Τριήμερο ποδοσφαιρικής πανδαισίας

Η πρώτη διαβολοβδομάδα των ανανεωμένων κυπέλλων Ευρώπης ανοίγει απόψε αυλαία με εννέα παιχνίδια της league phase του Τσάμπιονς Λιγκ και ολοκληρώνεται την Πέμπτη με τα παιχνίδια των αντίστοιχων league phase του Γιουρόπα και του Κόνφερενς Λιγκ. Συνολικά 108 ομάδες από τις 236 που εκκίνησαν στις αρχές καλοκαιριού στις προκριματικές ομάδες (το 45,8%) θα ριχτούν στη μάχη τις επόμενες ημέρες μέσω των 54 αγώνων. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός αλλά υπολείπεται κατά δέκα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από σαράντα και πλέον χρόνια, όταν σε μία ημέρα διεξάγονταν 64 ματς του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, του Κυπέλλου Κυπελλούχων και του Κυπέλλου UEFA. Ωστόσο αυτό το νούμερο μειωνόταν στο μισό μετά τον πρώτο γύρο και ούτω καθ’ εξής, σε αντίθεση με τα εξελιγμένα format που χρησιμοποιεί πλέον η ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Η league phase του Τσάμπιονς Λιγκ εισέρχεται στη δεύτερη αγωνιστική με πολλά μεγάλα ονόματα να βρίσκονται σε μονόδρομο αναζήτησης των πρώτων τους νικών με τις οποίες θα βελτιώσουν τη θέση τους στη βαθμολογία.

Αρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Ιντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν είναι από τις ομάδες που απέτυχαν στην πρεμιέρα να κατακτήσουν τους τρεις βαθμούς και σήμερα επιστρέφουν ξανά σε δράση έτοιμες να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Ντέρμπι στο Εμιρεϊτς

Το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη λάμψη είναι ασφαλώς η αναμέτρηση της Αρσεναλ με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Εμιρεϊτς, ενώ το πρόσωπο που θα συζητηθεί περισσότερο, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του αγώνα, δεν θα είναι παρών. Πρόκειται για τον Ουσμάν Ντεμπελέ ο οποίος αποκλείστηκε από την αποστολή με εντολή του Λουίς Ενρίκε. Αιτία του παραγκωνισμού του Γάλλου ήταν ο έντονος διάλογος που είχε με τον προπονητή του την Παρασκευή μετά το παιχνίδι με τη Ρεν. Ο Ντεμπελέ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το αγωνιστικό πλάνο του Λουίς Ενρίκε, ενώ ο τελευταίος τον επέπληξε για τις υπερβολικές ατομικές του προσπάθειες. Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Ισπανός υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ προπονητή και παίκτη αλλά είναι ζήτημα αφοσίωσης του ποδοσφαιριστή στην ομάδα.

Ο Μικέλ Αρτέτα αρχικά αιφνιδιάστηκε όταν πληροφορήθηκε τον αποκλεισμό του παίκτη, μάλιστα είπε πως δεν είναι βέβαιος ότι ισχύει, και στη συνέχεια προσπάθησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την Παρί, λέγοντας πως η γαλλική ομάδα έχει πολλές επιλογές ακόμα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές του 2000 Αρτέτα και Λουίς Ενρίκε βρέθηκαν συμπαίκτες στην Μπαρτσελόνα. Ο πρώτος έκανε τα πρώτα του βήματα στην καριέρα του και ο δεύτερος βρισκόταν στη δύση του.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο προπονητής της Αρσεναλ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον συμπατριώτη του λέγοντας πως «έμαθα πολλά πράγματα από τον Ενρίκε ως παίκτη και τώρα ως προπονητή», προσθέτοντας πως «μου φέρνει χαμόγελο στο πρόσωπό μου».

«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του. Θυμάμαι την προσωπικότητά του, τον τεράστιο χαρακτήρα του και την ενέργειά του, το πόσο υποστηρικτικός ήταν προς τους νέους παίκτες. Αυτό που αγαπώ σ’ εκείνον είναι πως όπου κι αν έχει βρεθεί, είτε σαν παίκτης είτε σαν προπονητής, τα αποτυπώματά του είναι παντού. Μπορείς να το δεις στις ομάδες του. Μπορείς να το δεις στην Παρί».

Ο Αρτέτα περιέγραψε την Παρί, στην οποία είχε αγωνιστεί ως δανεικός τη σεζόν 2000-2001 δίπλα στους Ροναλντίνιο και Ανελκά, ως μια ομάδα που βρίσκεται «ίσως στο υψηλότερο επίπεδο που μπορείς να βρεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».

Στο πλευρό της γαλλικής ομάδας στο Εμιρεϊτς θα βρεθούν 2.950 φίλοι της.

