Οι μαθητές βαθμολογούν με «Άριστα» τους δασκάλους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών για «Το μπαούλο της γιαγιάς»

Ενθουσιασμένοι δήλωσαν οι μικροί μαθητές που συμμετείχαν στην Ημέρα των Ελληνικών με τίτλο «Το μπαούλο της γιαγιάς» που πραγματοποιήθηκε το κυριακάτικο πρωινό της 22ας Σεπτεμβρίου 2024 στις εγκαταστάσεις του σχολείου Oakleigh Grammar.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών της Βικτώριας (ΣΕΝΒ), που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην επαγγελματική ανάπτυξη των δασκάλων και στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια. Και παρόλο που ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο των σχολικών διακοπών και παρά το γεγονός ότι παράλληλα υλοποιούνταν και μια μουσικοχορευτική εκδήλωση του συλλόγου Φλωρινιωτών «Ο Αριστοτέλης» στο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη, ωστόσο η συμμετοχή τόσο των μαθητών, όσο και των δασκάλων ήταν ενθαρρυντική.

Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα για όλους, δήλωσε η Ελένη Καραγκιοζάκη. Photo: Supplied

Μετά την επιτυχία της διοργάνωσης, ο σύλλογος εκπαιδευτικών στοχεύει να την επαναλάβει εμπλουτίζοντάς την με ακόμα περισσότερες δραστηριότητες για τα παιδιά, αλλά και να προσπαθήσει να εντάξει και μεγαλύτερες ηλικίες στο πρόγραμμα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε μετά από δέκα χρόνια να οργανώσουμε την Ημέρα των Ελληνικών, κάτι που έγινε εφικτό μετά την επιχορήγηση που πήραμε από την Πολιτεία. Απώτερος στόχος μας είναι όχι μόνο να επαναλάβουμε την εκδήλωση και να διοργανώνονται και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες πιο συχνά, αλλά και να καθιερωθεί ώστε να γίνει θεσμός» δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝΒ κα Δέσποινα Σαράντη, καθηγήτρια ελληνικών του St Monica’s College.

Η Αμαλία Τ, καμαρώνοντας για τα κουλουράκια που έφτιαξε. Photo: Supplied

Ανάμεσα στις πολλές και πλούσιες εκπλήξεις που κρύβονταν στη ναφθαλίνη του μπαούλου της γιαγιάς ήταν και μια σειρά από κειμήλια που ανήκουν στη μητέρα της κας Σαράντη, κάποια στην κα Χριστίνα Νταλιάνη και άλλα τα έφερε η κα Ουρανία Παπαγεωργίου, ενώ στα μυστικά του μπαούλου μύησε τα παιδιά η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του ελληνικού σχολείου ΑΧΕΠΑ, κα Στέλλα Λάμπρου.

«Ορισμένα από τα αντικείμενα του μπαούλου είναι πολύτιμα για την οικογένειά μου γιατί τα έφερε μαζί της η μητέρα μου όταν ήρθε από την Ελλάδα. Κάποια τα δανείστηκα από τη θεία μου και από μια γειτόνισσά μου, όμως μέσα σ’ αυτό το μπαούλο εκτός από τη νοσταλγία και τα όνειρα μιας γιαγιάς που κάποτε πήρε το καράβι του ξενιτεμού, προστέθηκαν και οι αναμνήσεις της ζωής που έφτιαξε εδώ στην καινούργια της πατρίδα.

«Όλα αυτά μαζί άλλωστε δε συνθέτουν και δεν προσδιορίζουν την πολιτισμικής μας ταυτότητα;» ανέφερε η κα Παπαγεωργίου, Γραμματέας του συλλόγου και Συντονίστρια του ελληνικού σχολείου Μάθηση.

Πλούσιες ήταν και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιελάμβανε το πρόγραμμα, όπως η αφήγηση του παραδοσιακού ελληνικού παραμυθιού «Η κυρά Καλή και οι δώδεκα μήνες» από την κα Βίκυ Πεταλά, εκπαιδευτικό και μία εκ των υπευθύνων του προγράμματος για νήπια του MGTA.

