Άνοιξε τις πύλες της η 63η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού (video)

Έγινε η επίσημη έναρξη της Γιορτής του Κρασιού στη Λεμεσό

Με άφθονο κρασί, μουσική, χορό και κέφι, δόθηκε η επίσημη έναρξη της 63ης Γιορτής του Κρασιού της Λεμεσού, το βράδυ του Σαββάτου, στο δημοτικό κήπο της πόλης. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, διαβεβαιώνοντας τη συνεχή στήριξη προς τον οινοποιητικό τομέα.

Ο κ. Παπαναστασίου εγκαινίασε τα περίπτερα των οινοποιείων και του περιπτέρου του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ ακολούθησαν τα επίσημα εγκαίνια της Γιορτής του Κρασιού, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας».

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός ανέφερε πως η μακρά οινοποιητική παράδοση του τόπου μας έρχεται σήμερα να συναντήσει τις σύγχρονες τεχνικές στην οινοποίηση, συνεπικουρούμενη και από τη συνεχή προσπάθεια των οινοποιών μας για βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας μέσω της αναβάθμισης των οινοποιητικών μονάδων.

«Δικαίως, άρα, καλλιεργείται κλίμα αισιοδοξίας για τις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει η κυπριακή οινοποιία, με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια να αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από τις παγκόσμιες διακρίσεις που λαμβάνουν τα κυπριακά κρασιά κάθε χρόνο, αλλά και από το καλό όνομα που έχουν αποκτήσει τόσο στην Κύπρο όσο και στις αγορές του εξωτερικού», συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι το 2023 οι εξαγωγές κυπριακών οίνων έφτασαν τα €1,3 εκατομμύρια περίπου, την τετραετία 2020-2023 ανήλθαν συνολικά στα €5,5 εκατομμύρια και η αύξηση στις εξαγωγές, σε σύγκριση του 2023 και του 2020, ανήλθε στο 48%.

Εκφράζοντας την απεριόριστη, όπως είπε, εκτίμηση του προς τους Κύπριους αμπελουργούς και οινοποιούς, ο κ. Παπαναστασίου υπέδειξε πως είναι αυτοί που «σε πείσμα των καιρών και παρά τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά, με το μεράκι και τον μόχθο τους αγωνίζονται για την επιτυχία των επιχειρήσεών τους και για το καλό όνομα που κτίζει η χώρα μας στον οινοποιητικό τομέα».

Συνεχάρη, επιπρόσθετα, για τις πρωτοβουλίες και τη δράση τους, τους Συνδέσμους και τα οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με το κυπριακό κρασί και τόνισε πως «το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές του κυπριακού οίνου, θα συνεχίσει να στηρίζει τον οινοποιητικό τομέα εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, τις δράσεις που προνοούνται στο Εθνικό μας Σχέδιο Δράσης για τον Κυπριακό Οίνο».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι το Υπουργείο εφαρμόζει το Σχέδιο Χορηγιών για υλικές ή άυλες επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα, στο πλαίσιο του οποίου, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχει εγκριθεί χορηγία ύψους €17,2 εκατομμυρίων περίπου, προς όφελος 48 οινοποιητικών επιχειρήσεων, με 15 από αυτές ν’ αφορούν σε νέα οινοποιεία.

Αναφερόμενος στη Γιορτή του Κρασιού και συγχαίροντας τον Δήμο Λεμεσού, ο Υπουργός είπε πως, με την καθεχρονική διεξαγωγή της και την συνεχή αναβάθμιση των εκδηλώσεων της, «τιμούμε μια οινική παράδοση που πάει χιλιάδες χρόνια πίσω».

Απόδειξη της πλούσιας οινοποιητικής μας ιστορίας, συνέχισε, είναι και το γεγονός ότι φέτος γιορτάζουμε τα 800 χρόνια από τη βράβευση της Κουμανδαρίας με το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου υπό την ονομασία «Η μάχη των Κρασιών» (La Bataille des Vins), που διεξήχθη το 1224 υπό την υψηλή προστασία του Βασιλιά Φίλιππου της Γαλλίας.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, ανέφερε πως η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη γεύσεις, αρώματα και διασκέδαση.

«Οι εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο αυτή τη μοναδική παράδοση, η οποία ξεκίνησε το 1961 και μέσα από τις δραστηριότητες που έχουμε ετοιμάσει, θέλουμε να διατηρούμε ζωντανές τις ιστορικές ρίζες της γιορτής όπως έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή του τόπου μας».

Ανέφερε ακόμη ότι η φετινή Γιορτή του Κρασιού παρουσιάζει μια συλλεκτική κουμανδαρία, σε συνεργασία με τα οινοποιεία ΛΟΕΛ, ΚΕΟ και ΣΟΔΑΠ, τιμώντας τα 800 χρόνια από τη βράβευση της στον διεθνή διαγωνισμό «La Bataille des Vins» και χίλιες αριθμημένες φιάλες βρίσκονται στα περίπτερα των οινοποιείων και του Δήμου Λεμεσού προς πώληση.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι, για πρώτη φορά και σε συνεργασία με τους «Φίλους της Γης», υιοθετούνται πρακτικές ώστε η Γιορτή του Κρασιού να καταστεί πρότυπο φεστιβάλ για τη διαχείριση αποβλήτων, στηρίζοντας το στόχο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Ήδη, εξήγησε, έχει εγκατασταθεί ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού πόσιμου νερού στον Δημόσιο Κήπο και ενισχύθηκε η ανακύκλωση και η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού κάλεσε όλους, τις επόμενες 8 ημέρες, να απολαύσουν «μια γιορτή γεμάτη παράδοση, κυπριακά εδέσματα, άφθονο κρασί, μουσική και πολλές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες».

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εγκαινίων της 63ης Γιορτής του Κρασιού συμμετείχαν τα καλλιτεχνικά σχήματα του 17ου Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, μαζί με τις Φιλαρμονικές του Δήμου Λεμεσού και της Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την Ορχήστρα Βιολιώνε του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