, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το ποιος θα μπορούσε να πάρει τη θέση του
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επισήμως το πρωί του Σαββάτου ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στην επίθεση που πραγματοποίησε στη Βηρυτό την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα μέσα στην ημέρα και η λιβανέζικη οργάνωση.
Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»
Ωστόσο, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά το ισραηλινό πλήγμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου όταν πηγές των IDF ανέφεραν σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι στόχος της επίθεσης του Ισραήλ ήταν ο επί 32 συναπτά έτη επικεφαλής της Χεζμπολάχ, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχός του.
Η αραβική εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο, Asharq Al-Awsat και άλλα μέσα, όπως το ισραηλινό Ynet, γράφουν ότι ο επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν.
Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι είναι νεκρός ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα
Η συγγενική σχέση με τον Νασράλα και η φυσική ομοιότητα
Ο Χασέμ Σαφιεντίν είναι ξάδελφος του Χασάν Νασράλα και πατέρας του γαμπρού του Κασέμ Σολεϊμανί, πρώην διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds, και σύμφωνα με την προαναφερόμενη αραβική εφημερίδα προετοιμάζεται για να αναλάβει την ηγεσία της Χεζμπολάχ από το 1994.
Ο Σαφιεντίν μοιάζει πολύ με τον Νασράλα στην εμφάνιση και τους τρόπους συμπεριφοράς.
Μετακόμισε από την Κομ του Ιράν στη Βηρυτό για να ηγηθεί του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, το οποίο λειτουργεί ως διοικητικό όργανο της, υπό την εποπτεία του εκλιπόντος επικεφαλής ασφαλείας, Ιμάντ Μουγκνίγιε.
Για τρεις δεκαετίες, ο Σαφιεντίν είναι βασικός παράγοντας της Χεζμπολάχ, διαχειριζόμενος τις καθημερινές επιχειρήσεις και τις οικονομικές υποθέσεις, ενώ άφηνε τις στρατηγικές αποφάσεις στον Νασράλα.
Ο Σαφιεντίν, ο οποίος περιλαμβάνεται στον αμερικανικό κατάλογο για τους τρομοκράτες από το 2017, είναι γνωστός για τις στενές σχέσεις του τόσο με τον στρατιωτικό όσο και με τον εκτελεστικό κλάδο της οργάνωσης.
Οι σχέσεις του μέσα στη Χεζμπολάχ ενισχύουν την προοπτική να αναλάβει την ηγεσία της, σημειώνει η αραβική εφημερίδα.
Ο Χασέμ Σαφιεντίν έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν
Ο Σαφιεντίν έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τεχεράνη, αφού πέρασε χρόνια σπουδάζοντας στην Κομ πριν κληθεί στη Βηρυτό από τον Νασράλα για να αναλάβει βασικούς ρόλους στη Χεζμπολάχ.
Το 2020, ο γιος του, Ρίντα, παντρεύτηκε τη Ζαϊνάμπ Σολεϊμανί, κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη την ίδια χρονιά.
Πριν από δεκαέξι χρόνια, μια ιρανική εφημερίδα πρότεινε τον Σαφιεντίν ως πιθανό διάδοχο του Νασράλα, αλλά πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη πολύ νωρίτερα.
Ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ αποκάλυψε ότι ο Σαφιεντίν επιλέχθηκε περίπου δύο χρόνια αφότου ο Νασράλα έγινε γενικός γραμματέας το 1992 μετά τη δολοφονία του Αμπάς αλ-Μουσάουι από το Ισραήλ.
Όπως προαναφέρθηκε, ο Σαφιεντίν κλήθηκε επειγόντως από την Κομ στη Βηρυτό το 1994 για να αναλάβει μια θέση που του επέτρεπε να ελέγχει τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της Χεζμπολάχ.
Οι πιθανότητές του να διαδεχθεί τον Νασράλα ενισχύονται από την παρόμοια πορεία τους στην οργάνωση, αν και ο Νασράλα, ο οποίος ήταν μόλις δύο χρόνια μεγαλύτερος, είχε σημαντικότερη πολιτική παρουσία.
Ο Σαφιεντίν παρέμενε σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου μέχρι πρόσφατα.
Λόγω των αυξημένων μέτρων ασφάλειας για τον Νασράλα, ο ίδιος ήρθε στο προσκήνιο σε εκδηλώσεις της Χεζμπολάχ, ιδίως κατά τη διάρκεια κηδειών για μέλη της που σκοτώθηκαν στον Λίβανο ή ενώ πολεμούσαν στο πλευρό του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία και σε άλλες περιοχές που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ατζέντα του Ιράν, σημειώνει η Asharq Al-Awsat.
Λίγες οι πληροφορίες για την προσωπική του ζωή
Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες για την προσωπική ζωή του Χασέμ Σαφιεντίν.
Ο επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα γεννήθηκε το 1964 στην Ντέιρ Κανούν αλ-Ναχρ, μια πόλη στον νότιο Λίβανο, σε μια οικογένεια με ισχυρή κοινωνική παρουσία.
Είναι συγγενής με τον Μοχάμαντ Σαφιεντίν, εξέχοντα βουλευτή στις δεκαετίες του 1960 και 1970, καθώς και αρκετές γνωστές θρησκευτικές προσωπικότητες στον Λίβανο.
Πηγή: in.gr