«Η κυρα-Καλή είναι µια γυναίκα που έχει πάντα µια καλή κουβέντα για όλους. Αντίθετα, από το στόµα της αρχόντισσας καλός λόγος δεν βγαίνει για κανέναν. Τι θα συµβεί στις δύο αυτές γυναίκες όταν συναντήσουν τους δώδεκα µήνες; Πώς θα ήταν η ζωή σου αν έλειπαν από αυτήν κάποιοι µήνες; Τελικά η καλοσύνη ανταµείβεται; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήµατα µας έδωσε αυτό το παραδοσιακό παραµύθι» είπε η κα Πεταλά.

Η αφήγηση του παραμυθιού συμπληρώθηκε με κατασκευή κούκλας, ενώ ακολούθησαν και άλλες εικαστικές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική και οι πήλινες κατασκευές με την κα Ουρανία Κατσαμπάνη.

«Μας άρεσε πολύ που κάναμε βαζάκια με τον πηλό. Κάναμε σχέδια με τα κεντήματα και τα βάψαμε με χρυσή μπογιά» δήλωσαν ενθουσιασμένοι ο Άρης Ζ. και η Γεωργία Ζ, με καταγωγή από την Ήπειρο και μαθητές της Β’ και Δ’ Δημοτικού, αντίστοιχα, στο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας στο City.

«Μου άρεσε που ζωγραφίσαμε και που έκανα και μια καινούργια φίλη. Θέλω να ξαναπάω» είπε η Γεωργία.

Στο δικό τους καφενείο οι γονείς είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να παίξουν τάβλι και να ξεφυλλίσουν την ελληνική εφημερίδα τους. Photo: Supplied

Τις ιστορίες και τα εικαστικά διαδέχτηκαν το κέντημα με την κα Χρυσούλα Σταμοπούλου, η ζαχαροπλαστική, όπου τα παιδιά έφτιαξαν νοστιμότατα κουλουράκια με τοκ κ. Σταμάτη Ποδιά, το θεατρικό παιχνίδι με τον κ. Νίκο Καρακότα και η διδασκαλία παραδοσιακών χορών από την Μαρία Καρακότα, δασκάλα ελληνικών χορών στο σχολείο των Αγίων Αναργύρων Oakleigh.

«Πέρασα φανταστικά! Πιο πολύ μου άρεσε που έκανα καινούργιους φίλους. Στην αρχή, πριν έρθω, φοβόμουν πως δεν θα ξέρω κανέναν και δεν ήθελα να έρθω. Αλλά εδώ γνώρισα τον Νεκτάριο και τώρα γίναμε καλοί φίλοι» είπε η Άρης Ζ.

«Εμένα μου άρεσε το κέντημα» είπε η Αμαλία Τ. μαθήτρια Γ’ Δημοτικού στο σχολείο Πρότυπο, με καταγωγή από την Κύπρο και τη Μακεδονία. «Έμαθα σταυροβελονιά και ήμουν η πιο γρήγορη από όλους. Έφτιαξα και κουλουράκια. Ήταν πολύ νόστιμα. Ο μπαμπάς μου ήθελε να φάει όλα».

Με το παραδοσιακό ελληνικό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι δώδεκα μήνες» από τη Βίκυ Πεταλά οι μαθητές έμαθαν για τις εποχές, τους μήνες, τα ιδιαίτερα καιρικά και εθιμοτυπικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και για την προαιώνια διαμάχη της Αρετής και της Κακίας. Photo: Supplied

Αξιολογώντας την εμπειρία της από την Ημέρα των Ελληνικών η Αμαλία δήλωσε στον Νέο Κόσμο:

«Έμαθα πολλά πράγματα και κάναμε πολύ ωραίες εργασίες. Άριστα στους δασκάλους!»

