Η Qatar θα αγοράσει το 25% της Virgin Australia – Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις τιμές εισιτηρίων

Η Qatar Airways θα αγοράσει το 25% των μετοχών της Virgin Australia μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ιδιοκτήτριας της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας, Bain Capital, και του αερομεταφορέα του Κόλπου.

Η συμφωνία θα χρειαστεί έγκριση από την Επιτροπή Ελέγχου Ξένων Επενδύσεων (Foreign Investment Review Board).

«Αυτή η συνεργασία φέρνει το κομμάτι που λείπει στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Virgin Australia …», δήλωσε η Jayne Hrdlicka, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας.

«Θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα της Virgin Australia να ανταγωνίζεται μακροπρόθεσμα, γεγονός που αναπόφευκτα θα μεταφραστεί σε περισσότερες επιλογές και ακόμη καλύτερες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων για τους καταναλωτές».

Η Virgin Australia σχεδιάζει να ξεκινήσει πτήσεις από το Μπρίσμπαν, τη Μελβούρνη, το Περθ και το Σίδνεϊ προς τη Ντόχα, μία κίνηση που θα πρέπει να εγκριθεί από την Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή (Australian Competition and Consumer Commission – ACCC).

Εάν εγκριθεί, η συμφωνία μεταξύ των δύο αεροπορικών εταιρειών θα επιτρέψει τη «μετρημένη είσοδο» (measured entry) της Virgin στις διεθνείς πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μέχρι τα μέσα του 2025.

Οι πτήσεις θα παρέχονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας «wet lease» με το Κατάρ. Ως «wet lease» ορίζεται μια συμφωνία μίσθωσης με την οποία μια αεροπορική εταιρεία (ο εκμισθωτής) παρέχει ένα αεροσκάφος, πλήρες πλήρωμα, συντήρηση και ασφάλιση (ACMI) σε μια άλλη αεροπορική εταιρεία ή άλλου είδους επιχείρηση που ενεργεί ως μεσίτης ταξιδιών (ο μισθωτής), ο οποίος πληρώνει με βάση τις ώρες που έχει πραγματοποιήσει ή πιο απλά μία εταιρεία δανείζει ένα αεροσκάφος σε άλλον αερομεταφορέα για να αυξήσει προσωρινά τη χωρητικότητα.

Η Qatar Airways, υπενθυμίζεται, δεν έλαβε πέρυσι έγκριση από την κυβέρνηση Albanese ως προς το αίτημά της για πρόσθετες πτήσεις προς το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, το Μπρίσμπαν και το Περθ.

Η αεροπορική εταιρεία είχε ζητήσει να εκτελεί 21 επιπλέον πτήσεις προς την Αυστραλία την εβδομάδα – επτά η καθεμία προς τις τρεις μεγάλες πρωτεύουσες – αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Ο Συνασπισμός, φορείς του Τουρισμού και οι επιχειρηματικοί Όμιλοι άσκησαν κριτική στην απόφαση, την οποία η κυβέρνηση υπερασπίστηκε επανειλημμένα ότι ελήφθη προς το δημόσιο συμφέρον.

Η κα Hrdlicka δήλωσε ότι οι προτεινόμενες υπηρεσίες ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων της Virgin αναμένεται να αποφέρουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην αυστραλιανή οικονομία μέσω των πρόσθετων ροών επισκεπτών τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που ανακοινώνουμε την προτεινόμενη στρατηγική μας επένδυση στη Virgin Australia … η ευθυγράμμιση των δύο αεροπορικών εταιρειών μας είναι σημαντική, οι σχέσεις είναι βαθιές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Qatar Airways, Badr Mohammed Al-Meer.

Η Virgin Australia ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στον Κόσμο που χρεοκόπησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν τέθηκαν σε ισχύ ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Τέθηκε σε καθεστώς εθελούσιας διαχείρισης ένα μήνα αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα της Αυστραλίας τον Μάρτιο του 2020.

Αγοράστηκε όμως από την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων Bain Capital και βγήκε από τη διαχείριση τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Έκτοτε, η Virgin Australia μείωσε τον αριθμό των διεθνών δρομολογίων που εκτελεί.

The post Η Qatar θα αγοράσει το 25% της Virgin Australia – Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις τιμές εισιτηρίων appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.