Οι Μιλανέζοι

Οι δύο κολοσσοί του Μιλάνου, η Ιντερ και η Μίλαν, αντιμετωπίζουν τον Ερυθρό Αστέρα και τη Λεβερκούζεν, αντίστοιχα.

Η είδηση ωστόσο πως η ιταλική αστυνομία διεξάγει μεγάλη επιχείρηση με δεκάδες συλλήψεις και έρευνες μεταξύ των ultras των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών τους που είναι ύποπτοι για «εγκληματική διείσδυση» και διασυνδέσεις με τη μαφία, κυριαρχεί στον Τύπο.

Η επιχείρηση ξεκίνησε χθες το πρωί υπό τον συντονισμό της διεύθυνσης κατά της μαφίας της εισαγγελίας του Μιλάνου. Οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για «εγκληματική συνωμοσία που επιδεινώνεται με μεθόδους της μαφίας καθώς και εκβιασμούς, τραυματισμούς και άλλα σοβαρά εγκλήματα».

Μεταξύ των 19 συλληφθέντων είναι ένας από τους ηγέτες των ultras, ο Μάρκο Φερντίκο, ο οποίος βρισκόταν πολύ κοντά στον κληρονόμο της φατρίας Ροζάρνο της μαφίας της Καλαβρίας (Ντραγκέτα), Αντόνιο Μπελόκο που δολοφονήθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη από τον Αντρέα Μπερέτα, επικεφαλής των ultras.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μιλάνου, τα μέλη των φανατικών της Ιντερ και της Μίλαν είχαν συμφωνία «μη επίθεσης» ώστε να μεγιστοποιήσουν τα παράνομα κέρδη τους από το Σαν Σίρο και οι οικονομικές δραστηριότητές τους στο γήπεδο ήταν πέρα από «κάθε οικονομικό έλεγχο».

Τα έσοδα προέρχονταν από τη μεταπώληση των εισιτηρίων που έπαιρναν οι ultras από τα κλαμπ και στη συνέχεια τα μεταβίβαζαν στις οικογένειας της μαφίας που συνδέονταν με τους φανατικούς των δύο ομάδων.

Στις δηλώσεις του για τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, ο προπονητής της Ιντερ Σιμόνε Ιντζάγκι δεν θέλησε να σχολιάσει τις συλλήψεις. Ηταν ενδιαφέρουσα όμως η άποψή του για το νέο format.

«Με το παλιό σύστημα μετά από δύο αγώνες μπορούσες ήδη να προβλέψεις πώς θα πήγαινε ο όμιλος. Με αυτό το format είναι πιο συναρπαστικό και πιο δύσκολο. Το πρόγραμμα δεν είναι εύκολο και πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε ένα παιχνίδι τη φορά. Πάντα περνούσαμε τον όμιλο άνετα, αλλά τώρα είναι πιο δύσκολο να κάνεις υπολογισμούς».

Η Μίλαν ταξιδεύει στο Λεβερκούζεν για να βρεθεί απέναντι σε έναν άνθρωπο που την έχει σημαδέψει, τον Τσάμπι Αλόνσο. Ως παίκτης ο νυν προπονητής της πρωταθλήτριας Γερμανίας έχει αντιμετωπίσει έξι φορές τους Ροσονέρι. Η πρώτη ήταν στον μυθικό τελικό της Κωνσταντινούπολης, το 2005. Η Μίλαν είχε προηγηθεί 3-0 στο ημίχρονο αλλά τελικά έχασε στα πέναλτι, με τον Αλόνσο να ισοφαρίζει στο 61′ σε 3-3.

«Ηταν καθοριστικό για την καριέρα μου. Είκοσι χρόνια μετά ακόμα μιλάμε για εκείνο το παιχνίδι. Είναι μια ευχάριστη ανάμνηση» δήλωσε χθες ο Βάσκος. Προπονητής τότε στη Μίλαν ήταν ο Κάρλο Αντσελότι υπό τις οδηγίες του οποίου αγωνίστηκε τη σεζόν 2013/14 στη Ρεάλ Μαδρίτης κατακτώντας το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ στην καριέρα του.

n Το σημερινό πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής της league phase του Τσάμπιονς Λιγκ:

Ζάλτσμπουργκ – Μπρεστ, Στουτγάρδη – Σπάρτα Πράγας, Αρσεναλ – Παρί, Μπαρτσελόνα – Γιουνγκ Μπόις, Λεβερκούζεν – Μίλαν, Ντόρτμουντ – Σέλτικ, Ιντερ – Ερυθρός Αστέρας, Αϊντχόβεν – Σπόρτινγκ, Σλόβαν Μπρατισλάβας – Μάντσεστερ Σίτι.