«Η αλήθεια είναι πως το πρωί, πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι, η κόρη μου, όπως και τα περισσότερα παιδιά στις μέρες μας, θα προτιμούσε να μείνει στο σπίτι, να ξεκουραστεί και να παίξει με τα παιχνίδια της. Όμως, σε αυτή την περίπτωση νομίζω πως εμείς οι γονείς αξίζει τον κόπο, όχι μόνο να εφιερώσουμε λίγο από τον δικό μας χρόνο, αλλά και να επιμείνουμε λίγο περισσότερο με τα παιδιά, αφού τελικά είναι βέβαιο πως θα περάσουν πολύ ωραία και επιπλέον να μάθουν τόσα σημαντικά πράγματα για τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

Ούτε παιδιά, ούτε γονείς, ούτε και δάσκαλοι μπόρεσαν να αντισταθούν στην ώρα των ελληνικών χορών από τη Μαρία Καρακότα. Photo: Supplied

«Τέτοιες εμπειρίες είναι πολύτιμες για την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών, αλλά οι γονείς δεν μπορούμε να τις προσφέρουμε μόνοι μας. Χρειάζεται κοινοτική προσπάθεια. Γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά των Σύλλογο των Εκπαιδευτικών που μας τις προσφέρει» είπε η μητέρα της Αμαλίας, κα Ελένη Καραγκιοζάκη.

Όμως και οι γονείς δεν έμειναν παραπονεμένοι, αφού ο Σύλλογος φρόντισε να λειτουργεί το Καφενείο των Γονιών, όπου έπαιξαν τάβλι πίνοντας το καφεδάκι τους και φυσικά είχαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν την εφημερίδα Νέος Κόσμος στα Ελληνικά, όπως έκαναν οι γονείς της Αναστασίας Κ. μαθήτριας της Α’ Δημοτικού στο City.

Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το παρόν η Αναπληρώτρια Συντονίστρια κα Μόιρα Τριανταφύλλου, δασκάλα από την Ελλάδα, η κα Μαρία Μπακαλίδου, Διευθύντρια των σχολείων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, που ως καλή νονά φροντίζει με κάθε ευκαιρία να εμβαπτίζει τη βαφτιστήρα της στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και εκπαιδευτικοί από την Ομάδα Φάρος για να υποστηρίξουν την προσπάθεια.

Στο θεατρικό παιχνίδι, που είναι είναι ένας από τους πιο σύγχρονους βιωματικούς και ευχάριστους τρόπους διδασκαλίας, ο Νίκος Καρακότας. Photo: Supplied

«Η ομάδα Φάρος και τα μέλη της συνεργαζόμαστε στενά με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών της Βικτώριας προκειμένου να υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια προώθησης της ελληνικής γλώσσας και ενδυνάμωσης του δεσμού των νέων μας με την ελληνική τους ταυτότητα» δήλωσε η κα Διονυσία Διακοδημητρίου, καθηγήτρια Ελληνικών στο σχολείο Alphington Grammar.

 

Ελληνικός πολιτισμός, ιστορία και γλώσσα είναι δοχεία συγκοινωνούντα και αλληλένδετα μεταξύ τους. Δεν υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο και δεν μπορεί να διδαχθεί το ένα χωρίς το άλλο. Για τον λόγο αυτόν ευχόμαστε ο σύλλογος των δασκάλων να επαναλάβει και άλλες τέτοιες Ημέρες Ελληνικών, αλλά είναι και ευθύνη και παράλληλα χαρά όλων μας κάθε μέρα να είναι Ημέρα Ελληνικών σε κάθε σπίτι όπου μεγαλώνουν παιδιά με ελληνική καταγωγή.

Στα μυστικά του μπαούλου της γιαγιάς, γεμάτου με κειμήλια, αναμνήσεις, νοσταλγία και όνειρα μιας ζωής, μυήθηκαν οι μαθητές που πήραν μέρος στην Ημέρα των Ελληνικών, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών της Βικτώριας. Photo: Supplied

The post Οι μαθητές βαθμολογούν με «Άριστα» τους δασκάλους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών για «Το μπαούλο της γιαγιάς» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.