Γιουσούφ Γιαζιτσί, το ερυθρόλευκο στοίχημα για το κέντρο

Κάτι παραπάνω από 5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια σε ένα από τα deal βαρέων… βαρών της σεζόν. Και με βάση τις «ειδικές» συνθήκες; Εκ των προτέρων μία από εκείνες τις μεταγραφικές ιστορίες που θα συζητηθούν, είτε ο πολύς Γιουσούφ Γιαζιτσί ανταποκριθεί στις προσδοκίες και γίνει ο X-factor του νέου Ολυμπιακού, είτε όχι. Ο άνθρωπος του Σεπτέμβρη για την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, που αναλαμβάνει την ευθύνη για έναν ρόλο που μάλλον έχει υποτιμηθεί – όπως άλλοι πολλοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Ναι, με αντανακλαστικά οι Πειραιώτες. Το διαπίστωσαν γρήγορα – δεν ήταν άλλωστε και δύσκολο με τα αποτελέσματα που προηγήθηκαν – ότι η επιλογή τους να σχηματίσουν ένα ρόστερ χωρίς «10άρι» τούς στοιχίζει, ειδικά στα ματς της Super League με τις κλειστές άμυνες και τους ελάχιστους χώρους: και φυσικά δεν έμειναν εκεί. Προσέφεραν ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια της σεζόν για τα μάτια – και το αριστερό πόδι – του 27χρονου επιτελικού που τρία χρόνια πριν έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της Ευρώπης: Την κατάκτηση του πρωταθλήματος Γαλλίας από τη Λιλ. Εκείνος (42 συμ., 14 γκολ, 5 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις), ο Τζόναθαν Ντέιβιντ (48 συμ., 13 γκολ, 5 ασίστ), ο πορτιέρο Μάικ Μενιάν, που ήδη φορά τα γάντια της Μίλαν, ο Σβεν Μπότμαν (της Νιουκάστλ πλέον) άφησαν με άδεια χέρια τον Κιλιάν Εμπαπέ, τον Ανχελ Ντι Μαρία, τον Νεϊμάρ κ.λπ.

Αυτό που θέλει

Ψάχνει ο κάτοχος του Conference League στο πρόσωπό του εκείνον που θα κάνει τη δουλειά της κάθετης πάσας στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Που θα του προσφέρει τη μια «ντρίμπλα», θα δημιουργήσει την υπεραριθμία, θα φτιάξει τις κατάλληλες προϋποθέσεις κ.λπ. Και απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή που σε άλλη συγκυρία πολύ δύσκολα θα τον έπειθε να έρθει στην Ελλάδα. Τέλη Αυγούστου, ο Γιαζιτσί δεν έριχνε το κασέ του κάτω από τα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως για να υπογράψει ως ελεύθερος. Το πληροφορήθηκαν από πρώτο χέρι η Νις, η Τζένοα, η Κρίσταλ Πάλας που χτύπησαν την πόρτα του. Μίλησε μαζί του και ο Ολυμπιακός, αλλά δεν προχώρησε.

Μπακαμπού και Πασχαλάκης

Ανοιξε ξανά ο δίαυλος επικοινωνίας λίγο πριν από την εκπνοή της «ελεύθερης αγοράς» του Σεπτέμβρη, και αυτή τη φορά όλα πήραν τον δρόμο τους. Εφτασε Παρασκευή απόγευμα στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε το Σάββατο και από σήμερα ουσιαστικά πιάνει δουλειά στον Ρέντη για να κερδίσει τον… χρόνο – έχει να αγωνιστεί από τον Ιούλη και το Euro της Γερμανίας, ο 45 φορες διεθνής με την Τουρκία μεσοεπιθετικός. Ο Ολυμπιακός Σεπτέμβρη βρήκε τον  πρώτο σκόρερ 2022-23, Σεντρίκ Μπακαμπού. Σε αυτήν εντόπισε μεταξύ άλλων και τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Εχει κατανοήσει πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα παράθυρο «διορθωτικό» που καλύπτει την απόσταση ως την αγορά του Γενάρη.

«Ανυπομονώ»

Πριν από λίγες ημέρες η PSV απέκτησε τον Ιβάν Πέρισιτς, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον Μιραλέμ Πιάνιτς, η Μαρσέιγ τον Αντριέν Ραμπίο, η ΑΕΚ τον Αντονι Μαρτιάλ. Αμφιβάλλει κανείς πως μια σωστή «επιλογή» μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της σεζόν για όποιον το τολμήσει; «Είμαι ενθουσιασμένος. Θέλω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Να σκοράρω, να δώσω ασίστ, να κάνω ευτυχισμένους τους φιλάθλους» είπε ο Γιαζιτσί στις πρώτες δηλώσεις του. Και θυμήθηκε ότι πέρυσι στους «8» του Conference League, η πρώην του Λιλ αποκλείστηκε από την Αστον Βίλα – που απέκλεισε ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά. «Τότε είπα πως αυτός ο σύλλογος είναι πραγματικά δυνατός. Η ομάδα του Ολυμπιακού έκανε σπουδαία πράγματα. Ανυπομονώ και είμαι ενθουσιασμένος που θα παίξω μπροστά στους φιλάθλους του».